Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-09-2016, 08:54 Kupujemy używany sprzęt - jak to zrobić?
Hej.
Zastanawiam się nad założeniem dodatkowych, przyklejonych tematów w dziale sprzętowym.
Tematy miałyby być w założeniu pomocne osobom kupującym sprzęt nurkowy z drugiej ręki.
Czyli np. w dziale "Automaty" mamy temat "Automaty z drugiej ręki - jak kupować".
Zamieszczę tam podstawowe porady związane ze sprawdzeniem sprzętu przed zakupem, a dodatkowo, możemy się zastanowić nad każdym przypadkiem indywidualnie. Jeżeli ktoś nie radzi sobie ze sprawami technicznymi, albo automat ma jakąś specyficzną cechę to rozpatrujemy wszystko krok po kroku (na tyle, na ile będzie to możliwe na forum rzecz jasne ) .
Podobnie w Butlach i zaworach, skafandrach czy innych działach wg potrzeb.
Co o tym myślicie?
Udanego dnia,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: Tech Diver IANTD
Oznaczenie stage: MTR Pomógł: 6 razy Dołączył: 14 Lis 2010 Posty: 707 Skąd: łódzkie
Wysłany: 23-09-2016, 21:56
Sądząc po wysokim poziomie merytorycznym forum- jakiekolwiek pomocne doradzanie w zakupie sprzętu może być odebrane jako atak na daną osobę!!!
TAKI ŻARCIK!
Ale tak szczerze powiem, że ZAWSZE przed zakupem sprzętu staram się sprawdzić i poczytać opinię nt. na DT i gdzie się uda. Co prawda "każda sroka swój ogon chwali", więc czasem to są bardzo subiektywne opinie. Nie mniej mogą być przydatne przy wyborze. Szczególnie jeśli znamy wady i zalety dostrzegane przez użytkowników...
_________________ Pozdrawiam
Marcin T.
Art. 54. Konstytucji RP
"1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."
Stopień nurkowy: GUE T1 Pomógł: 27 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Cze 2010 Posty: 965 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-09-2016, 23:10
Nie wiem, czy moja ostatnia wymiana maili z Wojtkiem zainspirowała go do założenia tematu
Jeśli tak, to raczej chodziło nie o to czy warto kupić Apeksa czy Tecline, ale poradę: co sprawdzić w używanym automacie, żeby nie wpakować się na minę?
Fora, facebook, aukcje są pełne używanego sprzętu. Część to okazje, część to złom, a część uczciwa transakcja.
Czyli rady "jak nie wpakować się na minę kupując używany sprzęt nurkowy?" mile widziane
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-09-2016, 08:41
bpiotrek napisał/a:
Nie wiem, czy moja ostatnia wymiana maili z Wojtkiem zainspirowała go do założenia tematu
Owszem, przypieczętowała temat automatów. Sprzedaje się ich w różych komisach/aukcjach jak zauważyliście pewnie, bardzo dużo. Dobrej klasy sprzęt kupiony z drugiej czy trzeciej ręki może okazać się bardzo trafioną inwestycją, ale nie trudno też o pomyłkę.
Czasem do serwisu trafiają mi "okazje', które okazują się być "nieco" kłopotliwe w doprowadzeniu do stanu bezpiecznego, ale w dużo większej ilości przypadków automaty są w stanie co najmniej dobrym.
Skąd zatem problemy zakupowe?
Mają one dzisiaj charakter w dużej mierze konfiguracyjny: chcę pływać w SM i żeby było taniej kupiłem takie 2 automaty. Załóż mi w nich porty osiowe... no i tu bywa, że mamy klops.
Podobnie rzecz się ma z automatami do stage czy twina.
Sporą grupę sprzętu problemowego stanowią automaty podatne na szybkie zalodzenie (sprowadzane z baz albo rynku nurkowań "ciepłych") - te można co najwyżej odsprzedać.
Wiemy, że da się pływać na wszystkim, ale jeżeli mogę wybrać, to dlaczego nie zrobić tego wiedząc jak, a przy okazji mieć spokój ze strony technicznej?
O ile nawet najbardziej "przenurkowany" automat można zawsze doprowadzić do stanu używalności (pozostaje tylko kwestia kosztów) , o tyle duży nurkowy klops pojawia się przy zakupie butli/twina.
"Było tanio, więc kupiłem" a niedługo potem okazuje się że
1. cięższe butle wcale nie są lepsze, a to że nie będę zabierał tyle balastu jest bez znaczenia bo oto instruktor mówi "gdyby butle były lekkie, to nie miałbyś kłopotów z pozycją"
2. "przesmarowanie" zaworów, może oznaczać pełny serwis manifoldu, co może kosztować więcej niż połowę ceny nowego manifoldu...
3. Butle zalane olejem i wodą można doprowadzić do stanu używalności, ale czy na pewno jest to warte początkowo niskiej ceny?
Moje założenie opiera się na tym, że oprócz pokazywania prostych sposobów na sprawdzenie poprawności działania sprzętu, postaram się podawać szacunkowe ceny serwisu/naprawy tak, aby kupujący "okazję" mógł sam skalkulować na ile ona rzeczywiście taką jest .
Udanej soboty
Wojtek
S. Lem
Stopień nurkowy: P2
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 01 Mar 2016 Posty: 148 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 26-09-2016, 14:52
Warto taki dział założyć. Sam się kilka lat temu wpakowałem na minę z automatem i mam nauczkę. Teraz używane omijam z daleka. Ale na automatach sprzęt się zaczyna dopiero, często pomagam kupić używaną latarkę a nawet ostatnio skuter w którym trzeba było zdiagnozować kondycję drogiego akumulatora. Tak taki dział byłby bardzo przydatny.
Pozdrawiam Michał
Stopień nurkowy: GUE FUND
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Sie 2009 Posty: 199 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 26-09-2016, 16:26
Można do tematu podejść również z drugiej strony... ja ciągle tylko kupuję sprzęt
I rośnie mi kupa sprzętu - "na zapas"... a potem się robi zapas do zapasu
Nie mogę się zabrać za sprzedaż pewnie również dlatego, że nie wiem ile realnie niektóre rzeczy są warte - nie chciałbym oddać za bezcen, ale też nie chciałbym komuś nawet w dobrej wierze sprzedać czegoś co okaże się miną!
Stopień nurkowy: nTmx, technical cave Pomogła: 4 razy Wiek: 50 Dołączyła: 08 Paź 2011 Posty: 157 Skąd: lublin
Wysłany: 28-09-2016, 19:13
A z moich zakupów, to sprzęt używany sprawdził się w 99 %. To co kupiłam nowe, jako ważne elementy sprzętu okazały się tymi najgorszymi elementami. Te elementy to nowy automat scubatech i szyty na miarę skafander Eques. Reszta była i jest nadal w użyciu. Zmieniłam piankę i paskowe płetwy - większośc wykonuje taki manewr, jacket oczywiście, kupiłam z braku wiedzy słaby kołowrotek - wszystko odsprzedałam z niewielką albo bez straty - tylko z Equesem się męczę. Moje automaty używane są super - to Aqualungi, stare wysokie Apeksy, nie jakieś nieserwisowalne, nieznane w pl. Latary, kołowrotki, bojki płetwy, jakieś pierdy - wszystko hula. Używany Viper ma z 10 lat pewnie ( ja z nim 8 lat pływam) i nigdy mnie nie zawiódł - no może jak bateria podstępnie padła. Jedyne rozczarowanie to że wyświetlacze w starych Heńkach umierają za szybko. Nie ma co demonizowac używanego sprzętu. Kogo stac kupi nowy i się nie będzie zastanawiał, kogo nie stac - to rozsądne zakupy mu długo posłużą. Przy skafadnrach, to dobrze umówic się na test w wodzie, to wyjdą ewentualne nieszczelności i można zrezygnowac lub negocjowac cenę. No i z manometrami Termo industria ostrożnie , Suunto - ok. Takie moje osobiste spostrzeżenia.
Stopień nurkowy: tmx, cave, ccr, dpv
Stopień instruktorski: xr, dan
Ubezpieczenie: nfz ;)
Oznaczenie stage: WIECZNY Pomógł: 6 razy Wiek: 41 Dołączył: 09 Mar 2011 Posty: 654 Skąd: Szczecin
Wysłany: 29-09-2016, 10:40
Wojtek A. Filip napisał/a:
2. "przesmarowanie" zaworów, może oznaczać pełny serwis manifoldu, co może kosztować więcej niż połowę ceny nowego manifoldu...
"fabrycznie" przesmarowany manifold czy zawory stage te najpopularniejsze - włoski scubatec wymagają po zakupie serwisu, po tej prostej czynności, którą każdy może wykonać samodzielnie chodzą o niebo lepiej.
sensowność zakupu używanego twinsetu tez mnie zawsze zastanawiała
Stopień nurkowy: KDP CMAS P2
Ilość nurkowań rocznie: 70
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Mar 2013 Posty: 131 Skąd: Grudziądz
Wysłany: 29-09-2016, 15:02
Ja, będąc na etapie wymiany sprzętu, bardzo chętnie śledziłbym taki dział. W przyszłym roku planuję zakup sprężarki (i kilku innych rzeczy) również "z drugiej ręki". Na dzień dzisiejszy zbieram wiedzę z różnych dostępnych źródeł i już niedługo, na łamach forum, zadam kilka pytań na ten temat.
Zakup używek z całą pewnością nie jest prosty. Oprócz wyboru odpowiedniego modelu trzeba jeszcze wiedzieć na co zwracać uwagę, jak wyglądają koszty eksploatacji, skąd brać części zamienne, kto ten sprzęt serwisuje itp. Przydatne byłyby również opinie użytkowników.
Pozdrawiam,
Grzegorz
Wysłany: 30-09-2016, 08:38
Piotr Kitta napisał/a:
pozadana informacja bylo by opisanie typowych i czestych usterek danego sprzetu, przez co kupujacy wiedzila by na co w szczegolnosci zwrocic uwage,
Jasna sprawa. Zanim założymy uproszczoną wersję takich podpowiedzi, zapraszam do działów : Automaty oraz Butle i zawory. Sporo informacji jest tam już teraz.
S. Lem
Stopień nurkowy: Sport Diver
Wysłany: 30-09-2016, 10:53
TO jako wstep sugeruje porady gdzie kupowac uzywany sprzet (www strony fora aukcje) jakie zadawac pytania jak sprawdzac wiarygodnosc sprzedawcy - na co zwracac uwage
wiem ze to na pierwszy rzut oka wydaje sie malo techniczne ale duzo ludzi kupuje na ebayu nie zastanawiajac sie co bedzie gdy okaze sie ze cos nie tak albo ze jest to scam.
Temat jak najbardziej przydatny i pomocny szczegolnie dla ludzi zaczynajacych przygode z nurkowaniem i nie moga nie chca inwestowac duzych pieniedzy na starcie
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 30-09-2016, 11:07
Z moich doświadczeń udane są zakupy od kolegów kończących przygodę z nurkowaniem. Zazwyczaj wtedy konieczny jest serwis sprzętu (np. automatów, inflatora, w przypadku butli ich przegląd i legalizacja - tu długi czas legalizacji nie musi być wielkim atutem, bo bywa pretekstem do niezaglądania do butli od czasu do czasu), ale przynajmniej ma się pewność, co się kupiło i że mamy sprzęt, ze strony którego nie musimy się "spodziewać niespodzianek".
A tak w ogóle, to najlepiej kupować od kolegów, których się zna lub których zna ktoś, kogo my znamy
Kupowałem używane latarki, butle, automaty, worki, płetwy i oczywiście różną drobnicę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum