Stopień nurkowy: a
Ilość nurkowań rocznie: 1
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: PawelW Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 12 Paź 2007 Posty: 448 Skąd: Pniewy
Wysłany: 18-02-2013, 23:10
Cytat:
No to ja na to, że na takim pociemniałym pasku jest napisana data
"poniedziałek, 10 stycznia 2011 21:44 "
haha miszcz !!! do helu nie dorósł niegdy nie kupował tylko googlował
"UNESCO calls therefore on its Member States and on society, to engage stronger in order to achieve a comprehensive preservation and understanding of this legacy as a unique testimony of war and a convincing voice for peace".
Czyli po polsku: "bla, bla, bla..."
Coś mi się zdaje, że z tym rzekomym zakazem to jakaś pomyłka.
Stopień nurkowy: nTMX, Cave, GUE FT
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 9 razy Wiek: 57 Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 1040 Skąd: Łódź
Wysłany: 19-02-2013, 10:56
Dla Prawdziwych Polaków to raczej dramat nie jest bo pierwszowojennych wraków to u nas jakoś tak mało ale rozumiem, że nurkowie dla których sensem nurkowania jest to co w Kanale mogą być mocno zaniepokojeni. Jeżeli UK to ratyfikowała ( ?) a Francja na pewno ( dopiero co - jest na tej stronie w aktualnościach) i chłopaki do tego czytają takie teksty to mogą być zaniepokojeni ( wiem, że to wygląda jakby ktoś sobie "jaja" robił ale to z ich strony):
Site Protection
The safeguarding of submerged archaeological sites needs effective site supervision and often also physical protection.
Site supervision
Several operational tools may help to ensure an effective supervision of sites:
Protected zones and delimitation buoys may define protected areas and feature information panels warning intruders about penalties. Vigilance from guards and law enforcement remain necessary.
Sonar buoys: float moored in water to mark a location, they may warn of danger, or indicate a navigational channel transmitting information to a base station on land. They can be installed in the parameters of an underwater archaeological site and may set off an alarm when a boat enters a particular zone. The alarm can also activate a camera or trigger the production of a satellite image transmitting information about the intruder to State authorities.
Satellite supervision: the movements of ships within protected zones, containing underwater cultural heritage, can be controlled by satellite (see for instance the Spanish Vyamsat Project). High resolutions satellite images are taken by various satellites of certain maritime zones and a cartographic map is produced. Position changes of ships are in this way identified and vessels detected that violate the boundaries of protected areas. The images are processed by a database that contains software on geography, digital cartography, graphics and positioning technology. The data collected may serve also as prove in a court case.
Stopień nurkowy: Tmx, Cave and Wreck
Stopień instruktorski: IANTD IT, TMX, Cave
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 399 Skąd: Szczecin
Wysłany: 21-02-2013, 09:19
Bogen napisał/a:
Nie wiem w jakiej cenie ostatecznie kupujesz i ile helu potrzebujesz ale na moje oko powinieneś nawiązać kontakt z kimś kto ma bardziej atrakcyjną umowę.
Hel, jeszcze ( nie wiem jak długo) można kupić lekko poniżej 1000zł.
Tyle to kosztuje teraz , od pierwszego marca cena wzrasta do 1700
Nie wiem w jakiej cenie ostatecznie kupujesz i ile helu potrzebujesz ale na moje oko powinieneś nawiązać kontakt z kimś kto ma bardziej atrakcyjną umowę.
Hel, jeszcze ( nie wiem jak długo) można kupić lekko poniżej 1000zł.
Tyle to kosztuje teraz , od pierwszego marca cena wzrasta do 1700
Wprowadzasz w błąd użytkowników forum.
W Szczecinie nadal można kupić hel poniżej 1000zł.
Stopień nurkowy: nTMX, Cave, GUE FT
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 9 razy Wiek: 57 Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 1040 Skąd: Łódź
Wysłany: 06-03-2013, 20:21
Co do tlenu to na pewno racja ale dla laika, a to w końcu laicy mają się przesiadać na CC ( za laika uważam każdego, kto na CC nie pływa) problemy z tlenem wydają się być pod kontrolą. To coś co zależy ode mnie. Są czujniki, w razie czego to wiem co zrobić itp. A z CO2 jest trochę jak z lawiną dla himalaisty. Poza kontrolą.
Piszę właśnie z pozycji laika, z apetytem zerkającego w stronę CC.
Zam statystyki domniemanych przyczyn wypadków i mimo, że CO2 jest tam w mniejszości to, przynajmniej na mnie, ta mniejszość działa o wiele bardziej studząco niż cała reszta.
Z przyjemnością zmienię zdanie. Nawet liczę na pare uspokajających tekstów .
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 399 Skąd: Szczecin
Wysłany: 07-03-2013, 11:01
Bogen napisał/a:
Wprowadzasz w błąd użytkowników forum.
W Szczecinie nadal można kupić hel poniżej 1000zł.
Właśnie dzwonilem do Messera i cena za Hel 4.6 to 1550. W Linde jest podobnie. Napisz gdzie można kupić za 1000 zł to Wszyscy użytkownicy forum skorzystają.
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 07-03-2013, 11:24
Ja mam w pracy po cirka 700 zł ale tylko dlatego, że jakiś czas temu podpisaliśmy długoterminową umowę, która się kończy w tym roku i już wiem, że będę musiał płacić więcej.
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Wysłany: 07-03-2013, 11:37
My tez mieliśmy w podobnej cenie ale umowa skończyła sie w tamtym roku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum