Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
NOWY RIB "NISER" W JASTARNI- DIVINGBALTIC
Autor Wiadomość
Beeker Płeć:Mężczyzna
D-Diver

PostWysłany: 25-10-2010, 22:23    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cyborg napisał/a:
Ciekawe, ile będą kosztowały wypłynięcia, żeby to cacko sie zwróciło...

Podstrona "Cennik" na divingbaltic.eu zwraca blad nr 404: "Nie znaleziono strony..." :/

Klub Płetwonurków PASKUDA przy Politechnice Lubelskiej
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Beeker Płeć:Mężczyzna
D-Diver

PostWysłany: 25-10-2010, 22:28    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

A moze to tajne jest?
A ja bym chetnie poplynal na Malutka albo gdzies indziej takim ribem...
Ale niewiadomo za ile ...

Klub Płetwonurków PASKUDA przy Politechnice Lubelskiej
Powrót do góry

sea monster Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: advanced nitrox i in
PostWysłany: 25-10-2010, 23:13   cennik Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

witaj Beeker
może tu znajdziesz
http://divingbaltic.eu/pl/cennik

a słyszałem że ma być jakaś promocja Very Happy
serdecznie pozdrawiam
Paweł
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

klon Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: ccr/oc tmx
Stopień instruktorski: ccr/oc ntmx
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: klon
PostWysłany: 26-10-2010, 07:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

sea monster napisał/a:
a słyszałem że ma być jakaś promocja

cennik czytałem wczoraj wieczorem - promocji specjalnej nie odnotowałem - zwykłe ceny rynkowe scratch

www.potatos.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Konrad Dubiel Płeć:Mężczyzna
złomiarz

PostWysłany: 26-10-2010, 08:41   Re: RIB Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

sea monster napisał/a:
Zamiast szukać problemów szukajmy pozytywów. Pewnie jakieś problemiki mogą się pojawić, ale to detale. Ogólnie trzeba wspierać takie inicjatywy, bo to powstało dla murków i tylko dla nurków.

Jeżeli ktoś się chwali, że zaprojektował RIB-a specjalnie dla nurków a na pierwszy rzut oka widać, że to kicha - niewygodna i niebezpieczna - to zwrócenie na to uwagi to konstruktywna krytyka, za którą należy podziękować.
Gdyby to był ponton dostosowany do potrzeb nurków przez dodanie drabinki - to trudno, jest jaki jest. Ale skoro niby to specjalny projekt łódki nurkowej to coś nie wyszło...

Wygodny RIB dla nurków może np. wyglądać tak:

Można z twinsetem wyjść po drabince nie przechylając pontonu na bok, bezpiecznie przejść do przodu, odstawić butle i je zamocować.

Albo w ten sposób - gdzie sterówka jest na dziobie, dwie drabinki, poręcze:

PostWysłany: 26-10-2010, 11:00   RIB Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Każdy ma prawo do swojej opinii czy wyszło czy nie a tak na marginesie porównaj gabaryty tych jednostek. Myślę, że ta polemika jest bez sensu, tu nie chodzi, aby wszystkich przekonać, że maja pływać tą jednostką jak wszystko będzie miała swoich zwolenników jak i przeciwników i pisałbym raczej, że coś mi się nie podoba a nie, że jest to błąd. Te zdjęcia pokazują, że jak zwykle siedzisz na balonie a tu masz ławeczkę, na której możesz się spokojnie ubrać. Tak jestem wygodny i jeśli można gdzieś ubrać sprzęt bez balansowania pomiędzy butlami a wypadnięciem za burtę wybiorę ławeczkę. Very Happy
serdecznie pozdrawiam
Paweł 8)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

PostWysłany: 28-10-2010, 23:27   NOWY RIB "NISER" W JASTARNI- DIVINGBALTIC Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ciekawa promocja w Jastarni

http://divingbaltic.eu/pl/aktualnosci/od-21-x-rusza-jesienna-promocja/32

pozdrawiam
Paweł Very Happy
Powrót do góry

złomiarz

PostWysłany: 29-10-2010, 07:53   Re: RIB Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

sea monster napisał/a:
porównaj gabaryty tych jednostek.

Biorąc pod uwagę, że Niser wg armatora jest na 9-12 nurków to ponton na pierwszym zdjęciu jest dużo mniejszy (drugi jest duży - fakt).

gorcio Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Adv TMX
PostWysłany: 29-10-2010, 12:24    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Beeker napisał/a:
A moze to tajne jest?
A ja bym chetnie poplynal na Malutka albo gdzies indziej takim ribem...

Hmmm, mozna poplynac z Wielorybem lub Andrzejem slynnym ribem "Specjalna Grupa Pletwonurkow RP 002" Smile. Komentarze na kei przy powrocie i wyladunku i te rozmarzona spojrzenia bialoglow ... bezcenne Wink Przy dobrej pogodzie i na Frankena sie nim dalo ... cale 20 minut i bylismy, choc troche rzucalo.
Powrót do góry

złomiarz

PostWysłany: 29-10-2010, 15:54    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

gorcio napisał/a:
rozmarzona spojrzenia bialoglow ... cale 20 minut i bylismy, choc troche rzucalo.

Oj tak... po takiej wycieczce ribem na franka nic tak nie pomaga na obolałe członki jak białogłowa...

stonoga Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: ***
PostWysłany: 29-10-2010, 19:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dziwina dyskusja. Juz na pierwszy rzut oka to nie jest "jednostka" zaprojektowana pod nurka, niezaleznie od tego czy jej zaloga poprzez wzorowa (miejmy nadzieje) organizacje braki nadrobi czy nie.. wiec troche nie czaje tej euforii Pawla..
Powrót do góry

PostWysłany: 29-10-2010, 20:00   RIB Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

I myślę, że nie zrozumiesz póki nie spróbujesz. A ja wolę euforię od malkontenctwa i pesymizmu
pozdrawiam
Paweł
Powrót do góry

stonoga Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: ***
PostWysłany: 31-10-2010, 18:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie mam ochoty na przepychanki, sprawdz jednak koniecznie definicje malkontenctwa, daleki jestem od niego, ale takie zachwalanie dla zachwalania jest irytujace. Kolega po fachu, przyjacielska przysluga? Tak to przynajmniej z daleka wyglada. Konrad zreszta sprawe nalezycie naswietlil. Pozdrawiam rowniez
Powrót do góry

PostWysłany: 31-10-2010, 20:50   RIB Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Szkoda słów, zazwyczaj się nie daję się wciągać w tego typu dyskusje, kto co i dla czego, co widać na pierwszy rzut oka a czego nie. Przekaz jest prosty jest nowa jednostka, która, mi się podoba i postanowiłem o tym poinformować innych nurków. Jeśli to coś złego no cóż nie mam wyczucia. Ale ja przynajmniej na niej byłem i wiem, o czym pisze i jak sądzę mam prawo wyrazić swoją opinię i dla tego ją wyraziłem i nie mam ochoty dale się tłumaczyć czy to dobrze czy źle.

Pozdrawiam
Paweł
Powrót do góry

Andrzej Krasuski Płeć:Mężczyzna
Diving Baltic

Stopień nurkowy: P3
PostWysłany: 06-11-2010, 00:05   NOWY RIB "NISER" W JASTARNI- DIVINGBALTIC Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Może trochę przydługie. Mądry człowiek powiedział mi, że skoro ktoś napisał coś o czym nie za bardzo ma pojęcie to trzeba wyjaśnić mu podstawy, martwię się jednak że i to nie przyniesie zbyt wielkiego skutku.

Na wstępie zapytam retorycznie tych wszystkich którzy mają najwięcej uwag ile zaprojektowali RIBÓW i ile zostało według ich projektów zrobionych. Życzę powodzenia
Teraz kilka informacji dla "specjalistów od konstrukcji"
Niser to RIB typu S7400 a więc jego długość wynosi dokładnie 735 cm
Jak widać mamy do dyspozycji kadłub który ma około 5 metrów pokładu.

Konrad widać że nie do końca wiesz co to jest PRS stateczność poprzeczna i podłużna.
Może zrób drabinę na dziobie tam jest najwyżej i najbardziej buja to będzie fan dla wsiadających. Trochę logiki się przyda.
Nie zawsze wszystko da się zrobić w miejscu gdzie by się chciało i nie wszędzie jest to możliwe. Zawsze są pewne ustępstwa nawet na olbrzymich statkach pasażerskich nad którymi pracuje wielu specjalistów powstaje wiele projektów i wybiera się najlepsze rozwiązanie nie zawsze najlepsze.
Ławeczka jest szeroka na jej temat rozmawiałem z kilkoma osobami min i projektantami BARDZO LUKSUSOWYCH JEDNOSTEK dł. 30-60 metrów których cena zaczyna się od 50mln oni też podnosili sprawę ławeczki wiele było argumentów za i przeciw jednak za było trochę więcej. Rozmawiałem też z osobą o bardzo dużym doświadczeniu w sprawach nurkowania który ma na pierwsze imię BEZPIECZEŃSTWO jeżeli idzie o nurkowanie i to nie takie jakie zna większość na tym forum ale mówimy o nurkowaniach saturowanych a więc o nurkach zawodowych, też była sprawa ławeczki. i znowu padło bezpieczeństwo, oczywiście jest pytanie czy zrobić przejście likwidując dwa miejsca BARDZO BEZPIECZNE DO SIEDZENIA PODCZAS PŁYNIĘCIA na wzburzonym morzu i posadzić ludzi na tubach jak na pokazanych super ribach aby pourywali ręce i wypadli za burtę czy posadzić cztery osoby na ławce i resztę na wysokości sternika gdzie nie buja tak jak na dziobie gdzie stoją butle. Takich problemów rodziła się cała masa, trzeba było wielu kompromisów aby pogodzić nurkowanie=bezpieczeństwo? kto to napisał.

Ja proponuję jak już ktoś napisał o stanie morza odbiegającym od normy aby ubrać się w twina 2x18 na pokazanym poniżej RIBie. Ile osób będzie trzymało taki zestawik cztery? Na Niserze wystarczy postawić go na ławeczce i lekko przytrzymać z tyłu obok druga osoba może się ubierać.
Jak widać IDEAŁ Konrada nie za bardzo sprawdzi się jak będzie krótka fala na Bałtyku.
Poza tym może nie dostrzegasz różnicy ale mogę powiedzieć jak wcześniej pisałem Niser ma długość całkowitą 735 cm a ten który zamieściłeś do porównania ma przynajmniej 9-10 metrów zabudowany silnik lub może dwa tego nie widzę bo nie widać od strony rufy.
Tuby o średnicy około 70-80 cm, Niser ma tuby 55 cm. to tak jakbyś porównał samochód osobowy z autobusem.
Oczywiście wszędzie są różne poprawki na Niserze również się pojawiają różne drobiazgi do poprawienia.
Jest kilka dobrych starych myśli. Pierwsza że pierwszy dom buduje się dla nauki i na sprzedaż, a drugi dla siebie.
Jest też takie które mówi że nieobecni nie mają racji. Byliście? Sprawdziliście?
Zawsze znajdą się tacy co "wiedzą lepiej" i więcej. Niektórym będą odpowiadały warunki które panują na naszych RIBACH innym nie i to napiszą tylko co maja napisać osoby które nigdy nie były i nie sprawdziły.
Ja najpierw sprawdzam jeżeli chcę coś powiedzieć. Jeżeli chcecie napisać jak smakuje gąsienica lub stonoga to trzeba ją najpierw zjeść.

A poza tym PAWEŁ NAPISAŁ ŻE POJAWIŁA SIĘ NOWA JEDNOSTKA ZBUDOWANA Z MYŚLĄ O NURKACH ICH WYGODZIE I BEZPIECZEŃSTWIE.
Tak zgadza się.
Jest wiele jednostek które są adaptowane i na których wiele osób podarło suche skafandry i jakoś nikt o tym głośno nie pisze nie mówi.
Wygoda to dla mnie bezpieczne założenie sprzętu, możliwość wyjścia i pomoc dla nurka po jego nurkowaniu w zeszłą sobotę wyszło że ławeczka sprawdza się ale jest za śliska i zestawy latają jest to zmienione w niedzielę będą kolejne testy szkoda tylko że pogoda będzie bezwietrzna i mała fala nie będzie można sprawdzić czy pokrycie ławki się sprawdza. W dobra pogodę popłynie nawet balia.
Ja stale pływam Krolem na głębokie wraki. Przy dobrej pogodzie na Frankena Krolem też płynę 20 minut tylko że nie rzuca.

Gorcio
RIB o którym piszesz to bardzo fajna jednostka jej typ S5400 długość to 5,4 metra maksymalna ładowność (Ludzie+silnik+paliwo) to 1000 kg maksymalna dopuszczalna ilość osób wraz ze sternikiem to osiem każdy nurek waży średnio około 120kg tak więc 7x120 daje 840+sternik 80 razem 920 plus paliwo 30 kg to daje 950 plus prosiak 15 to daje 965 tak lekko licząc a "ZAPOMNIAŁEM" chyba silnik trzeba też policzyć no Honda 90 KM zaraz sprawdzimy 163 wartość z katalogu co daje 1128 kg no to już jesteśmy lekko przeważeni a klasa bezpieczeństwa mówi odpowiednim ładunku ale nie siedzącym na tubach. Nieżadko widziałem tam więcej nurków niż siedmiu.

Niser to typ S7400 maksymalna ilość osób 18 Ograniczyłem do 14 (12nurkujących+załoga) ładowność 3500 kg
Policzmy nurkowie 12x120 daje 1440 kg załoga 2x80 razem 1600 kg paliwo wraz ze zbiornikiem 250l około 260 kg daje 1860 kg prosiak 17,5=1875,5 kg silnik 240 kg razem daje nam około 2200 kg czyli pozostaje w zapasie jeszcze 1300 kg
Masz coś do powiedzenia

To właśnie jest BEZPIECZEŃSTWO ! ! !
KROL też jest mały i bardzo trzeba uważać na przeładowanie.
Ale nie wszyscy o tym myślą.

Zaczyna dopiero jak robi się gorzej.
Dzięki nowej jednostce będziemy wypływać na Terrę gdzie planowany czas płynięcia z Władysławowa wyniesie około 1 godz 20 min nurkowanie lub dwa i powrót. to razem około 5 godzin. TYLKO NIE ZACZNIJCIE LICZYĆ SEKUND. W knrach takie pozycje nie występują.

Na tym kończę i pozdrawiam WSZYSTKICH ODWIEDZAJĄCYCH
Andrzej Krasuski
Zapraszam do naszej bazy która jest czynna przez CAŁY ROK.
www.divingbaltic.eu
www.divingbaltic.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu