no i wykazałem się ignorancją w zagadnieniu
dzięki za info - przeczytam wątek dokładniej jeszcze raz i poszukam elektrycznej
Wojtek A. Filip - 05-11-2012, 23:49
Temat postu:
Dzisiaj miała miejsce pierwsza bojowa, bo całodzienna próba ogrzewania.
Nie sądziłem, że to maleństwo jest aż tak wydajne: przy temperaturze 9st na zewnątrz, uzyskanie 22st wewnątrz zajmuje kilka minut .
Potem zaczyna się smażalnia...
Na razie próbujemy jak uzyskać "optymalizację" grzania, czyli wymusić napływ świeżego powietrza i utrzymać jakąś uśrednioną temperaturę.
Pierwszy raz było mi bardzo przyjemnie przebierać się przy niskiej temperaturze na zewnątrz w cieplarnianych warunkach wiatowych.
Zostajemy tu do środy w przyszłym tygodniu, więc pewnie dopracujemy jakiś system grzania, a nie smażenia .
Pozdrawiam,
Wojtek
Wojtek A. Filip - 18-11-2012, 17:12
Temat postu:
Z perspektywy pierwszych 2 butli .
System działa bardzo fajnie.
Nagrzewnica na powierzchnię wiaty jest trochę za duża żeby grzać stale, ale doskonała, jeżeli oprócz grzania trzeba coś wysuszyć.
Temperatura na zewnątrz 4-8st, we wiacie, w zależności od potrzeb od 18 do blisko 30 st . Regulację przeprowadza się stawiając nagrzewnicę w lekko uchylonych "drzwiach".
11kg butla wystarcza na około 7 dni pracy. Oczywiście nie chodzi o stałe grzanie, ale o start po przyjeździe, przerwa na wodę i znowu start - w sumie ok 4-5 godzin dziennie.
Z nowości: nasza wiatowa gaśnica dostała wreszcie wieszak i teraz wygląda jak hm... gaśnica na wieszaku )
Niemałe zainteresowanie budzimy siedząc wewnątrz wiaty w samych koszulkach przy uchylonych drzwiach. Jeżeli ktoś ma wątpliwości czy warto - na 100% mogę polecić.
Ciągle się zastanawiam dlaczego czekałem z tym tyle lat .
Pozdrawiam,
Wojtek
Tomek Kalbarczyk - 18-11-2012, 18:17
Temat postu:
Najwięcej ciepła ucieka przez dach, więc rozpatrzcie jeszcze obłożenie od środka jakimś izolatorem, zanim przyjdzie prawdziwa zima. Tani i prosty jest sposób wspomniany wcześniej: folia bąbelkowa. Im większa różnica temperatur zewnątrz/wewnątrz tym ucieczka ciepła szybsza.
Wojtek A. Filip - 18-11-2012, 18:54
Temat postu:
Tomek, dziękuję.
Kłopot mamy w drugą stronę, co napisałem mało jasno: w wiacie jest za ciepło.
Myślę, że przy typowych temperaturach podlodowych ~ -5stC będzie w sam raz.
Jarosław Futro - 18-11-2012, 20:12
Temat postu:
Nadejdzie mróz, będą duże skoki temperatury, docieplenie dachu to niezły pomysł np. Styropianem na wkrętach, można jeszcze go powlec folią srebrną, np. Taką od podłogówki, zoriętuj się czy do tej nagrzewnicy można podłączyć termostat, chyba tak
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz