Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 30-12-2012, 15:27 Jak nie ratować z przerębla
Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 30-12-2012, 15:51
zanim zaczniesz pomagać oceń sytuację zanim z jednej ofiary zrobią się dwie lub więcej jak widać na załączonym obrazku, to procedura której uczymy się na wszystkich kursach z pierwszej pomocy
_________________ Ocena Ryzyka dla Nurków
Szkolenia BHP dla Nurków
Audyty BHP Prac Podwodnych
www.activebhp.pl
Stopień nurkowy: PSAI Adv.EAN
Ilość nurkowań rocznie: 100
Oznaczenie stage: TJK Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 267 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 30-12-2012, 18:43
Pięknie, 3 minuty w lodowatej wodzie.
Wczoraj na stoku koleżanka złamała rękę. Przewróciła się i zaczęła drzeć. Oczywiście 6 przypadkowych rycerzy ruszyło w poprzek stoku na pomoc, przez co trzech wjechało pod deski innym osobom, z czego jedna porządnie się potłukła. Zatem na pomoc ruszyli z dołu kolejni rycerze. Tylko szybka reakcja ratowników zapobiegła totalnemu chaosowi na stoku.
Dlatego ja wolę popijać herbatkę na ławce.
Pozdrawiam. Tomek.
Stopień nurkowy: PSAI Adv.EAN
Ilość nurkowań rocznie: 100
Oznaczenie stage: TJK Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 267 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 30-12-2012, 19:16
Jarek Andrzejewski napisał/a:
a to nie jest tak, że ten z góry ma nie wpaść na tego, co jest niżej na stoku?
GOPR o tym wspomina w p. 3
Jarek, pewnie tak jest, bo to nawet logiczne. Nawet widziałem jak ci z góry próbowali unikać tych niżej, ale najwyraźniej im nie wyszło.
Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 30-12-2012, 21:57
Byłem świadkiem takiej sytuacji, że w ciągu 3 minut w trudnych warunkach na dość stromej ściance połamały się 3 osoby - tzw muldowy lód.
Jak ustawiałem krzyże z nart żeby oznaczyć miejsce wypadku to modliłem się, żeby we mnie nikt nie wjechał, w takich sytuacjach nalezy działać szybko i zdecydowanie, ale nie narażając siebie lub innych.
_________________ Ocena Ryzyka dla Nurków
Szkolenia BHP dla Nurków
Audyty BHP Prac Podwodnych
www.activebhp.pl
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-12-2012, 06:46
Na wszelki wypadek: co można zrobić, żeby poszło lepiej niż na pierwszym filmiku:
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum