Stopień nurkowy: dualCCR Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 218 Skąd: zakopane
Wysłany: 09-11-2016, 17:16 National Geographic – Adventurers of the Year
National Geographic – Adventurers of the Year
Ostatnie kilkanaście lat w mojej karierze nurkowej poświęciłem eksploracji naprawdę głębokich jaskiń. Dużo czasu minęło nim od pierwszego zanurzenia zszedłem na ich dno określając ich głębokość. Nie wszystkie projekty się już zakończyła ale w większości z nich jestem poniżej 200m głębokości
Droga nie była łatwa. Musiałem nauczyć się nurkować z użyciem obiegów zamkniętych i dostosować je do kilkunastogodzinnych nurkowań poprzez ich dublowanie. Dopracować decompresje. Dostosować swój sprzęt i siebie do długiego przebywania w zimnej wodzie. I w końcu nauczyć się dobrze rozumieć jaskinie i przewidywać co mi może przynieść los za kolejnym zakrętem. W tym czasie udało mi się skonstruować dualHH, SMCCR, przenośny habitat, podwodne wiertarki i wiele innych wynalazków.
Ciężka praca, wsparcie przyjaciół i odrobina szczęścia pozwoliła mi przetrwać do dnia dzisiejszego i mocno przesunąć przodki w paru głównych projektach:
Albania / jaskinia Viroit / max głębokość zanurzenia 278m/ 4 lata eksploracji / trudności: temp. wody 12 stopni / eksploracja dalej w toku
Macedonia / jaskinia Matka Vrelo/ max głębokość zanurzenia 230m / 2 lata eksploracji / trudności: temp. wody 14 stopni / eksploracja dalej w toku
Chorwacja / jaskinia Cetina- Gospodska/ max głębokość zanurzenia 106m / 4 lata eksploracji / trudności: profil nurkowania, transport sprzętu w jaskini / eksploracja dalej trwa
Meksyk / trawers Dos Ojos – Sac Actun / max głębokość zanurzenia 106m / 7 lat eksploracji / trudności: zaciski i zawaliska i trudność znalezienia połączenia / eksploracja trwa nadal , barak jeszcze połączenia
Meksyk / Sabak Ha / max głębokość nurkowania 165m / 1 rok eksploracji / trudności: brak / eksploracja trwa nadal
Francja / Gould u Pont / max głębokość zanurzenia 192m / 2 lata eksploracji trudności: zacisk na dnie / eksploracja trwa nadal
Włochy / Elefante Bianco / max. Głębokość zanurzenia 196m / 2 lata eksploracji / trudności temp. wody 9 stopni / eksploracja trwa
Czechy / Hranicka Propast / max głębokość zanurzenia 265m, najgłębsza zalana jaskinia na świecie 404m / 20 lat eksploracji / trudności: żrąca woda / eksploracja trwa
To tylko te projekty w których przekraczam głębokość 100m i to czasem kilkukrotnie od zera w ciągu jednego nurkowania. Jest jeszcze mnóstwo z mniej spektakularną głębokością za to pod wieloma innymi względami równie trudne. W Bośni i Hercegowinie, Słowenii, Serbii, Namibii, Polsce i we Włoszech.
Jeśli uważasz że moje osiągnięcia w nurkowaniu eksploracyjnym są dla ciebie godne wyróżnienia to zagłosuj, jeśli nie to tez zagłosuj ale na kogoś innego. My jako nurkowie powinniśmy wspierać odkrywców bez względu w jakiej dziedzinie odkrywają
Stopień nurkowy: adv trimix, cave
Ilość nurkowań rocznie: 120 Pomógł: 2 razy Wiek: 68 Dołączył: 12 Wrz 2011 Posty: 90 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 21-11-2016, 20:11
Głosuję codziennie i kibicuję Krzysztofowi. Robię to z komputera, laptopa, tableta, telefonu z dwóch przeglądarek Google i Mozilla. Razem jest to 9 głosów dziennie. Głosowanie jest do 16 grudnia i namawiam wszystkich do czynnego wsparcia wspaniałego Polskiego nurka !
I uważasz, że to w porządku ?? Gratuluję samozadowolenia .
Ciekawe jak będzie smakowało Krzyśkowi takie "zwycięstwo"?
Bo swoje w jaskiniach , realizuje w uczciwy sposób.
Stopień nurkowy: P3 Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 12 Lut 2015 Posty: 233 Skąd: Płock
Wysłany: 22-11-2016, 22:43
...a czym jest dopuszczenie oddawania głosów codziennie przez te same osoby?
Jeżeli robię coś ekstra, a nie mam rzeszy fanów i nie śmigam po portalach społecznościowych to z góry jestem na przegranej pozycji w tego typu konkursach.
Jeżeli do tego specjalizuje się w niszowej dziedzinie to sukcesy na miarę Oscara giną w świecie fejzbuka przy ekstra zdjęciu kota
Starnawski "konkursy" wygrywa pod wodą. Wysoka klasyfikacja w tego typu rankingu to tylko ukłon ludzi w jego stronę. To wiąże się z większym postrzeganiu jego i ułatwieniem mu spełniania nowych planów. Nic więcej.
Uczciwie było by gdyby każdy (komputer) mógł raz zagłosować. Niestety tak nie jest.
Stopień nurkowy: Tech Diver IANTD
Oznaczenie stage: MTR Pomógł: 6 razy Dołączył: 14 Lis 2010 Posty: 707 Skąd: łódzkie
Wysłany: 23-11-2016, 15:28
Tak, czy inaczej, Starnaś prowadzi i trzymam dalej kciuki za niego, bo reprezentuje nas- nurków, Polaków i odkrywców. Polacy nie gęsi i swoich KOLOSÓW mają!!!
_________________ Pozdrawiam
Marcin T.
Art. 54. Konstytucji RP
"1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."
Stopień nurkowy: MSD
Ubezpieczenie: DAN SIlver Pomógł: 4 razy Wiek: 50 Dołączył: 10 Lis 2011 Posty: 201 Skąd: Zakopane
Wysłany: 24-11-2016, 23:37
piotrkw napisał/a:
Chrystian Przybylski napisał/a:
Razem jest to 9 głosów dziennie.
I uważasz, że to w porządku ?? Gratuluję samozadowolenia .
Ciekawe jak będzie smakowało Krzyśkowi takie "zwycięstwo"?
Bo swoje w jaskiniach , realizuje w uczciwy sposób.
tak czy siak Krzysiek przegrywa na dziś 1000-ma głosami.
Albo go wspieramy albo nie.
Nie chcę dyskutować o metodach, ale albo jesteśmy wygrani albo przegrani.
Krzyskiek zawsze ryzykuje SWOIM ŻYCIEM a co ryzykuje biegacz : złamaną kostkę ?
Sorry ale nie ten poziom zaangażowania wg mnie
Stopień nurkowy: adv trimix, cave
Ilość nurkowań rocznie: 120 Pomógł: 2 razy Wiek: 68 Dołączył: 12 Wrz 2011 Posty: 90 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 25-11-2016, 18:07
Po 21 dniach głosowania podliczając wszystkie głosy sytuacja wygląda tak :
Krzysztof ogółem 112251 głosów
Mira Rai ogółem 138287 głosów
Przegrywamy o 26 036 głosy.
Głosowanie trwa do 16 grudnia i wszystko przy mobilizacji jest do odrobienia ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum