Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-10-2009, 10:28 Spotkanie nurków GUE w Heemmor
Hej.
12-13 grudnia na północy Niemiec organizowane jest międzynarodowe spotkanie/nurkowanie/skuterowanie nurków szkolących się w GUE.
Jedziemy ekipą blisko 10 osobową - czy może ktoś jeszcze się wybiera?
Naszym Wielkim Mistrzem Wyjazdowym jest Rafał, natomiast zastępcą do spraw Utrzymania Dobrej Kondycji Mentalnej Zespołu został Leszek (więcej miejsc w zarządzie już nie ma ).
Osobiście zostałem zastępcą pomocnika odpowiedzialnego za noszenie i czyszczenie skuterów, więc już się nie mogę doczekać...
Panie, Panowie - do zobaczenia 8)
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Tak tylko gwoli ścisłości, to jest spotkanie grupy DIR-Germany + będzie trochę nurków z okolicznych państw. Nie jest to spotkanie wyłącznie nurków GUE więc jak ktoś miałby ochotę wpaść, a nie posiada plastiku GUE, to nie będzie problemu.
DIR-Germany bierze na siebie tylko organizację sobotniej kolacji więc jakby ktoś się wybierał i chciał w niej uczestniczyć, to musi zadeklarować takową chęć Hoffi'emu. Cała reszta, noclegi, bicie gazów itp. itd. we własnym zakresie.
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-12-2009, 10:42
Hej.
Korzystając z wrodzonej nieśmiałości Leszka i jeszcze większej Krzycha (Wnorek), z dużą przyjemnością pragnę donieść, że w wyniku morderczego pojedynku 10 ekip z 4 różnych krajów nasz, polski zespół w ww. składzie zajął 1 miejsce w zawodach skuterowych .
Gratuluję raz jeszcze .
Skrócony opis zawodów:
-Start przy pomoście i odnalezienie samolotu (tego samego, którego nam schowała ekipa gospodarzy )
-Kursem 160 jakieś 200m do platformy
-Wzdłuż krawędzi uskoku namierzyć rurę dla freediverów, a potem szynę i odkręcić 3 marker
-Dopłynąć do punktu startu i oddać markery oraz... jeden skuter .
-Doholować partnera do punktu strzelania bojki (ok 200m) i strzelić bojkę
-Doholować partnera do punktu startu i wynurzyć się zatrzymując tym samym stoper .
W każdym punkcie kontrolnym był przywiązany marker kontrolny (trzeba było go odciąć i zabrać).
Przed zawodami Leszek powiedział: to zrobimy tak - idziemy robić jakieś zdjęcia, potem wygramy te zawody i potem ponuramy sobie... .
Dziękuję za super wyjazd.
Wojtek
S. Lem
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 14-12-2009, 12:14
Gratuluję zwycięstwa i dobrej zabawy ja niestety nie mogłem oddać się uciechom i służbowo narkotyzowałem się azotem w Sparmann za to mogę się pochwalić że rozszerzyłem swoje uprawnienia instruktorskie ... mam nadzieję że z korzyścią dla braci nurkowej
ps za to na następnym spotkaniu za karę mogę węgiel do grilla dokładać
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Stopień nurkowy: Tmx, Cave and Wreck
Stopień instruktorski: IANTD IT, TMX, Cave
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 399 Skąd: Szczecin
Wysłany: 14-12-2009, 21:24
Plan był taki aby dwie drużyny z Polski wygrały, ale niestety przestawili nam samolot , padły dwa skutery i wogóle wszystko było nie tak . Siódme miejsce w tym wypadku to też dobrze. Dzięki za fajny wyjazd. Czekamy chłopaki na zdjęcia.
Wysłany: 14-12-2009, 21:53
Łysy napisał/a:
ale niestety przestawili nam samolot , padły dwa skutery i wogóle wszystko było nie tak Smile
eee tam...
kupa fajnej zabawy była - przypomnij sobie miny ekipy niemieckiej, mijającej nas na tych swoich łodziach podwodnych każdy nuras z jedną taką super torpedą, a my - oszczędnie 3 osobowy zespół i jeden chudy skuterek...
Tak czy inaczej Polska indywidualnie i drużynowo na I miejscu (tylko nie pamiętam co Leszek mówił o tym Grunwaldzie ) .
Dziękuję,
Wojtek
PS.
Tak naprawdę, to wszystko przez tą argonówkę...
S. Lem
Wysłany: 15-12-2009, 11:38
No to warto wspomnieć jeszcze o kilku atrakcjach wieczornych .
W sobotę na spotkaniu z wszystkimi przybyłymi na zlot osobami mieliśmy możliwość wysłuchania/oglądnięcia kilku prezentacji:
1. Leszek Legat - nurkowanie w naszej części Bałtyku - Balitc Explorers
Fajnie, "miękko" zrobiona prezentacja (Kamil rulez 8) )pokazująca różne miejsca nurkowe w sposób mocno zachęcający do ich odwiedzenia. Całość przeplatana z historią Trójmiasta.
Bardzo podobało mi się stanowisko Leszka, który zaprosił wszystkich chętnych do nurkowania po polskiej stronie Bałtyku nie pokazując nurkowania u nas jako piętrzących się trudności, ale jako fajny sposób na wspólne spędzanie czasu pod wodą...
2. Tomek Stachura - nurkowanie na Graf Zeppelin
Kolejna fajna prezentacja "odczarowująca" ten wrak. Kulisy całej wyprawy i przgotowań pokazujących nakład pracy, ale także samo nurkowanie, na wraku, który przypomina gigantyczny hangar, a nie militarną jednostkę pływającą... Dobra informacja dla wszystkich chętnych - wrak dzięki ekspedycji i działaniom Bałtyckiego Towarzystwa Wrakowego został udostępniony dla osób chcących na nim nurkować.
3. Stephan Matthies - Expedycja GUE na wraki Morza Północnego
Największa w dziejach militarna akcja na morzu - w boju starło się ponad 250 jednostek na środku M. Północnego - angielskie i niemieckie. W jej wyniku życie straciło ponad 7 tys żołnierzy. Jak powstał pomysł nurkowy, ciekawy, humorystyczny materiał filmowy z działań na morzu. Miałem przyjemność oglądać tę prezentację na Florydzie - tym razem zaprezentowana została z dodatkowymi materiałami.
4. Reinhard Buchaly - EKPP raport za 2009 oraz jak DIR (zdaniem EKPP) podchodzi do CCR. Prezentacja w części raportowej przedstawiła działania EKPP na terenie Hiszpanii - generalnie, pojawiły się spore problemy w zrealizowaniu zaplanowanych celów ze względu na trudne warunki lokalnych okoliczności przyrody.
Druga część należała do mocno kontrowersyjnych (delikatnie mówiąc ) - porównanie nurkujących na CCR do pedofili spowodowało, że jakoś przeszła mi ochota na kawę z kolegą Reinhardem...
Poniżej tajemniczy, czerwonawy klimat miejsca spotkań
Jeszcze trochę na temat skuterownictwa. Teoretycznie największe szanse w konkursie/zawodach miały zespoły pływające na najszybszych maszynach. Okazało się jednak, że często skuter to jedno, a umiejętności to też warto mieć .
Np. Krzychu... Nasze chytre planowanie określił krótko - co wy .... wiecie o skuterowaniu. Musimy określić bardzo dokładnie taktykę opartą na naukach ścisłych. Mając minimalną ilość gazu we wszystkim, mniej załadujemy gazu do worka, spadną opory -> wygramy... i poszedł liczyć, a potem wygrali .
Poniżej test oporów bąbli opływających Krzycha (to ten do góry nogami) - zespół wsparcia technicznego obserwuje dokładnie możliwości ewentualnych zarodzi kawitacyjnych...
Wśród maszyn najsłabiej wypadły popularne X'y. Drugi polski zespół (uznany za najbardziej pechowy 8) ) miał m.in. awarię 2 takich pojazdów. To końca dotrwał jedynie przedłużacz X'a - Sierra Kapusty, na której udało nam się dopłynąć do mety w trójkę .
To nasz, jeszcze ciągle niczego nie podejrzewający team...
Najlepszymi (w różnych wersjach) okazały się być bolidy ze stajni Suex Zeuxo.
Pozdrawiam,
Wojtek
S. Lem
Stopień nurkowy: Instrukotr Nurkowani
Ilość nurkowań rocznie: 250
Stopień instruktorski: Instrukotr Trener
Ubezpieczenie: DAN
Wysłany: 15-12-2009, 11:54
Fakt, przygotowanie do wyścigu, taktyka to dość istotne elementy
Chęć dokopania zachodowi była wielka! Więc taktyka równie musiała być przebiegła.
Następnym razem wysmaruje się smalcem żeby poprawić aerodynamikę
Wysłany: 15-12-2009, 12:49
Z postu Roberta w sprawie Skuterowego weekendu w PL utworzyłem nowy temat - jest TU
Wojtek
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum