Stopień nurkowy: GUE FT , Mine IANTD
Ilość nurkowań rocznie: 70
Stopień instruktorski: Adv.Ean IANTD
Ubezpieczenie: DAN PRO SILVER
Oznaczenie stage: MentoS Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 179 Skąd: Zakopane
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-11-2012, 16:47
Miałem...
ale dont bołt jorself - z Szydercą nawet ten gość, który 2x przeczytał cały internet nie wygra
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS Pomogła: 13 razy Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 960 Skąd: koniec świata:)
Wysłany: 24-11-2012, 17:55
Hej,
Wojtek poprosił mnie o napisanie, że jeśli ktoś z wybierających się na spotkanie dysponuje projektorem, Wojtek będzie wdzięczny za zabranie go ze sobą i użyczenie na czas wykładów. Projektor, który miał dziś wystapić na grypę czy coś
pozdrawiam
Monika
_________________ Nie bywam usatysfakcjonowana rozumieniem czegokolwiek, ponieważ wiem, że moja zdolność pojmowania może być jedynie nieskończenie małym ułamkiem tego, co chciałabym zrozumieć. (Ada Lovelace; 1815-1852)
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-11-2012, 10:29
Dzień dobry.
Bardzo dziękuję osobom, które szybko zdeklarowały chęć przywiezienia projektora - jeszcze zanim prezentacje się zaczęły udało się naprawić projektor, który się zepsuł i wszystko ruszyło zgodnie z planem...
Z Demo Night wychodziłem jakoś krótko po 24:00, ale tam ciągle trwały rozmowy, ciekawe do której?
Miałem przyjemność obejrzeć i wysłuchać 2 ciekawych prezentacji - ta dotycząca Grupy Eksplorującej Podwarszawskie Nurkowiska okazała się być dodatkowo mocno zaskakująca. Grupa nurkowała m.in. kawałek za moim domem, w parku, gdzie mamy kilka "jeziorek". Jakoś zawsze zakładałem, że są to takie parkowe oczka wodne w nieco większym rozmiarze, a tu okazuje się, że jedno z nich ma głębokość 10m .
Bardzo sympatycznie i na wesoło przedstawione zagadnienia - mimo, że przez moje gapiostwo wykład zaczął się po 23:00, to wzbudził największe zainteresowanie wśród publiczności, która nie tylko z uwagą uczestniczyła w tej prezentacji, to jeszcze długo dyskutowała na jej temat.
Piotrek Kędzia opowiedział o tym jak przebiega rozwój płetwonurka przez pryzmat szkoleń oferowanych przez PADI i gdzie w całej tej drabince szkoleniowej zaczynamy mniej lub bardziej świadomie być "PRO".
Publiczność dopisała - ku mojemu zaskoczeniu dotarły ekipy z Trójmiasta i okolic.
Było mi bardzo miło poznać tak wiele osób związanych z nurkowaniem.
Nie wiem tylko co działa się w sali wystawowej - trafiłem tam raz, przed zejściem do dolnej sali wykładowej .
Mam nadzieję, że nie było to nasze ostatnie spotkanie, zatem:
do zobaczenia,
Wojtek
S. Lem
Stopień nurkowy: STUDENT
Oznaczenie stage: $ Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 08 Sie 2008 Posty: 191 Skąd: ZzZ FoTeLa :D
Wysłany: 25-11-2012, 19:08
Wojtek Filip napisał/a:
Natomiast niejaki Szyderca przycisnął mnie i wymusił, że modele pierwszy raz pokażę na Demo Night - no i uległem Embarassed .
Niech Ci będzie
Dzięki Wojtku za prowadziłeś wykłady. Na każdym wykładzie były emocje i każdy kończył się brawami. Nie spotkałem nikogo kto by powiedział że coś się nie podobało. Wszyscy byli pod wrażeniem każdego z wykładów. Plan był że skończymy wykłady o 23 a skończył się prawie o 24. Ale było warto. Liczę że w przyszłym roku zrobimy jeszcze lepsze Nurkowe Demo Nights. A pomyśleć że rok temu Konrad wraz z Piotrem rzucili hasło. A może DEMO NIGHTS i tak się zaczęło. Wszystkie opinie które słyszałem były bardzo pozytywne. Podczas Nurkowych Demo Nights odwiedziło nas około 150 osób
Stopień nurkowy: Full Cave, GUE T1
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN SPTSLV Pomogła: 3 razy Wiek: 54 Dołączyła: 09 Sty 2008 Posty: 445 Skąd: stolica i okolica
Wysłany: 25-11-2012, 23:31
Dobry wieczór,
Forumowe materiały o GUE są obszerniejsze ale pobrane z pierwszej ręki na żywo są dużo łatwiej przyswajalne . Przy okazji dowiedziałam się, że za załadowany do połowy przyszłego roku kalendarz Wojtka odpowiada ta właśnie organizacja ponieważ mamy w kraju jednego instruktora, który oprócz kuranstów wszelakich ma jeszcze swoje służbowe nurki wymagane standardami do zrobienia.
Uchylenie rąbka kulis kręcenia filmu w Tuna vs. finalna wersja filmu to kategoria sama dla siebie. Wykład o ogrzewaniu wydawał się początkowo najmniej interesujący tematycznie a jak przyszło co do czego to pilnie nadstawiałam ucha po mimo żem piankowiec.
Piotr Kędzia utwierdził mnie w przekonaniu, że pójście w dajwmastery to nie moja bajka i słuszną była decyzja o nie wstępowaniu na tę ścieżkę.
To jednak co mnie urzekło to przedstawiona przez Wojtka definicja nurkowania jako narzędzia do osiągnięcia celu, narzędzia, które można i należy konfigurować właśnie pod kątem celu. Nawet jeżeli trzeba się cofnąć do nurkowego przedszkola aby nabyć konkretne umiejętności, których nie posiadam. UŚWIADOMIONA potrzeba rządzi!
Stopień nurkowy: rozwojowy Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Wrz 2012 Posty: 59 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 26-11-2012, 01:45
Demo night za nami (a raczej za wami, nie mogłem dołączyć).
Wojtku, czy teraz w takim razie możesz załączyć kilka fot V2 ICE czy władca internetu jeszcze nie wyraził zgody . Fajnie by było mieć jakieś odniesienie i widzieć jak sie pezentuje w obecności np apeksa.
pozdrawiam
Wysłany: 26-11-2012, 10:07
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze.
Z rozmów wynika, że wiele osób ma skrajnie odmienne od moich poglądy, co oczywiście jest jak najbardziej ok, martwi mnie natomiast to, że dotyczą one bardziej szablonowych haseł niż zrozumienia tematu np. :"niepotrzebnie długiego szkolenia", "po co nurkowi tmx, skoro większość nurkowań może zrobić na powietrzu" czy wreszcie to, co wydawało mi się jest już przeszłością: "ale przecież za takie same $ możesz zostać w dużo krótszym czasie instruktorem" .
Proporcje w świadomości nurkowej niewiele się zmieniły, za to zauważyłem tendencję do wypełniania miejsc przeznaczonych na wiedzę i umiejętności sprzętem:
-nie muszę się uczyć v-drilla bo teraz jestem sidemountowcem
-te wszystkie opowieści o trymie i pływalności mnie nie dotyczą od kiedy przeszedłem na dużo wyższy poziom nurkowania, a to nie jest trudne - kupiłem reba - w naszym środowisku nie zajmujemy się takimi błachostkami, tutaj liczy się prawdziwe nurkowanie
-no i kluczowe: odkąd kupiłem twina i komputer tmx mogę robić każde nurkowanie
Trochę to wszystko straszy, bo przecież nieświadomość przykryta drogim sprzętem i tak wyłazi z butów, ale z drugiej strony zaczynamy się interesować innymi rozwiązaniami, co jest bardzo pozytywne w moim odczuciu i przypomina okres, kiedy w PL długi wąż był postrzegany jako totalne nieporozumienie - bo kto myślący zakłada sobie pętlę na szyję wchodząc pod wodę... ale po kilku latach miło jest oglądać te same osoby nie tylko pokazujące różne detale s-drilla swoim młodszym kolegom, ale także pracujące nad doskonaleniem swojej techniki.
Czyli wolno, bo wolno, ale idzie ku dobremu .
Swoją drogą na zakończenie przydałby się wykład na temat: "dlaczego ludzie odchodzą od nurkowania", ale to może za rok.
Daniel Łanczkowski napisał/a:
Wojtku, czy teraz w takim razie możesz załączyć kilka fot V2 ICE
Oczywiście - model co prawda nie jest ładnie błyszczący, nie można go też wkręcić w butlę, ale z pewnością możemy go porównać np. wielkością do innych automatów.
Pozdrawiam,
Wojtek
S. Lem
Bardzo się cieszę, że dotarłam na Demo Night. Chociaż łatwo nie było - droga do miejsca imprezy od stacji Metra Kabaty zajęła nam 30 minut... Szkoda, że nie było poręczówki
Przyjechaliśmy właściwie specjalnie na prelekcje. Żałuję, że nie mogłam zostać do końca. Ale na niedzielę już było zaplanowane nurkowanie. A weekend bez nurkowania powoduje u nas wystąpienie syndromu odstawienia
Wysłany: 26-11-2012, 16:03
szyderca napisał/a:
przedstawia obiekt pożadania (patrz na Wojtka ręce )
S. Lem
Wysłany: 26-11-2012, 21:50
oj tam...
Napisałem tego niebieskiego chłopka, że niby nie wiem o co chodzi i te sprawy .
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum