Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 10-08-2014, 15:14
shell napisał/a:
do czego zmierzasz swoim pytaniem? czasem kupuje oryginalne czasem nie
jak kupujesz oryginalne co masz na nich napisane?:> czasem nazwę marki samochodu, czasem nazwę producenta... a oba produkty są oryginalne i produkowane DLA danej marki samochodu. Podobnie ma się sytuacja tutaj.
Stopień nurkowy: DM
Ilość nurkowań rocznie: 500 Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 06 Cze 2012 Posty: 140 Skąd: Piotrkow Tryb
Wysłany: 10-08-2014, 19:25
Oto odpowiedz Bare na moje pytanie...
Witam
Dziękuje za informacje, Bare nie produkuje manszet nadgarstkowych ani kryz lateksowych, produkują kryzy neoprenowe.
Dokładnie tak jak Pan pisze nie sprzedajemy produktów do serwisu skafandrów a takie informacje w sklepach są kłamstwem i ewidentnym wprowadzaniem klientów w błąd. W dniu jutrzejszym zajmiemy się ta sprawą. Jeszcze raz dziękuje za informacje. W razie jakich pytań zapraszam kontakt 943635947 e-mail firma@bare.pl
Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90 Pomógł: 8 razy Wiek: 62 Dołączył: 10 Wrz 2012 Posty: 1082 Skąd: Koszalin
Wysłany: 10-08-2014, 23:42
Jacek Zachara napisał/a:
No tutaj bym się nie zgodził z tą niszą. W skali porównania cen np. w Polsce i w Anglli to jest kolosalna róznica.
No tak Jacek, ceny w tym sklepie dają do myślenia. Rzeczywiście, u nas jest o 100% drożej, niż w cytowanym przez Ciebie sklepie.
Niemniej seaskin.co.uk nie podaje, czyjej produkcji są te manszety. Może oni mają jakieś chińskie, a nie te z angielskiej manufaktury?
Co do samej niszy, to jednak nadal nazywałbym to niszą. Sądzę, ze gdyby produkcja takich manszet byłaby rzeczywiście globalnie masowa, kosztowałyby pewnie kilka złotych.
shell napisał/a:
Oto odpowiedz Bare na moje pytanie...
No to wsadziłeś kij w mrowisko. Tylko co z tego będziesz miał? Tańsze manszety?
_________________ Pozdrawiam
-----------------------------------------------------
"Wiem tylko to, co sam widziałem." - Ernest Hemingway
"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Ilość nurkowań rocznie: 500 Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 06 Cze 2012 Posty: 140 Skąd: Piotrkow Tryb
Wysłany: 11-08-2014, 10:39
No troszkę to przykre żeby tak żerować na niewiedzy innych i wciskać kit, nie twierdzę, że sprzedają towar marnej jakości, ale sprzedają coś nie zgodnie z opisem. Mało tego, robią to dalej:/ zamiast przeprosić za pomyłkę... Pewnie po ingerencji firmy BARE nagle zniknęły ze sprzedaży manszety BARE, ale... pojawiły się za to manszety SANTI! jak to nazwać? oszustwo? Myślałem, że temat się zakończy, ale widać że zabawa w kotka i myszkę nadal trwa
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 11-08-2014, 12:29
shell, napisz też do Santi, jeśli Oni nie podpisują się pod tymi produktami, to znaczy, że ktoś wykorzystuje ich markę bez zgody.
Poza tym, nie widzę nic zdrożnego w wykorzystaniu dobrej marki w promowaniu produktu. Powszechnie firmy wykorzystują podwykonawców do produkcji swoich towarów. Czasami możesz kupić to samo u takiego podwykonawcy bez podpisu uznanej firmy przez to taniej, często jest to taki sam produkt ale czasem oznacza to inny produkt, o gorszej jakości.
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Poza tym, nie widzę nic zdrożnego w wykorzystaniu dobrej marki w promowaniu produktu.
Tylko, że tu nastąpiło coś innego . Tu nikt niczego nie promuje tylko oszukuje i oferuje produkt pod znaną marką , która się do jego sprzedaży i dystrybucji nie przyznaje . Przedstawiciel Bare określił swoje stanowisko jasno .
Wysłany: 11-08-2014, 13:22
No proszę Cię :/ naprawdę nie widzisz nic zdrożnego? ja nie widziałbym w tym nic złego, gdyby sprzedający napisał...manszety/kryza HD marka? niech bedzie xxx, manszet tych używa SANTI, BARE... to jest OK ale sprzedawać coś i pisać, że producentem ich jest firma BARE, SANTI...to już nie jest OK :/ nie widzisz różnicy? Poza tym, w moich oczach taki sprzedawca już dużo stracił, bo teraz to wiem, że oszukiwał pisząc... manszety BARE... skoro oszukał, to całkiem możliwe, zaznaczam MOŻLIWE, że oszukuje nadal sprzedając jakiś badziew i podpiera się znanymi firmami.
Ilość nurkowań rocznie: 40
Wysłany: 11-08-2014, 21:33
Kolega "shell" ma rację. Kupując suchara firmy Bare wiem ,że np. zawory Si-tech,system pierścieni Si-tech,manszety -Seamtite (takie mam) i tyle.Kupując osobno np.manszety wiem ,że będą to takie co stosuje firma Bare ,a nie jakiś ''krzak".
Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90 Pomógł: 8 razy Wiek: 62 Dołączył: 10 Wrz 2012 Posty: 1082 Skąd: Koszalin
Wysłany: 12-08-2014, 00:15
shell napisał/a:
Przeglądając różne sklepy internetowe sprzedające sprzęt nurkowy w Polsce, natrafiłem na manszety i kryzy HD firmy Bare, Santi... zajechało mi to strasznym oszustwem, naciągactwem, wprowadzeniem w błąd... pomijając to, że na dzień dobry jesteśmy traktowani kilkuset % marżą to jeszcze próbują sprzedać coś pod szyldem jakiejś znanej marki ;/
Shell, powyżej zacytowałem Twój pierwszy post. Opisujesz w nim swoje emocje i wyrażasz dwa główne poglądy, że:
1. Jeżeli ktoś sprzedając np. manszety produkcji Seamtite mówi że to manszety produkcji np. Bare, popełnia straszny grzech.
2. Przekornie pisząc "pomijając kilkuset % marżę", wcale nie pomijasz problemu ceny. Wprost przeciwnie: uważasz że usiłują sprzedawać nam za drogo.
Nie wiem, który problem wywołuje u Ciebie większe emocje.
Ad. 1
Jeżeli np. Divezone sprzedaje manszety Seamtite, opisując je jako manszety Bare, to pod warunkiem że dostarczy Ci manszety Seamtite (czyli takie same jak kupiłbyś w ECN) moim zdaniem nie popełnia wobec Ciebie jako klienta żadnego oszustwa. Jednocześnie robi Bare dobrą robotę, bo promuje tę markę. Nie sądzę, żeby ECN (Bare Polska) pogniewał się na Divezone za takie praktyki, szczególnie gdy kanałem zaopatrzeniowym dla Divezone byłoby ECN (tego nie wiem). Jeżeli zaś Divezone kupuje manszety Seamtite w innym kanale dystybucyjnym (np. bezpośrednio u producenta), popełnia wobec Bare pewne faux pas. Ale to sprawa pomiędzy jedną a drugą firmą, a nie faux pas wobec klienta końcowego. Ponieważ klient dostanie w Divezone dokładnie to samo, co dostałby w Bare.
Ad 2.
W omawianym przykładzie dokładnie takie same manszety Seamtite zakupiłbym w Bare Polska i w Divezone w jednakowej cenie. A więc Divezone jako sklep internetowy nie naciąga mnie bardziej, niż naciąga mnie Bare Polska. Obydwie firmy naciągają mnie tak samo. Jeżeli uważasz że to za drogo, po prostu poszukaj tańszego źródła (np. to, które cytuje Jacek Zachara) albo wystrugaj sobie manszety samodzielnie.
Żeby ten wątek nie był jedynie biciem piany, napisz Sehell proszę które sklepy internetowe w zakresie manszet lateksowych wprowadziły Cię w błąd i usiłowały Cię skroić ponad miarę.
_________________ Pozdrawiam
-----------------------------------------------------
"Wiem tylko to, co sam widziałem." - Ernest Hemingway
"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Wysłany: 12-08-2014, 03:25
Bożeeee nie wytrzymam :/ Sławku, czy późna pora nie pozwala Ci na racjonalne myślenie?! Czy Ty w ogóle wiesz co wypisujesz? Co jest dla Ciebie nie jasne?
Sławek Hałka napisał/a:
moim zdaniem nie popełnia wobec Ciebie jako klienta żadnego oszustwa. Jednocześnie robi Bare dobrą robotę, bo promuje tę markę.
Wybacz, ale Twoje zdanie zostaw w tej kwestii dla siebie i nie próbuj przekonywać mnie a tym bardziej firme Bare która chyba jasno wyraziła swoje zdanie, gdyby umknęło Ci to, to proszę Cię bardzo, fragment wiadomości Bare "...takie informacje w sklepach są kłamstwem i ewidentnym wprowadzaniem klientów w błąd..." Wypowiadasz się za firmę? Wiesz co dla nich jest lepsze? Czy narzucasz im co mają robić, twierdzisz, że Bare potrzebuje promocji jakiegoś tam sklepu? bo Twoim zdaniem...
Sławek Hałka napisał/a:
szczególnie gdy kanałem zaopatrzeniowym dla Divezone byłoby ECN (tego nie wiem).
Gdybyś uważnie czytał a później się mądrował to byś wiedział, że firma Bare napisała "...Dokładnie tak jak Pan pisze nie sprzedajemy produktów do serwisu skafandrów..." Skoro twierdzisz, że wszystko jest w porządku i wymieniony przez Ciebie sklep postepował OK to wytłumacz mi, dlaczego zniknęły z tegoż sklepu manszety firmy Bare? mało tego w miejsce Bare pokazały się manszety i kryzy SANTI to też wg Ciebie jest OK? jeżeli tak, to są fragmęty moich rozmów z jednym z pracowników Santi, jako, że nie jest to oficjalna odpowiedz a przynajmniej ja jej tak nie odebrałem, hmmm... w sumie powinienem, ale nie ważne, oto jaką odpowiedź dostałem.
pyt. sprzedasz mi uszczelki firmy Santi?
odp. Nie bo takich nie ma...
pyt. czy jak kupie w Santi TiZipa do swojego sklepu, to mogę go sprzedać jako TiZip Santi? na to wychodzi że tak?
odp. Nie bo go nie kupisz. Nie mozna. Praktyka o ktorej piszesz jest błędna. Nie można tak robic
Dalej twierdzisz, że sklep jest OK?Jeszcze czegoś nie rozumiesz? chyba jaśniej już nie potrafię, bardzo mi przykro.
Sławek Hałka napisał/a:
takie same manszety Seamtite zakupiłbym w Bare Polska i w Divezone w jednakowej cenie. A więc Divezone jako sklep internetowy nie naciąga mnie bardziej, niż naciąga mnie Bare Polska. Obydwie firmy naciągają mnie tak samo.
NIE, NIE i jeszcze raz NIE! firma Bare podchodzi uczciwie i nie sprzedaje manszet firmy Bare bo takich poprostu nie ma natomiast przytoczony przez Ciebie sklep sprzedaje, oj przepraszam...sprzedawał coś co nie istniało i póki co istnieje jeżeli dla Ciebie jakieś jedno słowo nie robi żadnej różnicy, to zrób komuś łaskę albo laskę.
Sławek Hałka napisał/a:
Przekornie pisząc "pomijając kilkuset % marżę", wcale nie pomijasz problemu ceny. Wprost przeciwnie: uważasz że usiłują sprzedawać nam za drogo.
Mam do Ciebie ogromną prośbę... nie wypowiadaj się za mnie i nie pisz co ja uważam.
Jeżeli napisałem...pomijając to, że na dzień dobry jesteśmy traktowani kilkuset % marżą... tzn, że pomijam i nie rozwijam dalej tego tematu co do tej pory uczyniłem
Każdy sprzedający może sobie "krzyczeć" za swój towar ile tylko mu się podoba, musi się tylko trafić jeleń który to kupi. Tak, że wolny wybór, pod warunkiem, że nie wprowadza kupującego w błąd.
Mam nadzieje, że mimo bardzo późnej pory, a może bardzo wczesnej, napisałem to w miarę składnie i czytelnie:) jeżeli nie, to przepraszam oczy mi się kleją
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum