Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-10-2012, 21:47 Demo Night
Hej.
Ciągle nie mogę się spotkać z niektórymi z Was - wyjazd, praca, różne inne zaległości nam w tym przeszkadzają.
Może zatem uda się porozmawiać na tematy różne 24 listopada na Demo Night w klubie Buddy?
Zainteresowanych zapraszam na dwie pogadanki, które będę miał przyjemność poprowadzić:
o 19:00 porozmawiamy o tym jak używać systemów grzewczych oraz jak w prosty sposób ograniczyć zużycie gazu wykorzystując właściwie nasze automaty.
Zaprezentuję rozwiązania, które pozwalają mi na komfortowe nurkowania z długimi czasami dennymi w bardzo zimnej wodzie. Zahaczymy o planowanie dekompresji w takich nurkowaniach, ale także zajmiemy się tematem ogrzewania w kontekście nurkowań rekreacyjnych.
Ta cześć naszego spotkania obejmie również sprawy związane z tym jak zmusić do maksymalnej współpracy nasz automat. Zbliża się zima, więc chętnie podzielę się moimi spostrzeżeniami w zakresie używania automatów pod lodem. Zdradzę tajemnicę niezamarzającego automatu używanego w temperaturze poniżej 0st mimo, że w butli było sporo wody...
Drugie spotkanie o 21:00
Tutaj tematem będzie to wszystko co wiąże się z Global Underwater Explorers czyli GUE.
Opowiem kto może zostać nurkiem GUE i jak najprościej zrobić to będąc początkującym nurkiem rekreacyjnym. Postaram się rozwiać Wasze wątpliwości w sprawach kontrowersyjnych związanych z naszą organizacją - czyli będzie o plotkach .
W tej części porozmawiamy także o Projekcie BUR czyli o możliwościach nurkowania na wrakach Bałtyku dla każdego kto lubi wraki i nurkowania zgodne z zasadami GUE nie będąc jeszcze nurkiem GUE.
Mam nadzieję, że wystarczy nam czasu i będę mógł podzielić się z Wami wrażeniami z moich najciekawszych nurkowań wrakowych, oceanicznych i jaskiniowych. Wyjaśnię tu sprawę jaskini, którą odkryliśmy ponad 15 lat temu na Koparkach, a o której mało kto wie...
Jeżeli ktoś się wybiera - dajcie znać.
Do zobaczenia,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 30-10-2012, 22:02
Bardzo mi się podoba ta inicjatywa Czekoladą również będziesz częstował, czy każdy jako wpisowe przywozi kubek własnej?
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-10-2012, 22:15
Adam Jaworski napisał/a:
Czekoladą również będziesz częstował, czy każdy jako wpisowe przywozi kubek własnej?
Hm...
Podobno w ubiegłym roku przewinęło się tam ponad 200 osób - nie mam tylu termosów ...
S. Lem
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 30-10-2012, 22:27 Re: Demo Night
Wojtek Filip napisał/a:
/.../24 listopada na Demo Night w klubie Buddy?
ja chętnie się wybiorę.
Zerknąłem z ciekawości na http://buddy.pl/, ale nie widzę informacji o imprezie. Co poza Twoimi "spotkaniami z ciekawym człowiekiem" jest w planach, Wojtku?
Wysłany: 30-10-2012, 22:30
Jest jeszcze kilku prelegentów i jacyś wystawcy sprzętu.
Szersza informacja ukaże się pewnie niedługo.
S. Lem
Wysłany: 16-11-2012, 13:31
Dagmara Beger napisał/a:
Wybieram się razem z synem.
Super!
Mam nadzieję, że mimo późno nurkowej pory nie będziecie ziewać .
Do zobaczenia,
Wojtek
PS.
Na stronie Buddy jest już afisz, a na nim lista prelegentów i firm biorących udział.
S. Lem
Stopień nurkowy: kilka :)
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lip 2011 Posty: 329 Skąd: Polska
Wysłany: 16-11-2012, 18:55
ja się wybieram, a przynajmniej mam taki plan. Od wczoraj mam mały (mam nadzieję) problem zdrowotny z moim psem więc plan może jeszcze ulec modyfikacji ...
Wysłany: 16-11-2012, 23:12
Lecz psa i przybywaj .
Tymczasem zwędziłem program z fejsbuka
Przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych wykładów:
19:00 - Wojtek Filip (Instruktor Tec/Rec GUE. Założyciel Dive Trek Group) opowie o dwóch tematach; „,Systemy grzewcze a bezpieczeństwo nurkowania" oraz ,,Technika używania automatów oddechowych"
20:00 – Piotr Kędzia Stępkowski (Course Director PADI, CN Buddy) spojrzy na nurkowanie okiem profesjonalisty. Poszuka odpowiedzi na pytanie, czy nurkowanie to zawód czy pasja?
21.00 – wykład Wojtka Filipa zatytułowany: ,,Kto może zostać nurkiem GUE? Prawda i Mity"oraz ,,Projekt BUR(Baltic Underwater Research)"
22:00 - Kamil ,,Jakuza" Jaczyński zaprezentuje nam czym jest GEPN (Grupa Eksplorująca Podwarszawskie Nurkowiska) oraz przybliży nam kilka ciekawych nurkowisk w pobliżu Warszawy
Oczywiście przygotowaliśmy dla Was także możliwość zapoznania się z sprzętem renomowanych firm takich jak:
TUSA
POSEIDON
INTOVA
SEAWOLF
DEVOLD
XDEEP
AMMONITE SYSTEM
NO GRAVITY
SCUBA SERVICE
CAMARO
SHERWOOD
OTTER WATERSPORTS
WSTĘP WOLNY! ZAPRASZAMY!
Adres:
Centrum Nurkowym Buddy
al. Komisji Edukacji Narodowej 11
(tuż przy stacji Metro Kabaty)
S. Lem
Wysłany: 17-11-2012, 15:03
Hej.
Nie spodziewam się możliwości nagrywania wykładów.
Jednak nic straconego - w zasadzie cały materiał, o którym będziemy rozmawiać jest na forum. Powiedziałbym nawet, że temat drugiego wykładu GUE/BUR jest potraktowany na forum zdecydowanie szerzej.
Ciekawostką jest zazwyczaj temat "Jak używać automatu" - bo to przecież proste: wkładamy do ust i oddychamy. Na forum opisywałem wielokrotnie typowe błędy pracy z automatem, ale praktyka pokazuje, że lepiej to pokazać .
Ogrzewanie to temat ciągle nowy. Przez niedoświadczonych nurków ogrzewanie traktowane jest często jako substytut ciepłego ocieplacza. Wyprowadzenie z błędu, wskazanie plusów ale także minusów podwodnej "klimatyzacji" okazuje się być pomocne przy ewentualnym wyborze. Sprawa staje się ciekawsza w momencie kiedy nurkujemy dłużej i głębiej...
S. Lem
Wysłany: 24-11-2012, 15:53
Hej.
W ostatniej chwili dotarła do mnie niewielka przesyłka, a w niej modele V2 ICE (prawy i lewy) - zabieram je oczywiście ze sobą .
Rozmawiałem z jednym z organizatorów - podobno zapowiedziała się taka liczba uczestników, że od południa chłopaki przestawiają to i owo w klubie, żeby się lepiej zmieścić .
Przez cały czas jestem do waszej dyspozycji, więc jeżeli ktoś ma ochotę pogadać - zapraszam. Przyjadę wcześniej to może będzie łatwiej .
Do zobaczenia,
Wojtek
S. Lem
Stopień nurkowy: GUE FT , Mine IANTD
Ilość nurkowań rocznie: 70
Stopień instruktorski: Adv.Ean IANTD
Ubezpieczenie: DAN PRO SILVER
Oznaczenie stage: MentoS Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 179 Skąd: Zakopane
Wysłany: 24-11-2012, 16:05
Wojtek Filip napisał/a:
W ostatniej chwili dotarła do mnie niewielka przesyłka, a w niej modele V2 ICE (prawy i lewy)
Wysłany: 24-11-2012, 16:17
Mateusz Nowaczyk napisał/a:
ŁADUJ FOTY !!!!!
Na forum mamy przedpremierowe zrzuty z programu - więc już widać.
Natomiast niejaki Szyderca przycisnął mnie i wymusił, że modele pierwszy raz pokażę na Demo Night - no i uległem .
Ale w tajemnicy powiem, że na żywca, nawet takie z plastiku są fajniejsze niż się spodziewałem. Niby wiem ile to jest 5cm, ale okazało się, że nie wiem, bo jakoś mniej... .
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum