Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 14-11-2015, 10:46
Sławek Hałka napisał/a:
I pewnie ten "osad" leży u podstaw deklaracji typu "jestem Polakiem i jestem z tego dumny". To tak jakby obcym deklarować "nie jestem przecież tak cienki, jak sądzicie", znajdując oparcie we własnej "dumie" narodowej podpartej starymi kompleksami.
ja tego hasła tak nie odbieram. Polska jest rzeczywiście wyjątkowym (w pozytywnym sensie) miejscem i ze względu na ludzi i piękno. I historię też.
Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90 Pomógł: 8 razy Wiek: 62 Dołączył: 10 Wrz 2012 Posty: 1082 Skąd: Koszalin
Wysłany: 15-11-2015, 00:30
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Polska jest rzeczywiście wyjątkowym (w pozytywnym sensie) miejscem i ze względu na ludzi i piękno. I historię też.
To przejaw czystego nacjonalizmu.
Polska jest rzeczywiście wyjątkowym (w pozytywnym sensie) miejscem i ze względu na ludzi i piękno. I historię też.
Tak jak inne kraje (miejsca), w których bywałem. To były również same wyjątkowe (w pozytywnym sensie) miejsca "...i ze względu na ludzi i piękno. I historię też."
Budowanie na własny użytek pozytywnego (czasem zakłamanego) oglądu kraju w którym się żyje, pozwala na posiadanie poczucia komfortu psychicznego. Niektórzy nazywają to patriotyzmem.
Ja nie widzę w Polsce niczego wyjątkowego. Sprawa polega na tym, że tutaj się urodziłem, mówię głównie po polsku i rozumiem (co nie znaczy toleruję) polską obyczajowość i polski sposób rozumienia świata. Niestety, wielu Polaków jest pruderyjnych, zakłamanych wobec samych siebie i nadmuchanych chorymi ambicjami właśnie typu "jesteśmy wyjątkowi".
Przekornie mógłbym dodać: Jesteśmy wyjątkowi w kiepskim rozumieniu własnej rzeczywistości i notorycznym łamaniu zasad dekalogu katolickiego, którym się chełpimy. Jesteśmy wyjątkowi w tym, że pomimo tego wszystkiego i tak uważamy, ze na pewno "pójdziemy do nieba".
_________________ Pozdrawiam
-----------------------------------------------------
"Wiem tylko to, co sam widziałem." - Ernest Hemingway
"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Stopień nurkowy: NTmx, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN Pomogła: 4 razy Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 209 Skąd: Śląsk
Wysłany: 25-11-2015, 21:27
Wszystkim, którzy uważają że to co nasze polskie jest najlepsze, dedykuję:
https://www.pola-app.pl/
Zeskanuj kod kreskowy z dowolnego produktu i dowiedz się więcej o firmie, która go wyprodukowała. Pola powie Ci, czy dany producent opiera się na polskim kapitale, ma u nas swoją produkcję, tworzy wykwalifikowane miejsca pracy, jest częścią zagranicznego koncernu.
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 26-11-2015, 09:57
aleXandra napisał/a:
Wszystkim, którzy uważają że to co nasze polskie jest najlepsze, dedykuję:
https://www.pola-app.pl/
Zeskanuj kod kreskowy z dowolnego produktu i dowiedz się więcej o firmie, która go wyprodukowała. Pola powie Ci, czy dany producent opiera się na polskim kapitale, ma u nas swoją produkcję, tworzy wykwalifikowane miejsca pracy, jest częścią zagranicznego koncernu.
Ola,
Zdajesz sobie sprawę że gdyby inne kraje w UE zrobiłyby swoją "Polę" To nasz piękny i przedsiębiorczy kraj przestałby istnieć ekonomicznie w ciągu roku? Gdyby inne kraje szerzyły taki ekonomiczny nacjonalizm to zostałby nam bardzo szybko tylko przemysł wydobywczy...
Dla zainteresowanych
Nie ma dziś kraju w Europie w którym ZNACZNA część produktów na półkach nie byłaby wyprodukowana w Polsce. Co do produktów spożywczych to nawet chyba nie ma sensu pisać ale taki według mnie skrajny przykład
Wyspa Rodos mały sklepik typowa "manufaktura" produkty na bazie Oliwki design oczywiście oliwkowy wszystkie produkty wyglądają jakby były pakowane w szare pudełeczka na zapleczu sklepiku albo jeszcze w greckim gaju oliwnym
PRODUCENT : Polska w Piaseczno coś tam coś tam.
Polska to kraj o najnowocześniejszym parku produkcyjnym późno zaczęliśmy się rozwijać ale dzięki temu mamy najnowocześniejsze technologie najnowocześniejsze zakłady produkcyjne mamy najwyższe standardy produkcyjne i często normy UE są u nas stosowane zgodnie z naszą cechą "Świętsi niż sam papież"
Polska to piękny kraj któremu najbardziej szkodzi polski nacjonalizm i "patrioci" z racami i szalikami na ulicach 11.11
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 26-11-2015, 11:46
Argumenty podane przez Adama pokazują, że warto wybierać "polskie" z powodów racjonalnych, a nie tylko emocjonalnych (jeśli ktoś takie preferuje), więc może rozpoznawanie "swoich" to żaden nacjonalizm a najzwyklejszy zdrowy rozsądek?
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 26-11-2015, 12:23
Argumenty podane przez Adama pokazują, że warto wybierać "polskie" z powodów racjonalnych, a nie tylko emocjonalnych (jeśli ktoś takie preferuje), więc może rozpoznawanie "swoich" to żaden nacjonalizm a najzwyklejszy zdrowy rozsądek?
Jarek wszystkie produkty są tak samo słuszne patriotycznie te niepolskie też. Dzięki konkurencji stajemy się lepsi a dzięki braku nacjonalistycznych pobudek mamy dostęp do nieograniczonego rynku.
Pamietać tez należy ze kupując zagraniczne prawdopodobnie wspierasz handel który jest największym polskim pracodawcą
Warto też pamiętać że tylko Koreańczycy z Korei Północnej przyjęli model narodowych dóbr konsumpcyjnych i jakoś nie są rajem na Ziemi.
Produkt wprowadzony do polskiego obszaru celnego opodatkowany polskimi podatkami jest POLSKI
Jeżeli chcesz byc patriotą to nie kupuj podróbek i produktów przemycanych to wystarczy...
Ostatnio zmieniony przez Adam Frajtak dnia 26-11-2015, 12:28, w całości zmieniany 1 raz
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 26-11-2015, 12:24
Adam Frajtak napisał/a:
Zdajesz sobie sprawę że gdyby inne kraje w UE zrobiłyby swoją "Polę" To nasz piękny i przedsiębiorczy kraj przestałby istnieć ekonomicznie w ciągu roku?
Ależ robią, tylko mają ją w głowach a nie w smartfonie. Zobacz, ile amerykańskich firm podkreśla, że produkt jest made in US. A moje refleksje z ostatniej wizyty z Francji (tam, gdzie się w bazie o brak możliwości wypożyczenia twina awanturowałem) - praktycznie wszystko na półkach to lokalne produkty. Kilkanaście dni temu w Pradze, taka fotka ze sklepu:
Wysłany: 26-11-2015, 12:36
Adam Jaworski napisał/a:
Adam Frajtak napisał/a:
Zdajesz sobie sprawę że gdyby inne kraje w UE zrobiłyby swoją "Polę" To nasz piękny i przedsiębiorczy kraj przestałby istnieć ekonomicznie w ciągu roku?
Ależ robią, tylko mają ją w głowach a nie w smartfonie. Zobacz, ile amerykańskich firm podkreśla, że produkt jest made in US. A moje refleksje z ostatniej wizyty z Francji (tam, gdzie się w bazie o brak możliwości wypożyczenia twina awanturowałem) - praktycznie wszystko na półkach to lokalne produkty. Kilkanaście dni temu w Pradze, taka fotka ze sklepu:
A dokładnie to jest tak
Na 2 miejscu jest Polska ale faktycznie jest tak ze te niby czeskie nalezą do polskich firm np lider przypraw Pekny jest własnością polskiego Prymatu Kofola jest spółka na Polskiej giełdzie (Hoop)
Benzina należy do PKN Orlen
Takich "czeskich" firm jest mnóstwo ale wspominam tylko te w których pracowałem zakładałem tam czeskie spółki dla polskich właścicieli itd
Zwróć uwagę ze Lidl Tesco Kaufland Ahold produkuje setki produktów w Polsce na swoje zlecenie i to kolejna grupa produktów z tych 80% czeskich Bo zgodnie z prawem produkt jest czeski choć wyprodukowany w UE
Tak na marginesie największym exporterem polskich produktów jest angielskie Tesco
A co by się stało na przykład gdyby europejczycy zaczęli sprawdzać norweskiego łososia po kodach kreskowych ? Okazałoby się ze Europa je norweskiego łososia wyprodukowanego przez Marine Harvest ze Słupska
Watpię zeby udało ci się kupić w Europie innego łososia !
Wysłany: 26-11-2015, 12:58
Adam Frajtak napisał/a:
Jarek wszystkie produkty są tak samo słuszne patriotycznie te niepolskie też. Dzięki konkurencji stajemy się lepsi a dzięki braku nacjonalistycznych pobudek mamy dostęp do nieograniczonego rynku.
mnie nie musisz przekonywać do wolnego rynku. Od dawna o nim marzę.
Jeśli chodzi o przemyt, to nie jestem przeciw, bo za większe zło uważam cła (powodują one, że za te same dobra muszę płacić więcej).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum