Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 55 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-06-2012, 17:57
Ile masz w końcu tych worków na sprzedaż?
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 55 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-06-2012, 20:51
Poprosiłem kolegę Damiana Mateja o wyjaśnienie sprawy - jak się okazało sprzedaje worki od pewnego czasu pomijając drogę oficjalną.
Na naszym forum normalną sprzedażą zajmują się firmy i sklepy reklamując się w dziale komercyjnym, a nasz kolega nie specjalnie się tym przejmuje i powtarza swoje działanie...
Przypomnę, że nie ponoszę jako właściciel forum odpowiedzialności za pomijanie oficjalnej drogi podatkowej przez użytkowników forum, jednak pod żadnym pozorem nie będę tolerował takich działań.
S. Lem
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 11-06-2012, 20:56
Przyznam się, że mój worek pochodzi właśnie od kolegi Damiana, ale na usprawiedliwienie (jeśli uznamy dla celów tej dyskusji, że jest potrzebne, bo akurat na temat podatków mogę długo i żarliwie, niekoniecznie zgodnie z poglądami np. ministra finansów, choć oczywiście ja swój PIT i VAT płacę bez "ściemy" ) dodam, że przed zakupem widziałem tylko dwa ogłoszenia dotyczące (jak sądziłem) jednego worka, sprzedawanego przez Damiana prywatnie.
Wysłany: 11-06-2012, 21:22
Jarek, nie masz się co usprawiedliwiać
Damian podobne ogłoszenie zawiesił na FN (nie sprawdzałem ile razy).
Zakładam, że każdy może chcieć pilnie sprzedać swój worek, ale tutaj mieliśmy 4 takie ogłoszenia (celowo połączyłem je w jedno).
Nie mam ochoty na kombinatorskie, a z mojego punktu widzenia również niegrzeczne pomijanie wszelkich zasad dla osiągnięcia minimalnego zysku -> w tym samym czasie każda firma sprzedająca worki staje do konfrontacji z kimś, kto wymyślił, że skoro udało mu się kilka razy, to dlaczego nie kombinować dalej?
S. Lem
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 12-06-2012, 13:19
Wojtek Filip napisał/a:
Damian podobne ogłoszenie zawiesił na FN (nie sprawdzałem ile razy)
Ufff...
Ufff dlatego, że rozważając zakup tego worka widziałem kilka razy te różne ogłoszenia typu "sprzedam nowy" i już się zastanawiałem - co z tym workiem jest nie tak, że ludzie kupują a potem od razu nowe, nieużywane sprzedają. Mówiłem komuś nawet niedawno, że jeszcze trochę i pewnie twin, a jak twin to pewnie Tecline 22 SE a ta osoba do mnie - "zobacz, ile nowych nieużywanych ludzie od razu sprzedają, to musi coś znaczyć"...
Dopiero teraz jak sobie to wszystko skojarzyłem i doczytałem ten wątek, to mi wszystko nagle w odpowiednie miejsce wskoczyło - aaa, to taaaka sprawa...
Niesłychane, ile takim niepozornym działaniem można niechcący szkód narobić...
Stopień nurkowy: SSI AOWD - zielony Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 241 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-06-2012, 13:30
Inna para kaloszy to jak sklepy nurkowe nas łupą jak Janosik, skoro 22 SE w sklepie kosztuje około 1150 zł a kolega nówki sprzedaje za 800 zł a zapewne charytatywnie tego nie robi tylko też na tym zarabia.
Rozumiem podatki, koszty lokalu, coś trzeba zarobić itp. Marża musi być. Ale dlaczego aż taka wysoka?
Byle duperel "nurkowy" i już kosztuje jakby był ze złota.
Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK Pomógł: 19 razy Wiek: 40 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1017 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-06-2012, 13:36
Wojtek Maciejewski napisał/a:
Inna para kaloszy to jak sklepy nurkowe nas łupą jak Janosik, skoro 22 SE w sklepie kosztuje około 1150 zł a kolega nówki sprzedaje za 800 zł a zapewne charytatywnie tego nie robi tylko też na tym zarabia.
Rozumiem podatki, koszty lokalu, coś trzeba zarobić itp. Marża musi być. Ale dlaczego aż taka wysoka?
Byle duperel "nurkowy" i już kosztuje jakby był ze złota.
bo kolega robi to bez podatku... kosztów CN, etc. dolicz sobie do tych 800zł sam podatek 23% i już masz ~1000zł... i ciekawe kto mu sprzedał tyle worków po takiej cenie...
Stopień nurkowy: SSI AOWD - zielony Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 29 Sie 2011 Posty: 241 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-06-2012, 14:48
Z tym podatkiem to jednak chyba jest inaczej.
O ile się nie mylę to pisząc 23% chodziło Ci o VAT.
VAT się rozlicza jako różnicę podatku VAT od towarów sprzedanych do VAT u z kosztów, więc nie płaci się 23% tylko ułamek tego (piszę w uproszczeniu)
Jeśli miałeś na myśli podatek dochodowy to płaci się go nie od obrotu czyli wspomnianych przeze mnie 800 zł ale od tego za ile się sprzeda do tego za ile się wcześniej kupiło.
Ktoś na tym forum lub na FN opisał ile tak na prawdę kosztuje Safari w Egipcie, ile kosztuje przelot itp. Od razu widać jakie są marże.
A że sprzęt nurkowy jest drogi można zobaczyć szczególnie w przypadku "dupereli".
Ile kosztuje zwykła dmuchana bojka (bez zaworu upustowego itp). Coś około stówki. Mówię o tych najtańszych bojkach.
Ile kosztuje dmuchana plażowa zabawka dla dzieci zrobiona z takiego samego gównianego plastiku. 10 zł? A jednak zabawka to nie kawał dziurawej z jednej strony rury ale żaba, rekin itp. Czyli bardziej skomplikowane "urządzenie"
Kiedyś trochę miałem do czynienia z żeglarstwem. Tam było podobnie. Jak jachtowe to 10 razy droższe.
Na szczęście mamy rozum i sami sobie taki los gotujemy wybierając drogie hobby
Mogę biadolić że drogo ale i tak kupię bo potrzebuję.
A jeśli się trafia ktoś kto może i chce sprzedawać taniej to nic tylko się cieszyć.
A czy płaci podatki czy nie itp to niech to sprawdza US czy inne opłacane z naszych podatków instytucje.
Moim zdaniem Wojtek nie powinien blokować takiego sprzedającego nawet jak by miał do zaoferowania TIRa worków. O legalność niech się martwi sprzedający.
Stopień nurkowy: Padi DM, IANTD Tec R Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 19 Paź 2008 Posty: 461 Skąd: uk
Wysłany: 12-06-2012, 15:02
Adam Jaworski napisał/a:
zobacz, ile nowych nieużywanych ludzie od razu sprzedają, to musi coś znaczyć"...
Ze swojej strony tez moge sie przyznac ze kupilem worek u kolegi Damiana i jestem zadowolony. A jesli chodzi o funkcjonowanie worka to jestem BARDZO.... kurde zadowolony. Tak jak pisalem do TomS: Jak kolega zobaczyl ze stoje w wodzie jak splawik i ze mam zawor dodawczy suchego nad woda to byl w szoku.
A mi sie jego szok podobal....
_________________ Szukam realnych porad a nie kretynskich komentarzy. One moga sie przydac nie tylko w nurkowaniu.
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 12-06-2012, 15:15
Abramik napisał/a:
Ze swojej strony tez moge sie przyznac ze kupilem worek u kolegi Damiana i jestem zadowolony.
Ależ mi zupełnie o co innego chodzi! Cieszę się Twoim szczęściem Bardzo dobrze, że worek jest dobry - mam w tym swój osobisty interes Chodzi mi o to, że fakt pojawiania się znaczącej liczby propozycji sprzedaży takiego nowego worka na różnych forach, pochodzących od osób wyglądających na osoby prywatne (czytaj: pewnie kupił dla siebie ale z jakiegoś powodu sprzedaje) daje do myślenia - zwłaszcza, jeżeli tego typu postów jest na tyle dużo, że komuś rzucają się w oczy. Często nie patrzysz na autora i nie kojarzysz sprzedającego miesiąc czy dwa później - a negatywne wrażenie tego, że ludzie kupują dany sprzęt ale się go potem szybko pozbywają pozostaje. To właśnie miałem na myśli pisząc, że tego typu działania przynoszą w efekcie ubocznym szkody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum