Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS Pomogła: 13 razy Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 960 Skąd: koniec świata:)
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-02-2012, 09:22
Wow
No to ktoś zrobił mega pracę .
Monika napisał/a:
warto zobaczyć większy obraz...
...a ja zacząłem przesuwać suwak w lewo, czyli zmniejszać obraz -> inaczej odbieram jeżeli ktoś mi mówi, że grubość włosa jest taka sama jak średnica komórki jajowej człowieka - jakoś myślę odruchowo także o długości włosa oglądnięcie tego w formie obrazu porządkuje perspektywę. Cząsteczka wody ma kształt "V" - to pewnie wie każdy z nas, ale jak w tej V-ce pracują atomy wodoru i tlenu?
Jestem zdeklarowanym przeciwnikiem Power Pointa i pochodnych - nie lubię kiedy prezentera przesłaniają różne slajdy, które powodują nieraz, że zamiast skupić się na prowadzącym, oglądający czyta slajd . Po obejrzeniu tej prezentacji doszedłem do wniosku, że nie można jej zastąpić nawet najlepszą przemową.
Prezentację oglądnąłem na razie na 3 sposoby
1. Klikałem na poszczególne, wybrane obiekty i tak przesuwałem się najpierw w stronę coraz większych wymiarów (ciekawe jest zobaczyć jak względem reszty szacuje się wielkość wszechświata; a potem w stronę elementów coraz mniejszych
2. Płynie, ale wolno przesuwałem suwakiem powiększenia ze środkowego położenia w skrajne prawe, a potem się wycofałem w drugą stronę - kiedy byłem przy cząsteczkach , ze zdziwieniem zauważyłem, że do końca lewej części skali mam jeszcze bardzo dużo...
3. Przesunąłem suwakiem stosunkowo szybko ze skrajnego lewego położenia, w skrajne prawe i z powrotem.
Z mojego punktu widzenia mamy kawał doskonałej maszyny uczącej bardzo wielu zagadnień, przekazującej wiedzę na kilka mocno wciągających sposobów.
Jeżeli Wam się nie podoba, zdecydowanie pokażcie tę stronę Waszym dzieciakom -> dostaną przekrój wiedzy w... no właśnie zdecydowanie nie mogę tu napisać "w pigułce".
Wróciłem wczoraj zmęczony po całym dniu zajęć w Szczecinie - wymyśliłem, że prysznic i hopla do łóżka 8) - tymczasem do prawie 03:00 nad ranem siedziałem nad tymi "obrazkami".
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-02-2012, 09:31
...zapomniałem dodać, że po skali można się poruszać strzałkami <- i -> dobrej zabawy !
S. Lem
Stopień nurkowy: Tech Diver IANTD
Oznaczenie stage: MTR Pomógł: 6 razy Dołączył: 14 Lis 2010 Posty: 707 Skąd: łódzkie
Wysłany: 11-02-2012, 23:55
Monika, you're great
Dawno nic takiego zajmującego nie oglądałem. Szkoda, że za czasów szkoły nie było takich rzeczy. Wtedy z pewnością młodzież by się nie nudziła na lekcjach
_________________ Pozdrawiam
Marcin T.
Art. 54. Konstytucji RP
"1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."
62 rzędy wielkości. Jak łatwo wyrazić to liczbą, a jak trudno ogarnąć wyobraźnią
Przed chwilą sobie przeliczyłem, że skala czasu liczona od poziomu czasu Planck'a, do czasu trwania Wszechświata ma podobną rozpiętość. 60 rzędów wielkości.
_________________ W gruncie rzeczy nie chodzi wcale o to co umiesz, lecz o to w jaki sposób korzystasz ze swoich umiejętności.
Wysłany: 17-02-2012, 23:01
Plotek napisał/a:
Ja wpatruję się w bardzo wąski zakres tego przedziału
Co to jest?
S. Lem
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 17-02-2012, 23:31
Te bardziej regularne to okrzemki, a właściwie to ich krzemionkowa skorupka, część biologiczna została wytrawiona. Mieszkają sobie w wodach mórz i oceanów tzn. takie nurki są
To duże nie mam pojęcia
Wysłany: 16-08-2014, 07:39
Wczoraj rozmawialiśmy o tym programie (z pierwszego postu Moniki w tym temacie) i... nie ma go .
Ktoś wie jak go odszukać?
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum