Wojtek Filip napisał/a: |
macie jakieś swoje przeanalizowane typy, czy któryś z nich jest wart szczególnej uwagi? |
martin napisał/a: |
Jestes w stanie sprawdzic, mniej wiecej, gdzie i jak dlugo gadasz? |
Obecny abonament telefoniczny to niespełna 80zł brutto bez limitu połączeń/smsów w PL - sieć pokrywa niemal cały kraj (Plus) nie pamiętam gdzie nie miałem zasięgu. |
Może zamiast zmieniać operatora zmienić nastawienie do połączeń sieciowych za granicą? |
Gdyby tylko poprawnie dzialal. Niestety zdarzaja mu sie wpadki pod tytulem "zapomnialo mi sie ze jestem i nie pokazuje nowych wiadomosci". WhatsApp jest zdecydowanie bardziej niezawodny. |
Te_Pe napisał/a: |
Jeśli chodzi o internet, to ciekawym staje się rozwiązanie
z internetem LTE |
Cytat: |
transmisja świadczona za pośrednictwem radiolinii a nie światłowodem nie zapewnia reklamowanych prędkości - ściema |
Jacek Majek napisał/a: |
never happen... |
Jacek Majek napisał/a: |
Kontaktuje sie viberem z ludzmi na calym swiecie, zero problemu. |
TomM napisał/a: |
Trudny temat. Ja porzuciłem mojego operatora po kilkunastu latach współpracy i przeszedłem do Play. Rachunki spadły wielokrotnie, wręcz absurdalnie. Wraz z nimi jakość rozmów, niestety... Jak zwykle coś za coś. Na dziś Plus dzierży LTE, ma najlepszą jakość rozmów i najwyższe rachunki. T-mobile tani roaming we własnej sieci i darmowy roaming na hot-spotach (lotniska w US gdzie nie ma free WiFi). Wybór jak zwykle zależy od oczekiwań. Tanio i elegancko to tylko w Narodowym Funduszu Zdrowia... Bo Era już odeszła |
Adam Frajtak napisał/a: |
możesz wybrać dowolnego operatora. |
aparat wybiera najmocniejszy sygnał to pogorszenia jakości szukałbym w samym aparacie lub ustawieniach. |
Nie używam smartfona w sensie pracy w Internecie - telefon to rozmowy i sms'y. Do połączeń internetowych służy mi komputer, któremu wsadziłem drugą kartę abonamentową tego samego operatora, a która obsługuje tylko połączenia internetowe. Pozdrawiam, Wojtek |
Nie używa się już dodatkowych kart z dodatkowym abonamentem które służą do łączenia się z internetem. Aktualnie robi się to za pomocą "jednego kliknięcia" w Twoim telefonie. Należy włączyć w aparacie telefonicznym "Hotspot osobisty" Laptop/iPad czy co tam chcesz łączy się od tej pory przez Wi-Fi z netem udostępnianym przez Twój telefon.
|
Tyle ze to nie dziala w praktyce. Testowane z Applem i Samsungiem, polskie, niemieckie, schwedzkie, austryjackie, wloskie i portugalskie SIMy. |
Jarek Andrzejewski napisał/a: |
BTW: tethering na "jabłuszka" działa bez jailbreakingu? |
Czy w czasie pobierania danych via telefon, mogę z niego normalnie korzystać? Czyli ściągam jakiś film, i chcę do kogoś zadzwonić w tym samym czasie. |
Nie. |
Oczywiście. |
Adam, weź pod uwagę, że staram się nie używać telefonów ajfonopodobnych (smartfony) - o ile to ma jakieś znaczenie. |
Wojtek Filip napisał/a: | ||||
Adam, weź pod uwagę, że staram się nie używać telefonów ajfonopodobnych (smartfony) - o ile to ma jakieś znaczenie. |
crowley napisał/a: |
łatwiej będzie jak podasz model jaki używasz |
Oczywiście. |
ciągle szukam czegoś małego z klawiszami i pewnie będzie to jakiś powrót do przeszłości |
martin napisał/a: | ||
Uzywasz LTE? |
A dlaczego mial by nie dzialac? |
Wojtek Filip napisał/a: | ||
Ostatnio wyciągnąłem 6310i i jest fajnie . Jest też E51 i coraz rzadziej używana N8 - ciągle szukam czegoś małego z klawiszami i pewnie będzie to jakiś powrót do przeszłości . Druga karta jest dla mnie bardzo wygodna - pod baterią laptopa mam stosowne gniazdo i tam ona sobie mieszka, a telefon staram się wyłączać po 18:00. |
Wojtek Filip napisał/a: | ||
Ostatnio wyciągnąłem 6310i i jest fajnie . Jest też E51 i coraz rzadziej używana N8 - ciągle szukam czegoś małego z klawiszami i pewnie będzie to jakiś powrót do przeszłości . |
Tak ale z tym naszym LTE to szału nie ma, jest dostępne tylko w dużych miastach. |
wydawało mi się, że nie od początku historii i-telefonów to tak działało bez problemu, ale może to tylko w USA: |
Żeby nie było
a) Włączyłem na służbowym telefonie youtube odtworzyłem teledysk i wyciszyłem dźwięk b) uruchomiłem hotspot i uruchomiłem w laptopie vimeo i uruchomiłem filmik c) wykręciłem numer na prywatny telefon i oczywiście dodzwoniłem się bez najmniejszego problemu - Operator T-Mobile Próba nr 2 Oddzwoniłem z prywatnego numeru Play na służbowy z udostępnionym hotspotem - Oczywiście dodzwoniłem się bez problemu. Próba 3 Zrobiłem wszystko to co wcześniej tylko na prywatnym numerze Play - Oczywiście wszystko działa tak jak wcześniej. |
crowley napisał/a: |
problemu nie będzie, ewentualnie na czas rozmowy odetnie net. |
OK, możliwe, choć z komentarzy do podpowiedzi wynika, że jednak komuś zadziałało. |
Tyle ze to nie dziala w praktyce. |
trzeba korzystać z połączenia danych innego niż GPRS/EDGE.
|
Duzo zalezy pewnie od implementacji sieci, telefonu, wersji SIMa....
Sprawdzone przed chwila (ok. dwu letni pre-paid Orange) - w momencie gdy leci tethering z aktywnym transferem danych (mialem postawiony VPN do pracy), numer jest niedostepny do rozmow glosowych. |
Rownolegle rozmowy i dane mialy byc mozliwe od UMTS (3G) niestety w.g. mojego doswiadczenia nie dziala to zbyt dobrze. |
timeslot roamingowy bywa wywalany (rozłączone połączenie) gdy BTS przydziela kolejne sloty rozmowom w sieci macierzystej - przy dużym obciążeniu wywala wtedy roamingi. |
Co się stanie z połączeniem w komputerze pracującym on-line, pozostawionym w domu, kiedy chcę na kilka godzin wyjść z telefonem? |
Jeżeli z jakiegoś powodu zmienię telefon, który nie obsługuje danego protokołu zaczynam próby połączenia/poszukiwania rozwiązania od początku? |
Jakie są rzeczywiste minusy takiego rozwiązania? |
Kilkadziesiąt złotych opłaty za abonament? To zdecydowanie wybór nie minus (podobnie jak drugi, trzeci służbowy, albo i nie nr telefonu). |
A na koszty: W pl dziala tez darmowe dojscie do netu -> aero. Zamawiasz SIMa i dziala. |
Regis napisał/a: |
Ale + polityki UKE to dzisiejsze stawki, które pewnie byłyby 5 razy wyższe |
a niestety pasma radiowe są wydzielane przez urząd. |
klon napisał/a: |
a nie: ja chcę teraz być taksówkarzem - niech obcy człowiek odda mi swój samochód na trzy godzniny dziennie, ale niech będzie jego paliwo, ubezpieczenie i naprawy... ja tylko będę kasował klientów za każdy km jazdy... |
hmmm, a o leasingu słyszałeś? Obce osoby (prawne ) oddają swoje samochody innym. I obie strony są zadowolone, dzięki temu, że państwo nie miesza się zbytnio do transakcji... |
To, że macierzysta sieć ma priorytet nie jest dziwnym |
Ale chyba operatorzy wirtualni ponoszą koszty, płacąc za korzystanie z tych odbiorników?
Tak do tej pory uważałem. Ale nie jestem z branży więc nie wiem. |
Ale też wierzę w zmowy cenowe wielkich, którzy rynek sobie potrafią podzielić. Wygodnie się wtedy zarabia, mnożąc zyski.
I tu akurat ktoś ten wygodny dla wielkich świat podzielił, zmienił, czyniąc nas Kalim - a nie klientem Kaliego . Kali istnieje zawsze, nie ma bez niego świata, zdecydowanie więc warto być Kalim niż kolegą Kaliego |
Tanio i elegancko - to tylko w Narodowym Funduszu Zdrowia... |
klon napisał/a: | ||
tak - a widzisz tu gdzieś przymus? |
bo wydaje mi się, że mówisz o sytuacji kiedy obie strony mogą, ale NIE MUSZĄ się dogadać? |
Dopóki państwo się nie miesza do umów - jest OK. |
z tym, że się pośrednio miesza/.../ |
Jeżeli akurat mamy weekend i mam wyłączony telefon, nie muszę go włączać żeby oglądnąć filmik o życiu dzikich piesków preriowych . |
Jakie są rzeczywiste minusy takiego rozwiązania? Kilkadziesiąt złotych opłaty za abonament? To zdecydowanie wybór nie minus (podobnie jak drugi, trzeci służbowy, albo i nie nr telefonu). |
To, że macierzysta sieć ma priorytet nie jest dziwnym - |
Tak się składa że mam w rodzinie osobę która zarządza od strony technicznej jedną z sieci. |
Poza kosztem "dodatkowego SIMa" nie ma minusow. IMHO idealne rozwiazanie. A na koszty: W pl dziala tez darmowe dojscie do netu -> aero. Zamawiasz SIMa i dziala. |
tu mnie zaskoczyłeś - ja również pracuję w technice - projektowanie i optymalizacja sieci - nie słyszałem o tym- ale pewnie nie powinienem |
Od razu widać że Gość nie korzysta ze smartfona
Wojtek po prostu wyłączasz połączenia głosowe a transfer hula w najlepsze. Dziś telefon nie służy tylko do komunikacji werbalnej więc rozmowy głosowe to tylko jedna z wielu funkcji i jak każdą można wyłączyć. Nie tracąc całej pozostałej wartości z platformy komunikacyjnej. Tak o to pierwszy lepszy przykład z dnia dzisiejszego. Parę tygodni temu otrzymałem zaproszenie na konferencję w hotelu Havet w Dzwirzynie. Nie wiedziałem czy pojadę więc termin wstępnie zaakceptowałem w programie pocztowym w laptopie, naturalnie od razu termin ten został oznaczony jako wstępnie zajęty i automatycznie zsynchronizowany z kalendarzem w smartfonie. Wczoraj wieczorem smartfon przypomniał mi i zapytał czy potwierdzam udział - potwierdziłem. Więc automatycznie kalendarz w smartfonie zaproponował 3 alternatywne trasy do hotelu havet. Postanowiłem że po drodze odwiedzę moją starą jednostkę wojskową w Żaganiu i emerytowanego już dowódce więc w laptopie trochę skomplikowałem trasę i jednym klikiem wysłałem zaplanowaną trasę do smartfona. Rano smart przypomniał mi w trakcie picia kawki że już czas ruszać w drogę po czym poprowadził mnie do celu. W sumie nawet gdyby mój smartfon nie posiadał funkcji prowadzenia rozmów to i tak przewyższałby wartość użytkową nawet najlepszej wersji telefonu starego typu. |
Jeżeli używasz już iPhone'a lub iPada, to siadając przed ekranem Maca poczujesz się jak w domu. A to dlatego, że OS X i iOS mają wiele wspólnych aplikacji i funkcji — między innymi Safari, Mail, Kontakty, Kalendarz i Mapy. Dzięki iCloud aplikacje na Macu współpracują z aplikacjami na Twoich urządzeniach iOS.2 Zmiany, które wprowadzasz w takich aplikacjach, jak Mail, Kontakty i Kalendarz na swoim Macu, pojawiają się na Twoich pozostałych urządzeniach. Działa to także w drugą stronę — na przykład kontakty lub wydarzenia dodawane w kalendarzu na telefonie iPhone pojawiają się także na Twoim Macu. Możesz wysłać opis trasy przejazdu z Maca na iPhone'a. Albo dodać spotkanie do kalendarza na Macu i spodziewać się przypomnienia o nim na iPadzie. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by rozpocząć rozmowę iMessage na telefonie iPhone i dokończyć na Macu. |
Co byś zrobił gdybyś zgubił Iphona? |
operatorzy zarabiają na udostępnianiu innym sieciom połączenia a nie za ich wywalanie z sieci. |
Wiem też, że gdybym kupił odpowiednio duży smartfon, to nie musiałbym wkładać do bagażu kilku dużych książek, tymczasem żaden czytnik elektroniczny nie odda mi ciężaru książki, dotyku kartek czy zakładki, którą lubię sobie wybrać zamiast natychmiastowej informacje jak długo czytam książkę do obecnego miejsca, ile zajmie mi jej dokończenie i za ile mogę zamówić jej kolejną część. |
Możnaby to mnożyć. Nowoczesne technologie to nasz sprzymierzeniec, jednak to my powinniśmy decydować na co mu pozwalamy . |
Co roku kupujemy papierowe kalendarze. Co ciekawe w tym nie kupiłem żadnego, bo mój ulubiony przestał być wydawany, a nie wiem czy chcę inny. |
Sensem nie jest brak abonamentu dodatkowego za drugi sim ale BRAK MODEMU. |
Ostatnio rozmawialiśmy o super funkcji domowych zakupów synchronizowanych pomiędzy wszystkimi członkami rodziny. |
Wiem też, że gdybym kupił odpowiednio duży smartfon |