szymon_gda napisał/a: |
tam przy głebokim nurkowaniu, nie powiem, czuje sie lekko 'otępiały |
PrzybylakMarcin napisał/a: | ||
czyli jak głęboko? ile metrów? |
TomS napisał/a: |
O inwestycji i "zwracaniu" można mówić jeśli np. dzięki temu unikniesz leczenia z powodu DCS. A jest to prawdopodobne jeśli safari ma nurkowania bez limitu i będziesz się starał "to wykorzystać". Nitroks znacznie zmniejszy ryzyko jeśli będzie stosowany z głową a nie tylko do przedłużania czasów dennych.
Rób |
witam,
mam owd który w polsce mi wystarcza. ale moim celem co roku jest wyjazd w cieplejsze rejony. tam przy głebokim nurkowaniu, nie powiem, czuje sie lekko 'otępiały mam ograniczone fundusze, ale bardzo zastanawiam sie nad zrobieniem kursu nitrox. tu pytanie jesli planuje raz w roku safari , to czy dla takiej osoby jest to zbędny wydatek czy inwestycja się "zwróci"? dziękuje za radę z góry. |
PrzybylakMarcin napisał/a: |
jakie masz zużycie gazu? |
Konrad Dubiel napisał/a: |
Łeb po nurkowaniu może boleć z powodu podtruwania się CO2, a sprzyja temu 'oszczędne' oddychanie. |
a więc nitrox wygrał. |
400zl kurs plus gaz 200zł to dla mnie wydatek |
Tomek Tatar napisał/a: | ||
Strasznie drogo jak na podstawowy kurs nitroksowy. Może poszukaj innych ofert. Jeśli jest to zwykły kurs nitroksowy z dwoma nurkowaniami, to nie widzę powodu, żeby kosztował więcej niż 300 zł za kurs + 100 zł za nitroks. Chyba, że w cenie jest jeszcze wypożyczenie całego sprzętu, wypłynięcia na Bałtyk itp. Serdecznie pozdrawiam. |
szymon_gda napisał/a: | ||||
Kurs jest bez nurkowań. W tym przypadku kurs bylby robiony na lodzi w czasie trwanie safari. Gaz cena 50E to cena za tydzień używania na safari. |
Tomek Tatar napisał/a: |
100 zł za nitroks |
robertg napisał/a: | ||
przy zalozeniu kursu rekreacyjnego z singlem 15l to i tak wychodzi kosmiczna cena - 3,3zl za litr nitroxu do 40%, a juz 200zl za nitrox to jakas abstrakcja. |
mogę natomiast uznać waszą wiedzę, że za nitrox podczas tygodnia safari 50 Euro to dużo. Może tak. |
oczywiście w zalezności od federacji są 2 nurkowania w tej cenie, ale nie w PADI. |
ElBacio napisał/a: |
Z tego co czytam, to w organizacjach SDI, TDI, IANTD, SSI, PADI na kursie NITROX nurkowania nie są obowiązkowe. |
ElBacio napisał/a: | ||
Fajnie sobie tak ponarzekać na PADI, bo to modne takie narzekanie Z tego co czytam, to w organizacjach SDI, TDI, IANTD, SSI, PADI na kursie NITROX nurkowania nie są obowiązkowe. El Bacio |
Fajnie sobie tak ponarzekać na PADI, bo to modne takie narzekanie Z tego co czytam, to w organizacjach SDI, TDI, IANTD, SSI, PADI na kursie NITROX nurkowania nie są obowiązkowe. El Bacio |
Tomek napisał/a: |
a w CMAS'ie sa dwa nurkowania po teorii i tescie |
KDP CMAS napisał/a: |
Warunki uczestnictwa w kursie:
ukończone 16 lat, minimum Stopień Płetwonurka KDP/CMAS* (P1) lub równorzędne kwalifikacje innej organizacji, wykonanie 15 nurkowań po uzyskaniu stopnia P1, w tym 4 w okresie 8 tygodni poprzedzających kurs. |
styx napisał/a: |
Nurkowania są opcjonalne bo poza umiejętnością nie przekraczania założonej głębokości nie ma co tu ćwiczyć pod wodą... |
bardzo zastanawiam sie nad zrobieniem kursu nitrox. |
Abramik napisał/a: |
jezeli masz OWD i chcesz tak zostac (schodzic na max 18m) to nie potrzeba (realne myslenie) |
Abramik napisał/a: | ||
Czesc
Przygladam sie temu watkowi i tak sobie mysle ze:
jezeli masz OWD i chcesz tak zostac (schodzic na max 18m) to nie potrzeba (realne myslenie) Jesli natomiast chcesz jechac na safarii to z tego co wiem na wiekszosci safarii nitrox jest w cenie. Do tego schodzi sie odrobine glebiej wiec powinienes "dorobic" do tego AOWD + ewentualna specjalizacje wrakowa. Ja zrobilem tak: OWD->AOWD->Suchy skafander->NITROX->Wraki.... w miedzyczasie tylko 30+ nurkowan. w wodach takich jak Morze polnocne, Baltyk, jeziora Polskie, Jeziora angielskie, Morze czerwone. Teraz EFR+Rescue... pomysl czy to sluszna droga i czy taka tez bys chcial isc a koledzy i kolezanki sprostuja pozdro |
Moim skromnym zdaniem, im szybciej człowiek zacznie nurkować na nitroksie zamiast (tfu) powietrza, tym dla niego lepiej. |
Jakos ja nie odczulem wyraznej poprawy przy oddychaniu nitroxem. Nie boli mnie glowa po nurkach na 30+ na powietrzu i na tych na 15+ rowniez. Moze tak jak ktos napisal to kwestia jakosci oddychania? (nie uzywam 15ek tylko 12ki jakby co) Poza tym: Jesli chcesz isc droga nurkowa to i tak kiedys NITROX Ci bedzie potrzebny a w takim razie nie widze sensu Twojego pytania. NITROX zawsze jest warto zrobic. Ad 3. Jesli to safari nie ma nitroxu na pokladzie to co to za safari? Przy zejsciach 3-4 razy na dobe przez 6 dni + siodmego kawalek to moze byc "meczace" doswiadczenie wybor nalezy do Ciebie |
edno na przykład dużo poniżej owd Smile 30m |
AOWD nie jest mi do tego potrzebne, tak jak i teraz nurkuje bez AOWD tak jak chce ( jeziora, kamieniołomy, wraki Bałtyku do 20m). |
Nieświadomość istoty rzeczy nie mąci jasności poglądów. |
Abramik napisał/a: | ||||
Pisales w poscie powyzej:
a teraz piszesz to:
wiec sie prosze zdecyduj. Na EaN32 mozemy nurkowac do 34m i to by Tobie sie przydalo na tym safari. To juz jest "dobra" glebokosc i tu nitox moze pomoc (pomaga). Co niektorzy na tym i innych forach wykazuja przerost formy nad trescia i do nurkowan na 18m niedluga pewnie zaczna stostowac TMX. (lub juz stosuja) aby moc lub chciec sie pochwalic i sobie samemu udowodnic "jaki to ja dobry jestem i wyedukowany". Ja nie odczuwam potrzeby placenia ani oddychania nitroxem na nurkach do 25m, pozniej to juz zalezy jak duzo tych nurkow ma byc. Jezeli by bylo to safari to nie wachalbym sie uzywac wzbogaconego powietrza. "droga nurkowa" to taki moj skrot myslowy a oznacza ni mniej ni wiecej tylko szkolenia w nabyciu dalszych umiejetnosci. Napisalem Ci jak ja to zrobilem a jaka Ty kolejnosc wybierzesz to Twoja sprawa. Jesli masz zamiar nurkowac w PL to pomysl o uzywaniu Suchego Skafandra. I to jest szkolenie, ktore to ja osobiscie bym wybral najpierw, a pozniej dopiero Nitrox (przy mocno ograniczonym budzecie jak sam piszesz). Tak naprawde wszystko zalezy od tego co TY bys chcial zrobic ze swoimi umiejetnosciami. Oczywiscie koledzy jak zwykle natra mi zaraz uszu za komentarz powyzej ale nie wydaje mi sie zeby korona mi z glowy spadla z tego powodu. |
Ad1. 30m dla OWD to jest "sluszna" glebokosc, ktora nota bene przekroczyles uprawnienia.
O tym samym myslisz jadac na safari. NIe jest to dobre podejscie. Nie dasz rady zrobic AOWD+Nitroxu jednym strzalem? Ani jedno ani drugie szkolenie nie jest jakos specjalnie wymagajace. (tyle ze kasa ) A na safari uzywaj EAN32/36 (jak najbardziej). pozdro |
przy niektórych nurkach miewam bóle głowy. |
martin napisał/a: |
Przyczyn moze byc wiele, ale ja bym celowal w syf z sprezarki lub kiepskie deko |
arecki napisał/a: |
Czesto swiezo upieczeni nurkowie chca dorownac bardziej doswiadczonym kolegom na sile oszczedzajac czynnik oddechowy |
i wlasnie tego bym sie trzymal. Sam z doswiadczenia wiem ze nawet na "pedalskim" nurku na zadnej glebokosci oszczedzanie czynnika oddechowego skutkuje uczuciem bolu glowy jak i checia wymiotow (mialem takie 2 nurki z "oszczedzaniem na sile") pod woda. Oddychaj spokojnie i pelnymi cyckami...bedzie lepiej |
Nie dasz rady zrobic AOWD+Nitroxu jednym strzalem?
Ani jedno ani drugie szkolenie nie jest jakos specjalnie wymagajace. (tyle ze kasa Sad ) |
No i wyszlo szydlo z wora
Glownym czynnikiem na jakim bym sie na twoim miejscu skupil to praca jaka wykonujesz podczas nurkowania. Zla pozycja, walka z plywalnoscia wymagaja dodatkowej pracy pletwami, aby ja wykonac twoje miesnie potrzebuja energii a po spalaniu tej energii produkuja CO2, ktory trzeba wydalic z organizmu poprzez odpowiednie oddychanie. Dodatkowym czynnikiem jest rowniez stres, on takze przyczynia sie do zwiekszonej produkcji CO2. Tu kluczem jest opanowanie emocji i zrelaksowanie sie. Nitrox jest stosowany aby ograniczyc ryzyko choroby dekompresyjnej - bezpieczniejsza/krotsza dekompresja Zwieksza sie frakcje tlenu aby zredukowac frakcje azotu (gazu inertnego) Nie ma on wplywu na produkcje CO2 przez twoj organizm. Rozumowanie, ze “zwieksze sobie ilosc tlenu to bede wolniej oddychal” jest bledne. Podczas nurkowania tlenu w powietrzu jest az nadto Caly process oddychania stymulowany jest przez CO2, jezeli jego stezenie we krwi wzrasta jest to informacja dla mozgu aby przyspieszyc oddech w celu jego usuniecia. Jezeli chcac oszczedzic czynnik oddechowy celowo spowolnisz oddech bedzie on zalegac powodujac bol glowy – pierwszy obiaw zatrucia CO2 Reasumujac, popraw trym i plywalnosc abys nie musial w celu utrzymania sie pracowac pletwami, nie wykonuj niepotrzebnych ruchow, opanuj emocje, oddychaj swiadomie |
Oczywiscie, ze nitrox uczyni te nurkowania bezpieczniejszymi ale nie koniecznie wyleczy cie z bolow glowy
To moze popracuj nad kondycja? |
wojtek_r napisał/a: |
Hmm, to już zależy od instruktora. Moje AOWD było dośc wymagające |
Na EaN32 mozemy nurkowac do 34m |
Ja nie odczuwam potrzeby placenia ani oddychania nitroxem na nurkach do 25m |
Ja jednak będę stosował - o ile to tylko będzie możliwe - także przy nurkowaniach na 18m (a nawet skillsowych na 6m) Nitrox i moich kursantów też będę do tego zawsze zachęcał. |
Zrobię ten kurs nitroksowy, I tak się przyda. Wybieram go zamiast 15 l butelki.
Wink |
Plotek napisał/a: |
plus zadowolenie kolegów że nie skracasz im nurka. Ja z tego typu powodów chcę się przerzucić na twina |
smiesznie by to wygladalo koledzy z 12L (15L) a ty z twinkiem 2x12 |
większa zawartość tlenu w mieszance oddechowej u osób ze słabą kondycją, które sporo dmuchają faktycznie poprawia samopoczucie i ułatwia znieść zwiększony wysiłek. Wiem to z autopsji |
a co w tym jest śmiesznego? |
smiesznie by to wygladalo koledzy z 12L (15L) a ty z twinkiem 2x12 Smile |
TomM napisał/a: |
Obawiam sie, że przedstawiona teza jest nieprawdziwa i oparta o fałszywe przesłanki. Podstawowy benefis to obniżona frakcja azotu i okno tlenowe (mikropęcherzyki!) Wady to hiperoksja i potencjalnie z nia związane ryzyko retencji CO2. |
Być może osoba o słabej kondycji, przy zwiększonym wysiłku generuje jednak mniej CO2 z gazu bogatszego w tlen? |
Do wykonania tej samej pracy potrzeba tyle samo energii i osoba o dobrej kondycji i złej wyprodukuje porównywalną ilość CO2 per saldo. |
Zalezy jak sie odzywia |
Pytam tak z ciekawosci, skoro aby organizm siegnal po zmagazynowane zasoby energii trzeba sie przewlekle glodzic |
Ja nie odczuwam potrzeby placenia ani oddychania nitroxem na nurkach do 25m, pozniej to juz zalezy jak duzo tych nurkow ma byc. |
jacekplacek napisał/a: |
Przypomnij mi, proszę, czasy "no deco": 25m i 17m. |
naprawde nie meczy Cie pisac taki post? |
Wyobraz sobie ta sytuacje i nurka na 20m/50min. |
Ja nie odczuwam potrzeby placenia ani oddychania nitroxem na nurkach do 25m, |
powietrze 25m=23min
powietrze 17m=48min ean32 /25m = 33min ean32 /17m = 77min ean36 /25m = 42min ean36 /17m = 98min |
Wobec powyższego czy nadal uważasz, że nie ma sensu brać nitrox na nurkowanie np. na 17m/60min lub 25m/50min? |
Marek Łącki napisał/a: |
Jeżeli jest to normalne safari to takich czasów nie osiągniesz ale ilość nurkowań w ciągu doby powoduje że nitrox to dobra rzecz. |
Ja nie odczuwam potrzeby placenia ani oddychania nitroxem na nurkach do 25m, pozniej to juz zalezy jak duzo tych nurkow ma byc. Jezeli by bylo to safari to nie wachalbym sie uzywac wzbogaconego powietrza.
|
bedzie ok Jacku? |
jacekplacek napisał/a: |
Porównanie 25m i 17m nie było przypadkowe. |
No chyba ze masz dyslekcje i ciezko Ci czytac i rozumiec za jednym zamachem. |
Przy 2 x 20m/45min |
Marek Łącki napisał/a: |
Jeżeli jest to normalne safari to takich czasów nie osiągniesz ale ilość nurkowań w ciągu doby powoduje że nitrox to dobra rzecz. |
Zapewne miałeś na myśli, że nurkowanie trwało 45minut i maxymalna głębokość wyniosła 20m. |
gorcio napisał/a: |
czasy rzedu 55-65 minut. Glebokosci - rozne, srednia w okolicy 15-17m. |
Cytat: |
Uprzejmie proszę uczestników dyskusji o zachowanie merytorycznego tonu wypowiedzi. Z góry dziękuje - Bogen[/size] |
powietrze 25m=23min powietrze 17m=48min ean32 /25m = 33min ean32 /17m = 77min ean36 /25m = 42min ean36 /17m = 98min |
Typowa "kapa" po nurkowaniu to w gruncie rzeczy skutki saturacji, mikropęcherzyków i retencji CO2 w różnych proporcjach. Zastosowanie nitroksu zmniejsza saturację i dzieki szerszemu "oknu tlenowemu" ogranicza efekty mikropęcherzykowe przy identycznym profilu. |
Do wykonania tej samej pracy potrzeba tyle samo energii i osoba o dobrej kondycji i złej wyprodukuje porównywalną ilość CO2 per saldo. |
Osoba o dobrej kondycji wchodząc na 3 piętro po schodach może swobodnie rozmawiać, osoba o słabej kondycji z nadwagą potrzebuje chwili aby opanować sapanie zanim skleci pełne zdanie na jednym wydechu. Dlatego podejrzewam że jednak wystąpi pewna różnica w ilości wyprodukowanego oraz co gorsza zmagazynowanego CO2. |
dlatego cały czas mam wrażenie, że jednak stosowanie nitroxu ma wpływ retencję CO2. |
A więc 15l. w Egipcie to mój ratunek |
Marek Łącki napisał/a: | ||
Jeżeli będzie to safari na krórym zanurasz 3-4xdziennie to nitrox się przyda. |
szymon_gda napisał/a: | ||||
jak bardzo? tak, bedzie 3-4 dziennie. ale kurs plus gaz 600, nie wspomne o 15tce za 160zl. Bede mogl wiecej nurkowac, czy lepiej sie czul ogolnie? |
ale kurs plus gaz 600, nie wspomne o 15tce za 160zl |
jak bardzo? |
No, proszę 2 dni mnie nie było i dyskusja urosła do 6? stron. Oczywiście to miłe dla poczatkującego, że z prostej wątpliwości powstał problem i nierzadko ostra ( czemu takie słowa?) polemika. Ale dla zielonego, wątek przestał być czytelny mniejwięcej od paru stron. |