Scout_Girl napisał/a: |
A jakie są Wasze doświadczenia? |
Plotek napisał/a: |
Mam cichą nadzieję, że również nie będzie podobnych dylematów. |
styx napisał/a: |
Plotek postaramy się żeby nie było...ja też się wynurzam ponad 5min Wink |
dzięki czemu spędziła wspaniałe chwile z Antonio. |
- chęć wykonywania nurków przemyślanych, nastawionych na realizację jakiegoś celu (może być banalny, ale jednak jakiś) |
Jesli macie jakies pomysly - jak sobie wtedy poradzic - to z checia poslucham.
|
I teraz jak najbardziej powaznie - uwazam, ze jest pewna luka w ofercie centrow nurkowych (rekreacyjne, ale lekko wyzszym poziomie ). I przyznam sie, ze zdarzylo mi sie slyszec, ze ktos nie pojechal do Egiptu wlasnie z tego powodu. |
I teraz jak najbardziej powaznie - uwazam, ze jest pewna luka w ofercie centrow nurkowych (rekreacyjne, ale lekko wyzszym poziomie ). I przyznam sie, ze zdarzylo mi sie slyszec, ze ktos nie pojechal do Egiptu wlasnie z tego powodu. Paulina |
Cytat: |
Właśnie opisałeś idealny urlop Very Happy Zgadzam się z tobą WW w 100% |
gdzie ktoś na poziomie od dobre AOWD do dobre Adv.EAN może sobie bezpiecznie, ale sensownie i długo ponurkować? |
czemu nie ma takich wyjazdów? |
safari 'duchowe' |
tomasz3city napisał/a: | ||
a wyjazdy na...
|
murena napisał/a: |
że zbyt szybko dojdzie ono do skutku, tzn. nim ja będę mogła na takowe wyjechać, |
brak plastiku? |
Abramik napisał/a: |
aowd ... |
Abramik napisał/a: |
A jakiez to plastiki potrzebujemy na taki wyjaz? |
To czego nie mogłam znieść po pierwszej wizycie w Egipcie – super rafa, błękitna woda, słońce, ale brak było tej prawdziwej nurkowej atmosfery. Przypadkowy partner nurkowy, prawdziwa katastrofa, jeśli jeszcze miał aparat i robiąc zdjęcia zapominał o wszystkich i wszystkim, kurczowo chwytając się biednej rafy.
Wróciłam do Polski częściowo niezaspokojona – wszystko fajnie, ale brakowało atmosfery, brakowało zrozumienia pod wodą, brakowało klimatu nurkowego |
Wojtek Filip napisał/a: |
Przykro mi, że zasugerowałem Ci rozwiązanie, które nie spełniło Twoich oczekiwań. |
Cześć Wojtek, czy my mówimy o tym samym postcie? Bo ja w swoim piszę, że wręcz przeciwnie - Twoje wskazówki bardzo się sprawdziły . I naprawdę namawiam, abyś wciąż zachęcał swoich kursantów i nie tylko, do wykorzystywania swoich umiejętności także poza Koparkami . U mnie się sprawdziło. I to także w tak ekstremalnych warunkach - jak chęć spędzenia urlopu ze starymi nienurkującymi znajomymi. Zatem szczere DZIĘKI za doping. |
Janek napisał/a: |
bo płytsze wyjście jest zablokowane, a w dół, do 40 metrów grupa płynąć nie mogła. |
TomM napisał/a: |
Chcesz nurkować extended range - zostań nurkiem extended range. Albo ogranicz się do zakresu rekreacyjnego. |
A tak na marginesie - w Canyon "pojawiło się" wyjście dokładnie na 40 metrach, podobno naturalne - więc dla nurka z uprawnieniami Adv. Ean czy ze specjalizacją deep mieszczące się w limicie uprawnień - ale to już temat na inne opowiadanie... Pozdroofka Janek |
nurkowania w dobranej grupie z jakimś planem - niekoniecznie typu "tramwaj". |
... Zresztą w ogóle Dahab rekreacyjnie wydaje mi się przeraźliwie nieciekawy... |
Grotto8 napisał/a: |
można się zachwycać całymi godzinami |
W całym tym wątku chodzi chyba o to, że nurkowie o uprawnieniach rekreacyjnych mają ambicje ponadrekreacyjne. |
Adv. EAN jest w takiej sytuacji o jakiej mowa w tym wątku- twina wypożyczy, gazy deko dostanie, ale nie jest samodzielnym nurkiem tech i potrzebuje przewodnika - którego musi wynając |
Tomek Tatar napisał/a: |
Od jakiego stopnia nurek tech jest uważany za samodzielnego |
jakikolwiek nurek jest uważany za tech |
Grotto8 napisał/a: |
W Dahab byłem w 2007roku w lato. Na moje laickie oko, rafa tętniła życiem. |
Adv. EAN nie jest nurkiem tech. |
co to w tym kontekście znaczy "nurek tech" (poza posiadaniem stopnia Technical Diver) |
Czy nurek AdvNx może w Dahabie nurkować w ramach swoich uprawnień bez przewodnika |
Chce zabrać suchara i piankę, bo ostatnio okazało się, że pianka wystarczy, |
MADRAFi napisał/a: |
Bylem pewny ze zabieram tylko pianke, w sucharze nie bedzie za cieplo? jakos niewyobrazam siebie wlazic do niego (mam calego czarnego) na 30 stopniowym upale. Ja lubie kontakt z woda jak bedzie za cieplo to wpiance zawsze mozna sie schlodzic a w suchym - bedzie mokro w srodku od potu |
WW napisał/a: |
Co w polakach takiego siedzi, że gdy inni w 3 mm oweralku i z 12 skaczą do wody, oni wypacają z siebie hektolitry potu dźwigając na sobie tonę żelastwa. |
styx napisał/a: |
ekstremisty TomaM |
Co w polakach takiego siedzi, że gdy inni w 3 mm oweralku i z 12 skaczą do wody, oni wypacają z siebie hektolitry potu dźwigając na sobie tonę żelastwa. |
TomM napisał/a: | ||
Estremisty? Ostatnio jak nurkowałem w Blue Hole'u przez 90 minut, nie przekroczyłem 10 m głebokości. |
Natomiast byłem w piance, co nie zdarza mi się zbyt często... |
Adam Frajtak napisał/a: | ||
Kompletnie nie jarzę o co ci chodzi w ciepłych wodach nurkuję w suchym skafandrze typ 30/30 DUI dokładnie taki bo jest oddychający |
Adam Frajtak napisał/a: |
i znacznie wygodniejszy od pianki |
zbigniewb19 napisał/a: |
TomieM, a w czym ten facet nurkuje? |
Kompletnie nie jarzę o co ci chodzi w ciepłych wodach nurkuję w suchym skafandrze typ 30/30 DUI dokładnie taki bo jest oddychający i znacznie wygodniejszy od pianki Zakładam że wiesz o tym że skafander suchy typu trylaminat ma pomijalne właściwości termiczne więc jest o wiele właściwszy na nurkowanie w wodzie o temp 30 stopni niż pianka neoprenowa. |
Odnoszę wrażenie, że nigdy nie nurkowałeś w cieniutkiej piance w czystych i ciepłych wodach. Albo zapomniałeś, jak to jest. |
bo normalne 30/30 nie ma butów więc o żadnych buciorach nie może być mowy. |
|
zbigniewb19 napisał/a: |
Przepraszam, złe pytanie. Suchy, czy pianka? |
ps. jeżeli łatwiej zakłada ci się piankę niż 30/30 to ja bym szukał problemu w źle dobranym rozmiarze i składałbym reklamacje. Chyba że sam podałeś wymiary i szyłeś na zamówienie no to wtedy po prostu wniosek jest taki że skopałeś robotę
Mojego suchara ubiera się nie tylko łatwiej niż piankę ale łatwiej niż markowy dresik do biegania |
Pianka. Nie wiem jaka jest temp. wody w Libanie, może jest ciepła? Ja osobiście nie lubie sie pocić w suchym, więc jadąc w gorącym okresie biorę piankę. |
hubert68 napisał/a: |
Arek dyskusje w Polsce, np. na FN są czy brać do Egiptu piankę 5 mm czy 7 mm. I czy wystarczy sam overal... Stąd myślę stanowisko Adama. |
arecki napisał/a: |
Przecisnac glawe i spocone rece przez manszety kiedy za oknem slonko i 40st C to dla mnie masakra |
Poza tym opory jakie stawia suchy to nie mit, zauwazam wyrazna roznice |
Brr.... Aż mnie otrzepało. Masakra. |
Ja także. Co prawda w jaskini nurkowałem w piance 2x w życiu, ale w SAC widzę różnicę, co na jedno wychodzi. |
ps. jak montujecie p-valvy do pianek ? |
Wojtek Filip napisał/a: |
Nie montujemy, bo nie sikamy w pianki |
Raczej myślałem o zimowo-wiosennym Egipcie i Letnią Chorwacją a to ma się nijak do Bahama |
śmierdzi szczochem |
jak zaczyna smierdziec, wyzucam i kupuje nowa, |
Macie źle dopasowane kryzy albo zbyt długie włosy |
Chłopy, musicie podejść do zagadnienia całościowo. Na lato 30/30 Tropic z mięciutkimi kryzami i szyty tak że założony nawet na T-shirt nie marszczy się i nie powiewa a na resztę roku obszerniejszy TLS 350 tak żeby można było BZ 400 założyć. |
Hmmm... Ja tam leję w piankę ile wlezie. Mam pęcherz i nie waham sie go użyc |
ps. jak montujecie p-valvy do pianek |
jak Tomek znosi 300 pozostałych dni w roku w których nura w suchym |
Bingo! Przy takich ilościach nurkowań jakie robisz na dodatek w sprzyjających warunkach też bym się przerzucił na piankę |
jak montujecie p-valvy do pianek ? |
Poza tym opory jakie stawia suchy to nie mit, zauwazam wyrazna roznice w dlugosci penetracji pomiedzy pianka a suchym |
Ponad to suchy dla mnie to rowniez ochrona przed siarkowodorem |
siarkowodór (w wodzie) szkodzi na skórę |
MADRAFi napisał/a: |
no to dales mi zagwostke
Bo jedziemy na te same safari Wink Mam nadzieje ze mnie pamietasz jeszcze Wink Bylem pewny ze zabieram tylko pianke, w sucharze nie bedzie za cieplo? jakos niewyobrazam siebie wlazic do niego (mam calego czarnego) na 30 stopniowym upale. Ja lubie kontakt z woda Wink jak bedzie za cieplo to wpiance zawsze mozna sie schlodzic a w suchym - bedzie mokro w srodku od potu Wink |
Dość często niestety widzę dziwne uśmieszki innostrańców, jak "nasi" zaczynają się wbijać w ocieplacze i suchacze. Jak zaczynają owijać sobie szyje wężami, to często nie odzywam się po polsku bo mi wstyd. Komentarze, jakie miedzy sobą inni w cienkich piankach i leciutkim sprzętem wymieniają, daleko odbiegają od "podziwu dla prawdziwych, technicznych nurków" jaki niewątpliwie powinien cechować nas , zwykłych nureczków. Mr. Green |
Ilość wchłoniętej wody przez organizm jest tak duża, że musisz się jej pozbyć. |
Siarkowodór wchłania sie przez skórę, a szkodzi na "całego człowieka". |
Jakiego rzędu czasy mogą być szkodliwe? Pytam pod kątem siarkowodoru na Zakrzówku... |
Wiesz, nie chciałbym się nabijać. Ale zdaje sie rozwiązałeś problem rozbitków umierających z pragnienia na środku oceanu. Wystarczy wejśc do wody, a ona wchłonie sie przez skórę i... problem rozwiązany. To oczywiście wielka bzdura, słona woda jeśli już, |
w ciepłych wodach nurkuję w suchym skafandrze typ 30/30 DUI dokładnie taki bo jest oddychający i znacznie wygodniejszy od pianki |
tego powstał zresztą film bodajże pt. "Gniew oceanu". |
dość dokładnie wyjaśniono wpływ długotrwałego przebywania w wodzie słonej |
To ten, gdzie nurkowie w piankach popełniają samobójstwo przez zrzucenie pasa balastowego na powierzchni? |
dość dokładnie wyjaśniono wpływ długotrwałego przebywania w wodzie słonej |
Widać nie dość dokładnie. Jak rozumiem jesteś zwolennikiem tezy "nawadniania sie przez skórę". |
????? |
Iż mnogość tez sugeruje, że żadna nie jest do końca prawdziwa. |
Pozwolę sobie ponowić prośbę. Napoisz, jak to taki skafander oddycha. Ja znam kurtki z Goreteksu oddychające, ale w swej naiwności nie widzę ich jako skafandrów nurkowych mimo, że wody ponoć nie przepuszczają. |
TomM napisał/a: | ||||
Taaa... Ten co miałem na myśli to "Open Water". Gniew Oceanu to o ludzkiej głupocie i chciwości, zdaje się...
Nic nie rozumiem. Możesz przetłumaczyć na polski? |