Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
oszustwo?
Autor Wiadomość
shell Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: DM
Ilość nurkowań rocznie: 500
PostWysłany: 09-08-2014, 18:28   oszustwo? Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Przeglądając różne sklepy internetowe sprzedające sprzęt nurkowy w Polsce, natrafiłem na manszety i kryzy HD firmy Bare, Santi... zajechało mi to strasznym oszustwem, naciągactwem, wprowadzeniem w błąd... pomijając to, że na dzień dobry jesteśmy traktowani kilkuset % marżą to jeszcze próbują sprzedać coś pod szyldem jakiejś znanej marki ;/ Czy np. firma Bare jest producentem manszet? czy chociaż sygnuje je swoim znakiem? Dlaczego w ofercie sklepów jest napisane... manszety, kryzy Bare ... jakim prawem ktoś może sobie tak napisać? Czy firmy nic sobie z tego nie robią? Może dla nich to pewnego rodzaju darmowa reklama, ale co z kupującymi? czy można ich tak bezkarnie wprowadzać w błąd? Z tego co mi wiadomo jedynie Si-Tech i DUI ma swoje "własne" manszety i kryzy, co z resztą? oszustwo?
Bardzo bym prosił posiadaczy Bare, Santi i innych firm o sprawdzenie swoich uszczelek i podzielenie się, jakie są tam znaki firmowe.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Sławek Hałka Płeć:Mężczyzna
Osioł

Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90
PostWysłany: 09-08-2014, 22:58    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Swoje nowe manszety zakupione w ECN w Drawsku odwróciłem na lewą stronę i zobaczyłem na nich nadruk "Seamtite". W necie znalazłem angielskiego producenta, a tutaj lista jego manszetowych produktów.
Więc Bare Polska (ECN Drawsko) takie właśnie manszety dołącza do swoich skafandrów. Swoje kupiłem tam za 65 PLN.

Jeżeli chodzi o oferty sklepów, sądzę że oni sami nie do końca wiedzą co sprzedają. Np. wspomniane wyżej manszety znajduję w Divezone pod marką Bare. Czy to oszustwo? Nie traktuję tego w ten sposób. To po prostu pewna nazewnicza niedokładność. Jakie ma ona znaczenie, jeżeli rzeczywiście oferowany jest produkt dobrej jakości, zgodnej z opisem?

Co do klikuset procent marży. Nie wiem, czy to jest kilkadziesiąt czy kilkaset. Ale raczej nie klikanaście. Bowiem manszety nurkowe do nie bułki, produkowane na świecie i kupowane codziennie w miliardach egzemplarzy. W skali gobalnej produkcji i handlu manszety to raczej nisza. Skala produkcji mała, więc i sama produkcja i dystrybucja musi być droższa. Inaczej nikomu nie opłacałoby się tego produkować i sprzedawać. A wtedy musiałbyś sobie takie manszety wyciąć samodzielnie, np. z dętki od ciągnika. Wink

"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Powrót do góry

martin Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST
PostWysłany: 10-08-2014, 07:02    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Store_brand

Jacek Zachara Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: instruktor SSI/CMAS
PostWysłany: 10-08-2014, 07:10    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Sławek Hałka napisał/a:

W skali gobalnej produkcji i handlu manszety to raczej nisza. Skala produkcji mała, więc i sama produkcja i dystrybucja musi być droższa. Inaczej nikomu nie opłacałoby się tego produkować i sprzedawać. A wtedy musiałbyś sobie takie manszety wyciąć samodzielnie, np. z dętki od ciągnika. Wink

No tutaj bym się nie zgodził z tą niszą. W skali porównania cen np. w Polsce i w Anglli to jest kolosalna róznica. Popatrz tu http://www.seaskin.co.uk/acatalog/Drysuit_Spare_Parts.html
Manszety za 25zł w sklepie internetowym to jednak musi być masowa produkcja tylko że nasi sprzedawcy robią z tego towar 200% droższy
Pozdrawiam Jacek Cool

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

PostWysłany: 10-08-2014, 08:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Seaskin też nie jest producentem, i to też nie jest sprzedaż hurtowa, ceny są detaliczne:)
można jak widać sprzedawać w miarę tanio.
Cena jest jakby drugorzędną sprawą, bardziej chodzi mi o to jak można sprzedawać i wprowadzać w błąd kupujących, tak oficjalnie na swoich stronach internetowych!
przecież ktoś kto właśnie szuka sobie jakiś uszczelek i przegląda oferty widzi... uszczelki xxx i uszczelki Bare, Santi... stwierdzi, nie no, przecież to dobre firmy, biorę te! a okazuje się że kupił dokładnie xxx
Powrót do góry

PostWysłany: 10-08-2014, 09:46    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie do konca jest tak jak piszesz.

Spojrz na czesci samochodowe - kupujac w serwisie czesci z logo masz gwarancje, ze kupujesz to, co producent samochodu testowal. Kupujac zamienniki moze byc roznie.

Z uszcelkami jest podobnie -kupujac te rozprowadzane przez Santi, wiesz ze pasuja do Santi. Mozesz kupic no-name i miec troche szczesia i dostac identyczne. Albo jakis szmelc, ktory bedzie podobny. Twoja kasa - twoj wybor.

Nie widze tez zadnego oszustwa - skoro uszczelki sa dobierane i pakowane przez firme Santi, to rowniez firma Santi jest adresatem w wypadku roszczen gwarancyjnych. Z drugiej strony Santi przejmuje ryzyko na siebie - wiec z tad masz cene, ktora zawiera m.i. re-labeling i koszta zwiazane z przejeciem tego ryzyka.

PostWysłany: 10-08-2014, 09:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

martin napisał/a:
Nie widze tez zadnego oszustwa - skoro uszczelki sa dobierane i pakowane przez firme Santi, to rowniez firma Santi jest adresatem w wypadku roszczen gwarancyjnych. Z drugiej strony Santi przejmuje ryzyko na siebie - wiec z tad masz cene, ktora zawiera m.i. re-labeling i koszta zwiazane z przejeciem tego ryzyka.

Ok, jestem w stanie się z tym zgodzić, ale jestem niemal pewien, że firma Santi czy Bare nie sygnuje swoim znakiem tych uszczelek nawet na opakowaniu, robi to jako całość w gotowym produkcie, ale nie osobno. Oczywiście mogę się mylić, nie widziałem jak to wygląda Smile
Powrót do góry

PostWysłany: 10-08-2014, 10:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

A jakie ma znaczenie, czy na woreczku jest napis Santi?

PostWysłany: 10-08-2014, 10:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No to w drugą stronę... jakie ma znaczenie, ze ktoś pisze, że to Santi?
Powrót do góry

PostWysłany: 10-08-2014, 11:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Juz Ci to tlumaczylem:

martin napisał/a:
Z uszcelkami jest podobnie -kupujac te rozprowadzane przez Santi, wiesz ze pasuja do Santi. Mozesz kupic no-name i miec troche szczesia i dostac identyczne. Albo jakis szmelc, ktory bedzie podobny. Twoja kasa - twoj wybor.

PostWysłany: 10-08-2014, 11:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Albo mnie nie rozumiesz, albo zrozumieć nie chcesz Smile
Dla mnie, jeżeli na danym produkcie jest, że to firma X to ma być to firma X albo chociaż, że firma X poleca firme Y a nie, że sprzedawany jest produkt firmy Y jako X Smile
Powrót do góry

PostWysłany: 10-08-2014, 12:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Sławek Hałka napisał/a:
Jeżeli chodzi o oferty sklepów, sądzę że oni sami nie do końca wiedzą co sprzedają. Np. wspomniane wyżej manszety znajduję w Divezone pod marką Bare. Czy to oszustwo? Nie traktuję tego w ten sposób. To po prostu pewna nazewnicza niedokładność. Jakie ma ona znaczenie, jeżeli rzeczywiście oferowany jest produkt dobrej jakości, zgodnej z opisem?

Nie wiesz jakie ma to znaczenie? co byś powiedział gdybym sprzedawał jakieś Twoje produkty pod swoją nazwą? i dokładał jeszcze sporo bo moja marka jest bardziej znana Smile

i nie jest zgodna z opisem! bo jak sam zauważyłeś producentem nie jest BARE
Powrót do góry

crowley Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Technical Cave Diver
Stopień instruktorski: SDI/IDF Instructor
Oznaczenie stage: STASZEK
PostWysłany: 10-08-2014, 12:47    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

shell napisał/a:
i nie jest zgodna z opisem! bo jak sam zauważyłeś producentem nie jest BARE
kupujesz czasami ORYGINALNE części do samochodu?

www.divingrunner.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
4054774

PostWysłany: 10-08-2014, 13:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

do czego zmierzasz swoim pytaniem? czasem kupuje oryginalne czasem nie
Powrót do góry

bastekpred Płeć:Mężczyzna
Sebastian Prędki

Stopień nurkowy: TMX, FULL CAVE; CCR
Ilość nurkowań rocznie: 100
Oznaczenie stage: SEBA
PostWysłany: 10-08-2014, 13:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tak trochę na marginesie wyjaśnię, że marża nie może być nigdy większa od 100% a nawet nie może 100% osiągnąć! Inaczej ma się sprawa narzutu. Tutaj nie ma ograniczeń. Marża to stosunek tego co dokładamy do ceny zakupu ( w uproszczeniu tego co zarabiamy), do ceny sprzedaży. Nigdy więc 100% nie osiągnie.

Strona 1 z 4 Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu