Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Logbook
Autor Wiadomość
MaRkY Płeć:Mężczyzna
Marek Spiżewski

Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY
PostWysłany: 24-09-2012, 08:47   Logbook Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

zdenerwowany beznadziejnością dostepnych logbookow zdecydowałem się na stworzenie swojego, tak aby jak najwiecej nurkow sie w nim miescilo a przy okazji zeby zawieral wszystkie potrzebne informacje.

1. Co Waszym zdaniem powinien zawierac logbook ?
2. Może macie opracowane fajne logbooki?

To co moim zdaniem warto zanotować:

1. Data
2. Numer nurka
3. Lokalizacja zbiornik, Lokalizacja nazwa miejsca/miejscowości, Lokalizacja GPS
4. Czas wejścia i wyjścia
5. Opis Nurka [kwadraciki do zaznaczenia] słona/ słodka, brzeg/łódź/RIB, fale, prądy, przybój, inne ruchy wody (wykropkowane), [wykropkowane miejsce na nazwe nurka np. szkoleniowego]
6. Opis wody: Temp. góra, temp. dół, wizura,
7. Opis powietrza: Temp, jakie slonce/zachmurzenie [piktogramy do zaznaczenia]
8 TABELA PRZEBIEGU NURKOWANIA [SI/PG/Głębokość/CZAS/ Przystanki [miejsce na wiecej niż 1 na 5m]
9. bar - START, bar _KONIEC
10. Butla: wielkość... ALU/STAL 1/Twin [piktogram]
11. Jacket/Skrzydło [ciężar]
12. Balast
13. Skafander suchy/mokry
14. Miejsce na info oraz mapke poglądową
15. Instruktor/Divemaster/ Partner [numer certyfikatu]
16. Dane kontaktowe powyższego i miejsce na podpis / pieczątkę

z moich ustaleń i przymiarek wynika, że można to wszystko tak ułożyć, aby mieściły się 2 nurki na stronie.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Tomek Kalbarczyk Płeć:Mężczyzna
Prodiving Team

Stopień nurkowy: PSAI Adv.EAN
Ilość nurkowań rocznie: 100
Oznaczenie stage: TJK
PostWysłany: 24-09-2012, 09:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja bym jeszcze dodał info o czynniku oddechowym - powietrze/nitrox[jaki] , a jeżeli nitrox to dopisek o MOD. Można zastanowić się nad obliczeniem SAC.
Zazdroszczę Ci takiej skrupulatności. Ja jestem bardzo leniwy i przestałem wypełniać logbook po 50 nurkowaniu. Teraz zrzucam każde nurkowanie do lapa, oglądam profil, zużycie, uzupełniam kluczowe dane. I ubolewam, że nie robiłem tego od początku, bo to bardzo przydatna wiedza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 24-09-2012, 09:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja zrobiłem sobie takie stronki do wydrukowania: https://rapidshare.com/files/1541059737/Divelog.zip (w zipie jest PDF i "openofisowy/libreofisowy" ODT)

Można używać, przerabiać, chwalić i wyśmiewać Smile

Powrót do góry

MaRkY Płeć:Mężczyzna
Marek Spiżewski

Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Oznaczenie stage: MaRkY
PostWysłany: 24-09-2012, 10:32    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tomek Kalbarczyk napisał/a:
Ja bym jeszcze dodał info o czynniku oddechowym - powietrze/nitrox[jaki] , a jeżeli nitrox to dopisek o MOD. Można zastanowić się nad obliczeniem SAC.
Teraz zrzucam każde nurkowanie do lapa, oglądam profil, zużycie, uzupełniam kluczowe dane. I ubolewam, że nie robiłem tego od początku, bo to bardzo przydatna wiedza.

masz racje czynnik oddechowy sie przyda, a profil ogladam sobie na kompie nurkowym Smile

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Ja zrobiłem sobie takie stronki do wydrukowania:
Można używać, przerabiać, chwalić i wyśmiewać Smile

chce zrobic coś podobnego tylko z piktogramami i mniejsze zeby na stronie 2 logi wchodziły Smile
Powrót do góry

Dawid Stramowski Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: PSAI TMX
PostWysłany: 24-09-2012, 10:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

To jest moja ciągle rozwijana wersja logbooka.

https://rapidshare.com/files/4081217457/Logbook.zip

Z MOD przy nitroxach zrezygnowałem. Logbook ma zawierać elementy zmienne i specyficzne dla konkretnego nurkowania. Wiedząc jakiego użyłem nitroxu w danym nurkowaniu, znam (lub szybko policzę) jego MOD. Więc szkoda miejsca na zapisywanie.
Powrót do góry

Wojtek A. Filip Płeć:Mężczyzna
Site Admin
Autor Programu Świadome Nurkowanie

Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF
PostWysłany: 24-09-2012, 11:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

MaRkY napisał/a:
chce zrobic coś podobnego tylko z piktogramami i mniejsze zeby na stronie 2 logi wchodziły

Początkowo bazowałem na jakimś firmowym logu. Wydawało mi się nawet, że kartki muszą być oryginalne, bo... scratch

Z biegiem czasu zrobiłem tak, że kupiłem grubaśny zeszyt w kratkę. Każde nurkowanie opisywane jest z daty, głębokości, czasu, czasu łącznego, nr kolejnego nurkowania, miejsca i
tutaj mam miejsce na wszystko, mogę szkicować mapkę miejsca, spisać telefony partnerów, opisać łódź i dlaczego nie lubiłem gościa obsługującego sprężarkę itp.
Efekt jest taki, że na każde nurkowanie mam dokładnie tyle miejsca ile jest mi aktualnie potrzebne. Bardziej to może przypominać taki nurkowy pamiętnik, ale działa i zawiera masę informacji.
W punktach kluczowych np. seria nurkowań na Bali, można wkleić kolorowe, wystające wystawadełko z napisem Bali i datą. Podobnie przy jakimś fajnym kursie, albo niefajnym sztormie.

Nie wiem na ile to może się Wam przydać - obecnie dążymy do tego, żeby telefon sam zapamiętał nurkowanie i jego parametry, a jeszcze lepiej żeby go wziąć na deko i klikać partnerowi obok "Lubię to" kiedy na FB pokaże się "do końca dekompresji Zenka pozostało 90 minut" Wink .

Pozdrawiam,
Wojtek

PS.
Moja wersja logbooka jest podejrzana u starego wyjadacza nurkowego, który miał jeszcze bardziej wypasioną, z wklejonymi zdjęciami, mapkami dojazdu i jakimiś suszonymi żabami, czy pająkami Rolling Eyes .

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Lukciu Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: AOWD
PostWysłany: 24-09-2012, 11:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Witam,

z tego co mi się przydaje lub brakuje w loogboku to: widoczność pod wodą (przejrzyście, ograniczona, nocne) oraz sposób realizacji dekompresji (planowany czas poniżej/powyżej limitu NDL) oraz zasada jej przeprowadzenia (Deepstop, wg. runtime, minimum deco, przystanek bezpieczeństwa, decoplanner). Dodatkowo informacja który to nurek powtórzeniowy/czas miedzy nurkowaniami.

Pozdrawiam,

Lukasz.
Powrót do góry

Jarek Andrzejewski

PostWysłany: 24-09-2012, 12:39    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wojtek Filip napisał/a:
Z biegiem czasu zrobiłem tak, że kupiłem grubaśny zeszyt w kratkę. Każde nurkowanie opisywane jest z daty, głębokości, czasu, czasu łącznego, nr kolejnego nurkowania, miejsca i/.../

O zeszycie też myślałem, ale wydawało mi się, że będę na pewno zapominał o połowie wpisów Smile

Czy jakieś rubryczki nanosisz? Przydałyby się chyba jakieś szczątkowe tabelki, żeby powtarzające się dane szybko wypełnić (bez pisania "legendy").

Mój pomysł: zamówić parę setek gotowych nalepek i połączyć zalety rubryczek (umieszczanych w dogodnym miejscu) i możliwości "wodolejstwa".

Powrót do góry

Jarek Andrzejewski

PostWysłany: 24-09-2012, 12:54    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Lukciu napisał/a:
z tego co mi się przydaje lub brakuje w loogboku to: widoczność pod wodą (przejrzyście, ograniczona, nocne)

dobry pomysł. Tu moje "stronki" po poprawkach (przy okazji: w poprzedniej wersji PDF różnił się od ODT)

Ja nurkuję tylko NDL, więc kwestia dekompresji jest mniej szczegółowo ujęta.

Powrót do góry

Paweł Boruta Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Deco proc & CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: MSDT PADI
Ubezpieczenie: NFZ
Oznaczenie stage: Pawel B
PostWysłany: 24-09-2012, 14:14    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja się skłaniam ku wersji Wojtka - jak mi się skończą kartki w logbooku przechodzę na zeszyt. Co notuję? To co jest mi potrzebne - czas, głębokość, głębokość średnią, gaz (jakie butle, zużycie, obliczony SAC) a także "literkę" zalegającego azotu, co jest szczególnie ważne przy ustaleniu NDL następnego nurkowania (przerwę powierzchniową odczytuję z digitala i w następnym logu wpisuję literkę "startową" i wynikający z niej NDL na założonej głębokości. To są dla mnie ważne informacje, a nie za przeproszeniem pierdoły Wink jak rodzaj skafandra czy wody. Wpisuję też wszystko, co może mieć wpływa na mój dalszy rozwój nurkowy, ze szczególnym naciskiem na błędy.

PS. Jednocześnie mam elektroniczny logbook, na divinglog.pl - fajnie robi statystyki, wylicza średnie itp.

Pozdrawiam, Paweł

Daniel Łanczkowski Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: rozwojowy
PostWysłany: 24-09-2012, 15:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

to mój pierwszy post także w ramach formalności Witam wszystkich Smile
Od samego początku korzystam z internetowego Logbooka pomysłu mojego kolegi.

posiada on informację takie jak:
1. numer nurkowania
2. data
3. miejsce wraz z lokalizacją na mapie + dokładne namiary gps (mozna lokalizacje skopiować od swoich znojomych którzy natrudzili się aby miejsce nanieść na mapę)
4.maksymalna głębokość
5. średnia głębokość
6.całkowity czas nurkowania
7. czas denny
8. całkowity czas deco (wpisujemy przystanki, czas samo podlicza)
9. info o czynniku oddechowym czyli: liczba x pojemnośc butlii, rodzaj gazu, ciśnienie początkowe i ciśnienie końcowe.
10. temperatura wody
11. widoczność
do zaznaczenia czy jest to nurkowanie nocne i/lub podlodowe
12. można dodac komentarz, prywatną notkę, link do galerii zdjęć i filmów z nurkowania

do ciekawostek należą:
- możliwośc powiązania nurkowania ze znajomymi (oczywiście lista znajomych także jest)
- możliwość wydrukowania nurkowań w formie papierowej (na A4 mieszczą się 4 nurkowania)
- statystyki z nurkowań (takie jak ilośc nurków w danym miesiącu, średnie czasy nurkowań, średnie głębokości itp)
- jeśli wpisujemy ilośc cisnienia początkowego i koncowego przelicza nam zuzycie (może niedługo bedzie dodana statystyka zmiany naszej formy na podstawie zużycia gazów)
- nieogrniczone miejsce na dodawanie nurków

A co najważniejsze, jest za darmo:)

oto link:
http://dirlogbook.com/

polecam
Powrót do góry

Adam Jaworski Płeć:Mężczyzna
Yavox

Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport
PostWysłany: 24-09-2012, 15:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kurde, a mnie prowadzenie logbooka jakoś nigdy nie wzięło. Poza spisaniem, ile balastu do jakiej butli i fatałaszków, w zasadzie nigdy niczego nie notowałem. Ale to nic dziwnego biorąc pod uwagę, że do tej pory mimo skończonych kursów nie wyrobiłem sobie nawet jednego plastiku Smile Może ja po prostu nie mam serca do księgowości...
Powrót do góry

Wojtek A. Filip Płeć:Mężczyzna
Site Admin
Autor Programu Świadome Nurkowanie

Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF
PostWysłany: 24-09-2012, 15:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Czy jakieś rubryczki nanosisz?

Nie.
Zauważyłem, że wiele zależy od ilości nurkowań - im jest ich więcej, tym mniej informacji wpisujemy pozostawiając najistotniejsze.

Poniżej kawałek jednego z moich logów z czasów, kiedy mieszkałem w Egipcie.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Bogusław Rzepka Płeć:Mężczyzna
Bolo

Stopień nurkowy: T1/TMX/CCR
Stopień instruktorski: rTMX IANTD
Ubezpieczenie: DAN PROSLV
Oznaczenie stage: BOLO
PostWysłany: 24-09-2012, 18:39    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

To nie logbook....to dzieła sztuki Smile)

Mateusz Nowaczyk Płeć:Mężczyzna
MentoS

Stopień nurkowy: GUE FT , Mine IANTD
Ilość nurkowań rocznie: 70
Stopień instruktorski: Adv.Ean IANTD
Ubezpieczenie: DAN PRO SILVER
Oznaczenie stage: MentoS
PostWysłany: 24-09-2012, 18:42    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

teraz juz rozumiem czemu tylko 63 nurkowania masz zalogowane:)

MentoS
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Strona 1 z 3 Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu