Fatboy napisał/a: |
Waluta sporo pewnie tłumaczy |
Wojtek Filip napisał/a: |
Espace 5750 |
Cytat: |
Szczegolnie teraz jak tanieje |
martin napisał/a: | ||
Tanieje chwilowo. A ceny musza byc zrobione na caly rok... A w tamtym roku byly n.p. wachania Euro od 3.8 do 4.6 PLN |
Yeald napisał/a: |
Teraz z czystym sumieniem mogę przestać oszczędzać na mój wymarzony skafander. |
Turbik napisał/a: | ||
Lepiej bym tego nie ujął... |
Yeald napisał/a: |
Teraz z czystym sumieniem mogę przestać oszczędzać na mój wymarzony skafander. |
ZielonySmok napisał/a: |
Jeśli produkty są dobrej jakości i jest duży popyt to dla mnie jest to zrozumiałe działanie. |
ZielonySmok napisał/a: |
Jeśli produkty są dobrej jakości i jest duży popyt to dla mnie jest to zrozumiałe działanie. |
martin napisał/a: |
Kupowalem pod koniec roku samochod w PL, w niemczech kosztowal okolo 30 procent wiecej. |
Regis napisał/a: |
Podwyżka od 15 lutego. Na zakupy proszę państwa. Zamiast jazgotać zwróćcie uwagę, że to uczciwe ostrzeżenie. |
Szpargał napisał/a: |
Trudno. Więc jak nie Santi to co wybrać? |
Marcin Pazio napisał/a: |
Nie jestem przekonany czy można to racjonalnie uzasadnić, ale jak to w życiu prywatni producenci rządzą sie swoimi prawami. |
piotr_c napisał/a: |
Można to uzasadnić choćby podwyżkami cen materiałów. |
Szpargał napisał/a: |
Martin, porównywałeś może warunki gwarancji (PL via D)? |
Kupowalem pod koniec roku samochod w PL, w niemczech kosztowal okolo 30 procent wiecej. |
w polsce jest wiecej |
Mam odmienne doświadczenie. |
piotrkw napisał/a: |
Tak , ale jaki jest udział ceny materiału do ceny katalogowej wyrobu ?? Przy takiej produkcji dla skafandra , jak w Santi pewnie ok 30 % . |
Maly215 napisał/a: |
Santi to chyba nie jedyny producent sprzętu nurkowego który podwyższył ceny swojego asortymentu. |
Plotek napisał/a: |
Czemu cena produktu za granicą powoduje podwyżkę na rynku rodzimym producenta? |
W celu ochrony lokalnych dystrybutorow. |
nie kumam dlaczego wyższa cena za granicą może zagrażać dystrybutorom na rodzimym rynku? |
To działa w odwrotnym kierunku: jeśli sprzęt X jest o 20% tańszy w Polsce niż we Francji, to Francuz zamówi sobie przy pomocy kolegi sprzęt w Polsce po niższej cenie. Fancuski dystrybutor będzie się wściekał, bo włożył pieniądze i pracę w promocje, a klient kupuje tam, gdzie taniej. |
Zmowa cenowa byla by, gdyby ceny santi, equesa i ocean pro sie zjednolicily. |
Zmowa cenowa byla by, gdyby ceny santi, equesa i ocean pro sie zjednolicily. Tutaj producent ustala ceny swoich (i tylko swoich) produktow. A to mu wolno. |
Dla mnie jest to naturalne, że produkt sprzedawany w kraju producenta jest najtańszy |
i już mamy niższą cenę.
|
To takie trochę nie patriotyczne Sad |
Ponarzekać zawsze można, jak się nie będzie narzekać to będą podwyższać ceny do oporu (patrz ceny paliw), a skafander czy worek to nie porsche, nie jest to produkt luksusowy (przynajmniej na razie ) |
piotrkw napisał/a: |
Czyli , należy podnieść cenę za swoją pracę , i tak kółko się zamknie
Niestety , najgorzej mają te osoby które tego nie mogą zrobić. |
arkac123 napisał/a: |
Mój znajomy zastanawiał się nad Santi, wybrał droższego Bare. |
Konrad Dubiel napisał/a: |
Tomek raczej umie liczyć. |
nurek napisał/a: |
Przykladem jest ten sam produkt, tego samego prodecenta, tylko na inny rynek - BLUZA POLAROWA. |
slawek290 napisał/a: |
To nie możliwe aby nurek tak nurka dymał |
Przykladem jest ten sam produkt, tego samego prodecenta, tylko na inny rynek - BLUZA POLAROWA. |
MarcinoZ napisał/a: |
A za jakiś czas dojdzie do tego, że produkt od polskiego producenta będzie można taniej kupić za oceanem. |
KSD napisał/a: |
Niezłe - tym bardziej, że "ratowniczą" widać można zamówić również w kolorze czarnym
Chyba skorzystam z promocji |
Nie wolno mu natomiast wymuszac ceny sprzedazy u dystrybutorow i w sklepach np. takiej samej u wszystkich. Jest wtedy to zmowa cenowa. |
kongo napisał/a: |
widzę,ze uznaliście firmę Santi za patriotyczny zakład służący dobru społecznemu.To normalna firma , która podejmuje autonomiczne decyzje odnośnie swoich produktów.Jeśli będą złe poniosą straty, jeśli dobre -zyski;do konsumenta należy decyzja co kupi.Od dawna twierdzę, że nie warto kupować nowych produktów w Polsce , jeśli można je kupić używane-z reguły w 90 procentach się to opłaca.Teksty typu "nie rozumiem jak nurek może dymać nurka" świadczy o niedojrzałości piszącego:( |
- http://santi.pl/index.php?s=8 - 190 zł.
- http://santidiving.com/?q=_af_szczeg&id_prod=1388 - 290 zł. |
diversonic33 napisał/a: |
centrum jedynie jako przymierzalnia ale kupowac w Santi bezposrednio. |
Dzwoniac do Santi sami mi doradzili zeby przymierzyc to co chce kupic w jakims centrum, a z zakupem zglosic sie do nich bo obiecali lepszy rabat niz dostal bym w sklepie. |
Wystarczy sie umowic i pojechac osobiscie do Santii, z miejsca otrzymuje sie tam dobry rabat, a jak sie nie chce paragonu ani faktury to rabat jest jeszcze lepszy |
Dzwoniac do Santi sami mi doradzili zeby przymierzyc to co chce kupic w jakims centrum, a z zakupem zglosic sie do nich bo obiecali lepszy rabat niz dostal bym w sklepie. |
a jak sie nie chce paragonu ani faktury to rabat jest jeszcze lepszy d |
Zastanawiam się tylko jak będzie z gwarancja jak nie mam żadnego dowodu zakupu. |
To żadna prowokacja, z tego co wiem nie jestem jedynym przypadkiem takiego zakupu |
Ja bym za bardzo cenami się nie przejmował. Nie warto kupować skafandrów ani ocieplaczy w zadnym centrum nurkowym ani u zadnego dystrybutora. Warto skorzystac z centrum jedynie jako przymierzalnia ale kupowac w Santi bezposrednio.
Wystarczy sie umowic i pojechac osobiscie do Santii, z miejsca otrzymuje sie tam dobry rabat, a jak sie nie chce paragonu ani faktury to rabat jest jeszcze lepszy dlatego zanim zakupicie, zastanowcie sie czy nie warto zamowic skafandra bezposrednio z Santi. Ja mialem blisko to wolalem pojechac osobiscie. |
MiroR napisał/a: |
Swoją drogą jeśli już taki zakup ci się "udał" to nie wypisuj takich rzeczy na forum tylko ciesz się,że zaoszczędziłeś a tym bardziej głupotą z twojej strony jest wypisywanie historii o zakupach bez paragonów . Nie wiem kiedy dokonałeś tego zakupu jednak gwarantuje ci ,że kupowanie bezpośrednio w Santi jest już nie możliwe. |
tomek stachura napisał/a: |
Calkiem merytoryczna i wazna dla nas dyskusja , doszla do momentu, w ktorym wypada mi sie wlaczyc |
Przykladem jest ten sam produkt, tego samego prodecenta, tylko na inny rynek - BLUZA POLAROWA. - http://santi.pl/index.php?s=8 - 190 zł. - http://santidiving.com/?q=_af_szczeg&id_prod=1388 - 290 zł. |
Szpargał napisał/a: | ||
Cena tej nurkowej już nieaktualna |