Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 03-09-2014, 08:20
U mnie też jest słabo
Ponieważ pamiętam, że mieliśmy kwestię wypłynięć domykać gdzieś na 2 tygodnie przed terminami to już teraz wcześniej napiszę, że nie wiem, czy będę mógł dojechać
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-09-2014, 22:37
Hej.
Piotrek, jeżeli Seba nie odwoła nurów, to jadę, a nie wykluczone, że pojadę nawet jeżeli Bałtyk się rozszumi .
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: IANTD NTMX, GUE C1
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 132 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 09-09-2014, 10:13
Jestem na miejscu, w razie dobrej pogody chętnie dołączę na łódce.
Sebastian może być chwilowo mało dostępny, więc ...cierpliwości
anonymus 2 -Usunięty-
Gość
Wysłany: 10-09-2014, 01:27
w tytule wątku zadano? pytanie: jak zrobić ciekawe nurkowanie w Bałtyku. Moim zdaniem - w końcu w nim zanurkować Bałtyk jest pięknym akwenem, z niesamowicie zielonkawym odcieniem wody, z wizurą czasem (a nawet więcej niż czasem) niespodziewaną dla nurków polsko słodko wodnych - więc w końcu zanurkujcie, chociażby na Wichrze (sympatycznym wraku). Będziecie mieli na pewno ciekawe nurkowanie.
Stopień nurkowy: RD, EAN
Ubezpieczenie: DAN
Wysłany: 10-09-2014, 15:57
Jeżeli chodzi o mnie, to od lipca Wojtek wie, że mój udział nie jest możliwy. Przepraszam, że nie zaktualizowałam informacji oficjalnie także na forum.
Stopień nurkowy: GUE T1 Pomógł: 27 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Cze 2010 Posty: 965 Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-09-2014, 23:31
MaRkY napisał/a:
wow - ludzie gdzie ten zapał sprzed 2 lat ??? 30 osób było...
Dobre pytanie. Odbyły się przynajmniej dwie rundy drugiej części szkolenia morskiego. Czy ekipy spokojnie sobie nurkują i komunikują się na forum zamkniętym BUR czy inicjatywa umiera?
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-09-2014, 08:18
Piotrek, kiedy okazało się, że zaczynamy nurkować na wrakach - czyli robić dokładnie to, do czego się przygotowywaliśmy - okazało się, że z ponad 80 osób, które wzięły udział w zajęciach przygotowujących, chętnych do nurkowania jest mniej niż 5 osób.
Systematycznie wypływają głównie osoby z grupy założycielskiej.
Kilka stron wcześniej pisałem
Cytat:
Cytat:
-Dlaczego przenieśliście szkolenia nad morze?
-Bo projekt dotyczy wraków Bałtyku?
-No tak, ale ja mieszkam na południu.
-Rozumiem, nie zmienia to położenia wraków i miejsca realizacji projektu. Jak chcesz brać udział w nurkowaniach na wrakach skoro to za daleko?
-Nie chcę jeździć na wraki, mnie interesuje samo szkolenie.
Myślę, że bardzo optymistycznie założyliśmy, że wszyscy szkolący się, chcą nurkować na naszych wrakach i tylko taki cel im przyświeca.
Życie to szybko zweryfikowało. Nie trzeba było długo czekać na komentarze w stylu "zapisz się i pamiętaj żeby powiedzieć że interesują Cię wraki - frajerzy zrobią ci szkolenie za darmo, a Ty nie musisz przecież nigdzie jeździć" .
Zakładaliśmy, że przygotujemy zespoły do wspólnych nurkowań z fajnym celem.
Poświęciliśmy nasz czas organizując warsztaty w różnych miejscach w kraju, żeby ograniczyć koszty dojazdu i pobytu osób przygotowujących się do projektu i...
...atrakcyjność wraków spadła dramatycznie po tym jak tylko okazało się, że czas na to, żeby na nich zanurkować .
Trudno mówić o wypłynięciach w ramach BUR, kiedy mamy 1-2 osoby chętne do działania. Sebastian stara się wypełnić łódkę kursantami, nurkami, którzy mają swoje cele - na dzień dzisiejszy to jedyne co możemy zrobić.
Patrząc bardziej optymistycznie: wraki nie zmieniły swojego położenia. Ekipa mieszkająca w 3M wypływa często, więc wystarczy się skontaktować.
Jeżeli tylko znajdzie się zespół z grupy BURowej, która brała udział w naszych treningach - działamy.
Temat jest do Waszej dyspozycji. Podawane przez nas terminy nie sprawdziły się, więc możemy spróbować z drugiej strony: robimy listę osób, która ustala miedzy sobą optymalny termin na tyle wcześnie, żeby dograć łódkę i działamy.
Udanego dnia,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: T1, tmx, cave, dpv
Stopień instruktorski: IANTD
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 10 razy Wiek: 42 Dołączył: 06 Wrz 2010 Posty: 203 Skąd: gdańsk
Wysłany: 15-09-2014, 13:40
Panie i Panowie
mam czasem wrażenie że więcej gadacie niż nurkujecie
Ktoś ma chęć na wraki: w ramach BUR / po prostu wraki / wspólny trening ? nic prostszego jak tyla przyjechać nad morze i zanurkować
Ciągłe ustalanie kolejnych terminów, tylko po to by je potem przełożyć nie ma chyba najmniejszego sensu
Kot chce, ten nie marudzi tylko nurkuje Prawda MaRkY ?
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 100
Stopień instruktorski: M2
Wysłany: 15-09-2014, 16:42
Trudno się z Krzyśkiem nie zgodzić, jak ktoś chce nurać to jedzie i nura a nie siedzi na forum . Ja jestem średnio 2 razy w miesiącu nad naszym przepięknym Bałtykiem a mam na Hel 450km . Jakbym się Burowo z wami umawiał to bym nigdy do wody nie wszedł. Taka jest niestety prawda i proponowałbym działać a nie tylko pisać. .
PS
1.Krzychu Terra w łikend?
2.Pozostaję do Państwa dyspozycji, proszę tylko o kontakt tel.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum