Czy nurkowie mają jakiegoś patrona pośród świętych? Jeśli tak to kto nim jest?
(Przeprzszam, że pytanie zadaję na forum ogólnym, ale nie mam pojęcia gdzie mogłabym to wcisnąć.)
_________________ Pozdrawiam wszystkich.
Życzę tyle samo wynurzń co zanurzeń
Stopień nurkowy: CCR Diver
Stopień instruktorski: Trimix Instructor
Oznaczenie stage: JT Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Lip 2006 Posty: 271 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-04-2008, 08:15
Heja
Za Wikipedią:
Prawa Murphy'ego (także prawa Finagle'a lub prawa Soda) - zbiór popularnych, często humorystycznych powiedzeń, sprowadzających się do założenia, że rzeczy pójdą tak źle, jak to tylko możliwe.
Stopień nurkowy: Adv TMX, Adv Cave
Wysłany: 11-11-2008, 18:03
czytając tego posta, przypomniała mi się bardzo śmieszna sytuacja z życia. kiedyś moja babcia jak zobaczyła mojego szczęściaka "płetwonurka na szyi" powiedziała: ciesze się że masz na sobie tego waszego patrona "pływaków" . btw pływak jest fajnym określeniem. to była komiczna sytuacja ale gdyby się tak zastanowić to nikogo takiego nie mamy. aha.. babcia nie popiera szeryfa Rydzyka.
tak jakoś mi się to wszystko skojarzyło.
pozdrawiam,
Stopień nurkowy: TDI Deep, Deco, CCR/
Ilość nurkowań rocznie: +100
Ubezpieczenie: DAN
Wysłany: 17-11-2008, 13:10
TomekR napisał/a:
wg. greckich polawiaczy gabek, niejaki Glaukos.
t
Tomek - niebezpieczne trochę - jeden Glaukos sie utopil w beczce miodu a inny ze wzrokiem szalonym przyszłosc przepowiadał - niesmiertelny sternik Argonautow
Proponuję dla patrona nurasów
Sw Piotr Apostoł za kompetencje : Patron Rzymu, Awinionu, Berlina, Biecza, Frankfurtu nad Menem, Poznania, Rygi, Saragossy, Lozanny, Duszników Zdrój, Genewy, Hamburga, Nantes, Trzebnicy, rybaków, sprzedawców ryb, rymarzy, marynarzy, żeglarzy, powroźników, sukienników, tkaczy, orędownik podczas epilepsji, gorączki, febry, foluszników, abstynetów, zdunów, budowniczych mostów" - może ten zakres zalicza ?
[zwłacza za abstynentów :>]
LUB
Sw Mikołaj podobne kompetencje a podaje za http://patronii.w.interia.pl/
LUB
Posejdon / Tryton / Oceanus
LUB
Nereus - w mitologii greckiej dobroczynny bóg morski, pierworodny syn Pontosa i Gai, ojciec nereid. Miał zdolność przepowiadania i przybierania różnych postaci. Zamieszkiwał na dnie Morza Egejskiego w srebrnej grocie wraz z żoną Okeanidą Doris, córką Okeanosa i 50 córkami nereidami. Opiekun żeglarzy [wikipedia].
pzdr
Piotr
Ponieważ dyskutantów było wielu, pozwalam sobie gremialnie w tym miejscu wszystkich zawiadomić, że dyskusja na temat tego, czy Beeker powinien zostać pxatronem nurków czy też nie została usunięta (bez urazy dla Beekera ) - po prostu pierowtne pytanie chyba nie miało zmierzać do takiego końca, więc dyskusja zrobiła się nie na temat Mirka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum