Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 54 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-05-2010, 10:02 Kurs Side-Mount ze Stevem Martinem
W okresie lipiec-sierpień (szczegóły do ustalenia)
mogę zorganizować (w sensie dogadać) kurs u Stevea Martina
PADI Side-Mount Diver (specjalizacja autorska Stevea).
Miejsce - Colona Divers w Hurghadzie.
Czas trwania kursu 3-4 dni.
Przewidywane są dwa kursy z 2-3 dniową przerwą (o ile dopiszą uczestnicy).
Jedna grupa to maksymalnie 6 osób, optymalnie 4 osoby.
Każdy organizuje sobie pobyt samodzielnie.
Można odbyć szkolenie "prostsze" - jednobutlowe lub "pełne" - dwubutlowe.
Uczestnik ma mieć własną uprząż SM zaakceptowaną przez Stevea.
Lista możliwych jest TU
Steve Martin jest Course Directorem PADI i uczniem Stevea Bogaertsa. Przeważnie działa w Australii ale wpadł na kilka miesięcy do Europy i zgodził się na przeprowadzenie kursu w Hrg.
Kurs nie jest kursem jaskiniowym. To nauka nurkowania w SM w wodach otwartych, konfiguracji i obsługi sprzętu, technik poruszania się, zawisania w dowolnej pozycji, gospodarowania gazem i takie tam klimaty.
Można przystąpić mając licencję AOWD lub równorzędną.
Po kursie otrzymuje się licencję specjalizacji PADI (taki plastik, że się to umie )
Wymagane są także aktualne badania lekarskie.
Koszt kursu... bardzo zależy od ilości chętnych ale trzeba liczyć 1600-1800 zł od osoby jeśli będzie około 8 osób. Jak będę wiedział ilu mamy chętnych to podam dokładniej. Do tego trzeba doliczyć koszty bazowe (butle, balast, być może wykupienie nurkowań... dokładniejsze negocjacje będę prowadził po poznaniu ilości chętnych).
W pierwszym kursie biorę udział. Po kursie bardzo chętnie zorganizuję dla uczestników nurkowania rekreacyjno-warsztatowo-turystyczne w SM. Po drugim zresztą także
Stopień nurkowy: M1
Wysłany: 09-05-2010, 15:38
A nie lepiej zrobić taki kurs w Polsce z polskim instruktorem?
Zawsze to łatwiejszy kontakt a skoro to nie kurs jaskiniowy tylko nauka pływania w SM to można go zrobić gdziekolwiek.
Wiem! Wiem! Steve Martin to Steve Martin - dobrze brzmi... 8)
_________________ (...) Robię coś solo, bo mi to z różnych powodów po prostu odpowiada, a potem schodzę na dół lub wychodzę do góry i mam potrzebę napić się piwa w dobrym towarzystwie.
Ale wspólne picie piwa to nie to samo co wspólne nurkowanie.(...)
Krzysztof S.
Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 54 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-05-2010, 16:03
Myślę, że Współczynnik Szału jest wielce zależny od szaleństwa kursantów.
Pamiętaj, że wymaganiem wstępnym jest PADIAOWD a nie GUEFT
Jeśli kursanci wstępnie reprezentują wyższy poziom to Steve zapewne potrafi się do tego dopasować.
Sabała, zapewne miało by to swoje zalety ale takim kursem musi się zająć już ktoś inny.
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 09-05-2010, 19:10
sabala napisał/a:
A nie lepiej zrobić taki kurs w Polsce z polskim instruktorem?
Zawsze to łatwiejszy kontakt a skoro to nie kurs jaskiniowy tylko nauka pływania w SM to można go zrobić gdziekolwiek.
Zezwolenia na kolejny wypad do egiptu raczej nie dostanę ale na warsztaty z nurkowania w SM w Pl, np. na koparkach, chętnie bym się wybrał. Kiedyś pytałem Starnawskiego ale jakoś nic z tego do tej pory wyszło, więc jeśli sabala, będziesz coś słyszał albo organizował to daj znać.
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum