busi napisał/a: |
Fajnie by było jakby na pytania w stylu jaki kupić jacket nie padały odpowiedzi w stylu: |
Szpargał napisał/a: |
Myślę, że z uwagi na specyfikę forum wiele osób ma obawy przed zadaniem pytania, a w dziale dla żółtodziobów będzie to z definicji bezpieczne |
Ja jak się tu pojawiłem to kompleksów tylko nałapałem |
tudzież inną łagodną kwestię |
ZielonySmok napisał/a: |
DIR for begginers |
lecz w jaki sposób dobrać wiedzę? Jak pogodzić opinie np. o piance i suchym |
Jak uniknąć promowania ulubionych firm, a może nie unikać i promować? |
crowley napisał/a: |
wg mnie dobrze jest jak jest. więc dział niepotrzebny. |
Wojtek Filip napisał/a: | ||
Generalnie DIR oznaczać może wszystko i nic, to słowo wytrych gdzie absolutnie każdy udowodni Ci, że jego rozwiązanie jest bardziej dirowe, więc na wszelki wypadek trzymam się od niego na dystans. |
Wojtek Filip napisał/a: |
Czy obiektywnie rzecz biorąc jest coś złego w promocji dobrego produktu? Nurkujesz od 100lat doszedłeś wreszcie do tego, że najlepszy nurkowy kaptur robi firma ChrumChrum - masz na to masę dowodów - czy zapytany przez młodego nurka odpowiesz, że nie wiesz kto robi najlepsze Twoim zdaniem kaptury czy powiesz, że nie wiesz, czy może ukradkiem napiszesz nazwę firmy patykiem na piasku żeby nikt nie dostrzegł w tym cienia jakieś komercji czy reklamy? |
Pewnie, łatwiej będzie udzielać tym którzy sami jeszcze uważają się za trochę początkujących , wiele dylematów mają jeszcze świeżo w pamięci i nie zapomnieli jak to jest czegoś nie wiedzieć/nie rozumieć. |
Dziękuję za komentarz - możesz go jakoś rozwinąć? |
Ewentualny dział miałby z założenia działać na zasadzie pytanie -> odpowiedź na którą czeka pytający. |
Adam Frajtak napisał/a: |
uż jestem pewien że będzie to mój ulubiony dział |
pewnie przez tą Twoją wrodzoną nieśmiałość i kłopoty z zadawaniem pytań |
Szpargał napisał/a: |
Dziwne, że nurki nie są zainteresowani nauką na cudzych błędach, lepiej samemu je popełniać? |
TomM napisał/a: |
Przez lata powstała na forum pewna "baza" wypowiedzi na większość tematów, może tak się stać, że w dziale dla początkujących zamiast odpowiedzi pojawią się linki do istniejących od dawna tematów i uszczypliwe uwagi typu "use Google, Luke"... |
Nowy dział oprócz pytających potrzebuje odpowiadających |
atego815 napisał/a: |
Jestem ZA. Myślę że warto spróbować. Jeżeli nie będzie zainteresowania, to zawsze można usunąć. Kiedyś byłem współinicjatorem utworzenia działu "wypadki-przypadki" , gdzie mieliśmy opisywać wypadki, które skończyły się szczęśliwie. Wydawało się że to będzie fajny dział, kopalnia wiedzy, że większość się podzieli takimi przypadkami. Nawet sporo osób popierało powstanie tego działu... A życie pokazało, że jednak słabo to idzie. Wstyd, brak wypadków? Więc uważam że z tym działem dla początkujących to dobra idea. Net, to nie papier, zawsze można wymazać |
Przez lata powstała na forum pewna "baza" wypowiedzi na większość tematów, może tak się stać, że w dziale dla początkujących zamiast odpowiedzi pojawią się linki do istniejących od dawna tematów |
i uszczypliwe uwagi typu "use Google, Luke"... |
Nowy dział oprócz pytających potrzebuje odpowiadających |
szuwar napisał/a: |
Postaram się zrobić pewien zalążek tego przez weekend i pozwolę sobie przesłać Wojtkowi do zaopiniowania. |
Grupa aktywna przed kilku laty ostatnio ogranicza się do czytania, przeglądania (bo widać że się pojawiają), ale poza pojedynczymi odpowiedziami udzielanymi niekiedy jest mało aktywna. Albo to "zespół wypalenia", albo nic nowego nie mają do powiedzenia, |
...a tak przy okazji: jak nazwać nowy dział?
-dla początkujących -strefa bezpiecznych pytań -nurkowe przedszkole -droga do mistrzostwa - krok pierwszy... - ? |
To ja na początek proponuję w dziale coś w stylu słowniczka. |
Szuwar zerknij proszę tu: klik ciekaw jestem Twojej opinii na temat tego czy taki materiał nadaje się do przedstawienia początkującemu, czy warto to zrobić jakoś inaczej? |
Moim zdaniem, np. wszystkie te poradniki typu jak - mogłyby się znaleźć wyodrębnione w jednym wątku |
Plotek napisał/a: |
Wojtek Filip, idź na żywioł, załóż dział i zobaczymy w praniu co z tego wyjdzie |
MaRkY napisał/a: |
Przeciw - zbyt szybkie otrzymanie informacji może zaszkodzić pytającemu, czasami jest tak, że chcemy wiedzieć jak zbudowana jest bomba atomowa a nie znamy praw kirchoffa |
Jarek Andrzejewski napisał/a: | ||
A ja się nie zgadzam. Prawa Kirchhoffa są do pojęcia http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_Kirchhoffa, a sensowny zestaw par przyczyna-skutek (pytanie "jak?"-odpowiedź "tak i dlaczego tak") na pewno pomoże, a nie zaszkodzi. Bo niby jak miałoby zaszkodzić? |
Odnoszę wrażenie, że wiem o co może chodzić Markyemu - początkujący nurkowie są często bombardowaniu informacjami co jeszcze powinni wiedzieć.
Powoduje to niepotrzebny stres w poszukiwaniu wiedzy, która często jest "niepotrzebna". Moim zdaniem nurek powinien dojrzeć. |
Żeby nie było niejasności: możemy potraktować dział dla początkujących trochę na zasadzie "powyżej AOWD" wstęp wzbroniony . |
przykład (może zbyt trywialny ale widzę, że taki dla Ciebie musi być ):
1. Czy wiesz, że butelka na 30m jest płaska jakby ją przejechała ciężarówka ?? 2. Nurkowanie nr 5 w loogbooku - 30m - obserwacje - rzeczywiście butelka wypełniona powietrzem na powierzchni jest płaska na 30m. Szkoda, że już więcej nie zanurkuję - DCS uszkodził ... |
Jarek Andrzejewski napisał/a: |
A ja się nie zgadzam. Prawa Kirchhoffa są do pojęcia http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_Kirchhoffa, |
MaRkY napisał/a: | ||
buahahaha Prawa Kirchhoffa, W Wikipedii nie ma jeszcze artykułu pod taką nazwą. Możesz wykonać jedną z poniższych czynności: |
czasami jest tak, że chcemy wiedzieć jak zbudowana jest bomba atomowa a nie znamy praw kirchoffa |
Cytat: |
Bendziemy czytać to forum, ale jesteśmy obydwaj nurkami PADI i PSAI i wolimy nie pisać za dużo bo to przeciesz forum DIR |
Cytat: |
jesteśmy obydwaj nurkami PADI i PSAI i wolimy nie pisać za dużo, bo to przecież forum DIR |
Hej.
Przepraszam za taką formalno/bezosobową formę tych punktów - mam nadzieję, że nie pozostawia ona wątpliwości co do roli przyszłego działu. |
loozerka napisał/a: | ||
) a to wykluczające się cechy ? Nie można mieć certyfikatu tych organizacji i nurkować w konfiguracji i zgodnie z DIR ? p.s. pozwoliłam sobie nie cytowac super dokładnie |
loozerka napisał/a: |
Wojtku, w zasadzie to bylo retoryczne pytanie, ja DIR nie utożsamiam z żadną organizacją, a z konfiguracją sprzetową i przestrzeganiem pewnych zasad w nurkowaniu. Zatem, DIR moze być każdy |
loozerka napisał/a: |
a to wykluczające się cechy ? Nie można mieć certyfikatu tych organizacji i nurkować w konfiguracji i zgodnie z DIR ? |
b. |
Wojtek Komocki napisał/a: |
wiesz co ja pamiętam nasze pierwsze spotkanie i jakoś nie mówiłem o tym,że deep lub super wyczyn na powietrzu etc. Raczej było o rybkach i szuwarach
To taka dygresja w sprawie różnic damsko - męskich. |
Jarek Andrzejewski napisał/a: | ||
Może masz kryzys tożsamości? -- Jarek...który na to samo pytanie po dłuższym zastanowieniu odpowiedział o marzeniu o pływaniu z delfinami |
Piotr Szewczyczak napisał/a: |
ps2. da się zauważyć bardzo ambicjonalne podejście w nurkowaniu, wręcz rywalizację a przecież chodzi o coś zgoła przeciwnego o współpracę i partnerstwo, a nie o udowadnianie kto ma lub umie coś tam lepiej, szybciej, dłużej itp itd... |
piotr_c napisał/a: | ||
Ale nie zaprzeczysz, że taka postawa ma również pozytywne aspekty. Gdyby nie wrodzona chęć chęć bycia lepszym od kolegów, większość z nas nie czułaby parcia, by poszerzać swoją wiedzę czy umiejętności praktyczne. A tak, potrafimy godzinami siedzieć na platformie w dużej mierze po to, by mieć o 0.5 stopnia mniejszą odchyłkę od trymu niż reszta towarzystwa |
Yavox napisał/a: |
A ja myślę, że to jest jeszcze kwestia tego, jak kto rozkłada akcenty - na ile istotne jest dla niego (lub niej) samo nurkowanie i procent nurkowania w nurkowaniu (patrząc na czas spędzany pod wodą vs cała reszta dnia), a na ile cała otoczka. Bo czasami, niezależnie od parcia na cyfrę, rywalizacji, chęci bycia lepszym od innych albo chociaż dla samego siebie, jest jeszcze kwestia po prostu fajnego spędzania czasu. Że się przyjedzie, pogada, na spokojnie bez ciśnienia poskręca graty, zrobi nura, potem spokojnie grilika, pogadać, za jakiś czas do wody - i tak powoli i leniwie dzień upłynie. A czasami jest tak, że ktoś ma ciśnienie na "idźmy", "zróbmy", "szybciej" i jest po prostu z taką ekipą niekompatybilny - bo mu się wszędzie spieszy a spędzanie czasu z ludźmi inne niż pod wodą uważa za stratę czasu. I wtedy jest problem. W drugą stronę też - przyjeżdża ekipa, punktualnie o 7:59 chcą do wody a tu ktoś ma luz...
Więc z psychologii nurkowania - myślę że w dużej mierze sama kwestia doboru zespołu dużo załatwia. Takiego, który nie tylko potrafi nurkować, ale także jest na poziomie priorytetów mocno dograny także nad wodą. |
bartek_vtx napisał/a: |
początkującym nurasem i mogę potwierdzić, że przy odrobinie wysiłku można znaleźć tutaj wszystko. Nie wiem czy jest potrzeba tworzenia osobnego miejsca na forum . |
bartek_vtx napisał/a: |
Jezeli ktos poświęci dziesiąt godzin na zapoznanie z forum znajdzie odpowiedzi na większość swoich pytań. |