Piotr Czernik napisał/a: |
Ahmed w czasie nurkowania używał XDEEP BLACK TMX i co ciekawe, o ile dekompresja przebiega tak jak planowano, uprzęży side mount STEALTH 2.0 od 60'tego metra w górę
. |
Ahmed Gabr napisał/a: |
worldrecord350: OFFICIAL!! Ahmed has had his quad set removed and is now equipped with his X-deep twinset |
pawelw napisał/a: |
Tak głęboko liczy tylko VPM , wiec jasne, że był w Gauge |
"Tak głęboko liczy tylko VPM"? Na jakiej podstawie opiera się Twoje stwierdzenie?
|
bo i tak tego typu nurkowania są realizowane na podstawie runtime'ów. |
kiedyś Starnaś nurkował na jakiś 283 m i miał na rękach X1 z VPM i HW z ZHL-16c GF |
Starnaś nurał na kompa |
Paweł Seweryniuk napisał/a: |
no dobra- a pokusi się ktoś o pomysł nad mieszaniną denną na takie nurkowanie? |
Adam Jaworski napisał/a: |
Na 350 metrów? Hydrox 1% |
Adam Jaworski napisał/a: |
Myślałem, żeby dać więcej, ale po co nabijać toksyczność tlenową bardziej, niż to konieczne. |
Turbik- z jednej strony masz rację ale to przy nurkowaniach "rekreacyjnych" czyli do 100m
na 300 to już chyba inne aspekty mają wpływ na dobór gazów jak np. dodanie azotu aby osłabić efekt HPNS ale nie mam żadnej pewności że tak jest, coś tylko obiło mi się o uszy. |
bpiotrek napisał/a: |
Ciekawe jaki zegarek ma na lewym ręku i czy wytrzymał |
Dla tych co nie dowierzają Wink fotka Ahmeda Gabr'a z XDEEP BLACK na ręce. Było to jedyne urządzenie, którego używał podczas dekompresji. Niestety dwa pozostałe komputery (nazwy producenta nie wypada mi podawać, więc nie pytajcie jakie) nie dały rady. |
Sławek Hałka napisał/a: |
Czyli rzec można Ahmed miał szczęście, że ten XDEEP wytrzymał? |
Bardzo ciekawi mnie logistyka zaopatrzenia w gazy. |
Cytat: |
Co do tego nie mieliśmy wątpliwości. Urządzenie, którego używał Ahmed było sprężane w komorze 10'cio krotnie do głębokości 400m a następnie wynurzane w ten sposób, by łączny czas testu wynosił 16h.
|
a wiesz może na jakiej głebokości miał pierwszy przystanek z runtime? |
piotrkw napisał/a: |
Czy pozostałe dwa urządzenia innych producentów przeszły te same procedury , czy były wzięte "z półki " ?? |
Marek Łącki napisał/a: |
Czas nurkowania to 18 godz.Musisz liczyć od nowa. |
Co do tego nie mieliśmy wątpliwości. |
A co to zmienia? BLACK też był zupełnie seryjny, tylko mocno przetestowany aż do granicznej głębokości czujnika. |
Cały zespół zużył ponad 90 butli gazu. |
Niestety dwa pozostałe komputery (nazwy producenta nie wypada mi podawać, więc nie pytajcie jakie) nie dały rady. |
/.../łączne zużycie gazu to jakieś 80000-90000 litrów/.../ |
Sławek Hałka napisał/a: | ||
Dzięki za info. Zakładając że mowa o butlach 12 l znaczy to , że moje zgrubne obliczenia mogą być całkiem do rzeczy. |
Jarek Andrzejewski napisał/a: |
zgrubnie - tak Smile
11,1*207*90=206 793 |
A co to zmienia? |
Swiss Military. |
Sławek Hałka napisał/a: | ||
"Zegarki Swiss Military Hanowa: kolekcja damska i męska; szkła mineralne i szafirowe; pasek – skóra, tworzywo; bransoleta – stal; wodoszczelność 3 ATM – 10 ATM; 2 lata gwarancji" Deklarowana wodoszczelność to max 10 atm, czyli 90 m. Czyli co, Ahmed sprawdzał, czy ten zegarek wytrzyma 36 atm? |
Cóż za przewrotność! |
Drogi przeciętny użytkowniku, nie gwarantujemy Ci że Twój seryjny Xdeep komputer wytrzyma głębiej niż 200m. Jednak na ręce Ahmeda ten sam seryjny zdjęty z półki komputer wytrzyma 400 m! Cóż za przewrotność! |
Adam Frajtak napisał/a: |
A co do xdeepa to czepiasz sie. Może i Piotr mało finezyjnie promujeh markę ale wszystkiego sie nauczy a dla nas lepiej tak niż gdyby zlecił to agencji zewnętrznej bo wtedy by musiało być +50 eurasow do sztuki Mr. Green |
Drogi przeciętny użytkowniku, nie gwarantujemy Ci że Twój seryjny Xdeep komputer wytrzyma głębiej niż 200m. Jednak na ręce Ahmeda ten sam seryjny zdjęty z półki komputer wytrzyma 400 m! |
"Zegarki Swiss Military Hanowa: kolekcja damska i męska; szkła mineralne i szafirowe; pasek – skóra, tworzywo; bransoleta – stal; wodoszczelność 3 ATM – 10 ATM; 2 lata gwarancji" Deklarowana wodoszczelność to max 10 atm, czyli 90 m. Czyli co, Ahmed sprawdzał, czy ten zegarek wytrzyma 36 atm? Czy może założył go na deco stopie do fotki? |
Drogi Panie Hałka. Przykro mi bardzo że nazywa Pan to co robię mentalnym dnem. Ale ok. Niestety to normalne, że sukces pociąga za sobą pewne konsekwencje. Wyjaśnię Panu na czym polega rozbieżność pomiędzy owymi 200m a 350m w przypadku komputera używanego w rekordzie. |
Początkowo na stronie WWW widniała informacja "Do tego wytrzymuje aż 350m!". Jednak naszej konkurencji się to nie podobało i "życzliwi" poinformowali gdzie trzeba że podajemy głębokość 350m podczas gdy urządzenie jest certyfikowane do 200m. Dlatego też zgodnie z sugestią jednostki notyfikowanej, zmieniliśmy tę informację by była zbieżna z głębokością certyfikacji CE a nie z faktyczną głębokością operacyjną. |
Nie rozumiem dlaczego pytasz o to właśnie mnie? |
2. Nie można promować komputera nurkowego jak margaryny albo szamponu. |
KowiKowi1979 napisał/a: |
Jeśli chodzi o samą linę, to wymóg był taki, by była w jednym kawałku, co okazało się być sporym wyzwaniem (została sprowadzona z UK). Z tego co wiem, lina została również przebadana laboratoryjnie na uniwersytecie w Kairze pod kątem zmiany długości w funkcji obciążenia swoim ciężarem, chłonności wody oraz temperatury. Chodziło o to, by nikt nie miał wątpliwości że osiągnięto taką a nie inną głębokość.
Inklinacja to inaczej nachylenie, więc być może chodzi o korektę z powodu nachylenia liny. Zawieszona w wodzie lina pod wpływem prądów będzie się odkształcała i koniec wypadnie nieco płycej." |
Krzysztof Starnawski napisał/a: |
Czy gdzieś pojawiły się infomacje o tym na jakiej podstawie został uznany wynik 332,35m i jakieś dowody to potwierdzające? |
Krzysztof Starnawski napisał/a: |
na jakiej podstawie został uznany wynik 332,35m i jakieś dowody to potwierdzające? |
pod własnym ciężarem nie rozciągnie się w zauważalnym stopniu |
grol napisał/a: |
dziwnie dokładny wynik jest efektem przemnożenia głębokości z tabliczki przez współczynnik inklinacji liny... |
grol napisał/a: |
To wiedza poparta praktyką czy opinia? |