Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-06-2008, 08:43 Butlę kompozytową
Hej.
Kupię butlę z tzw. "kompozytu" 6-10 litrów z ciśnieniem pracy 300 bar.
Będę wdzięczny za ewentualne wskazanie "tam kupisz".
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-06-2008, 09:51
Waldo napisał/a:
Jeśli szukasz używanej butli z rozsądnym terminem żywotności i w przyzwoitemj cenie
No i szukamy 2 butli
Okazało się, że w Warszawie są robione przeglądy i przedłużane atesty (koszt 62pln).
Podobno czasem takie flachy pokazują się na allegro... ale jakoś nie mogę trafić .
Może jakiegoś strażaka poprosić o pomoc?
Stopień nurkowy: NTMX
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 08 Paź 2006 Posty: 483 Skąd: śląsk
Wysłany: 16-06-2008, 10:11
Wojtek napisał/a:
Okazało się, że w Warszawie są robione przeglądy i przedłużane atesty (koszt 62pln).
Jestes pewien ze przedluzane sa atesty na butle kompozytowe? Slyszalem i czytalem w kilku miejscach, ze kompozytowe flachy sa robione na okreslony czas (10/15 lat?) i po nim nie przedluza sie atestu tylko wyrzuca.
Witam
Na ostatnich targach pożarniczych rozmawiałem z człowiekiem z TEJ firmy (Gdansk). Mieli na stoisku twin'a chyba 2x7l, kompozyt 300 bar.
Pozdrawiam
Z atestem dla butli kompozytowych jest bardziej skomplikowana sprawa.
Butle kompozytowe mają określoną datę żywotności, po przekroczeniu której nie nadają się już do użytkowania - dla nowych butli z MSAuer okres ten wynosi 20 lat. Wcześniejsze modele miały żywotność okresloną na 15 lat.
Natomiast w ramach okresu żywotnosci, kompozyty podlegają standardowej legalizacji, która jest okresowo przedłużana. Ponieważ dla butli kompozytowych, wszelkie uszkodzenia mechaniczne (np. głęboki odprysk z powłoki zewnętrznej) mogą je dyskwalifikować z dalszej eksploatacji, podczas legalizacji jest na to zwracana szczególna uwaga.
Wysłany: 16-06-2008, 11:28
martin napisał/a:
12l to za duzo?
Nie - ale trza umieć te szneler szrauben czy hende hoch
Poważenie:
Możesz mi taką kupić? Jeżeli tak, to bierz od razu, a na priv podaj stosowne cyferki...
Wysłany: 16-06-2008, 11:40
robertg napisał/a:
Jestes pewien ze przedluzane sa atesty na butle kompozytowe?
hm...
nie jestem
Informację dostałem od Stefana Dratwickiego, więc pewność jest tutaj względna
Stopień nurkowy: P3 + dodatki Pomógł: 1 raz Wiek: 68 Dołączył: 31 Mar 2006 Posty: 423 Skąd: Łódź
Wysłany: 16-06-2008, 14:09
Moj znajomy, też nur handluje sprzętem p.poż.
Ma w ofercie butle kompozytowe.
Z tego co mówił, to chyba gwinty maja inne, trzeba by to uszczegółowić.
Jak ktos zainteresowany, to zapraszam na prv, podam namiary.
On jest z Łodzi, więc jak by coś trzeba pomóc. to mogę
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 16-06-2008, 15:35
Wojtek napisał/a:
No to pisz/mów co mam uczynić
Standart..
1.) Zalozyc konto na E-bay.pl
2.) zastanowic sie czy masz pytania do sprzedajacego
3.) zdecydowac sie jaka jest maksymalna kwota za ktora kupujesz
4.) poslac mi pytania - przetlumacze i mozesz skopiowac je sprzedajacemu (albo ja to zrobie)
5.) zaczaic sie z zegarkiem w reku i na 20 sekund przed koncem aukcji oddac propozycje.
Jak wygrasz aukcje to wtedy zastanowimy sie jak Ci to dostarczyc. Jest pare roznych opcji (rowniez w zaleznosci na kiedy byly by ci potrzebne) - dogadamy jak bedzie po co dogadywac.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Wysłany: 16-06-2008, 15:57
martin napisał/a:
5.) zaczaic sie z zegarkiem w reku i na 20 sekund przed koncem aukcji oddac propozycje.
Przewiduję tu pewien klops... (szczegóły na priv)
WW napisał/a:
Moj znajomy, też nur handluje sprzętem p.poż.
Ma w ofercie butle kompozytowe.
Z tego co mówił, to chyba gwinty maja inne, trzeba by to uszczegółowić.
Może chce się pochwalić jakie te butle? Pojemność, ciężar, zawór, stan... Możesz wyczuć sprawę i podać szczegóły na forum?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum