Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
ile ludzi nurkuje w Polsce?
Autor Wiadomość
shell Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: DM
Ilość nurkowań rocznie: 500
PostWysłany: 09-09-2014, 13:38   ile ludzi nurkuje w Polsce? Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Hej,
czy ktoś wie ilu nurków ma Polska?
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Robert Langowski Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: OWD,Nitrox.
PostWysłany: 09-09-2014, 19:54    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Według mnie ,to nie do policzenia.Czy nurkiem jest ktoś ,kto 10 lat temu zrobił kurs ,a od tego czasu nie zanurał?Czy nurkiem jest ktoś ,kogo namówił kolega i od tego czasu nura tylko jeden weekend w roku?
Podobnie jak nie da się policzyć ,ilu Polaków jeździ na rowerze?Czy tego co na wsi jedzie do Urzędu Gminy raz na pół roku rowerem też nazwiemy rowerzystą?
Nurkowania nie są rejestrowane(w spadochroniarstwie każdy skok jest zapisany z imienia i nazwiska,na dzikim lotnisku nie ma możliwości skoku,a zanurać poza bazą da się).
Powrót do góry

Sławek Hałka Płeć:Mężczyzna
Osioł

Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90
PostWysłany: 10-09-2014, 23:58    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Robert Langowski napisał/a:
Nurkowania nie są rejestrowane(w spadochroniarstwie każdy skok jest zapisany z imienia i nazwiska,na dzikim lotnisku nie ma możliwości skoku,a zanurać poza bazą da się).

Całe szczęście! Very Happy

"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Powrót do góry

Osioł

PostWysłany: 11-09-2014, 00:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Hej,

Jeżeli założymy, że nurek jest reprezentowany przez wydany mu plastik, jest to policzenia. Musiałbyś tylko wydobyć ze wszystkich organizacji nurkowych na świecie pesele Polaków, którym wydano jakikolwiek plastik. Potem wrzucić to do bazy danych i wykonać select count(distinct pesel). Otrzymasz "plastikową" liczbę nurków z polskim obywatelstwem. Smile

Powrót do góry

Adam Frajtak Płeć:Mężczyzna
GUE PSAI TMX FULL CAVE

Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 11-09-2014, 00:15    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Sławek Hałka napisał/a:
Cytat:
Hej,

Jeżeli założymy, że nurek jest reprezentowany przez wydany mu plastik, jest to policzenia. Musiałbyś tylko wydobyć ze wszystkich organizacji nurkowych na świecie pesele Polaków, którym wydano jakikolwiek plastik. Potem wrzucić to do bazy danych i wykonać select count(distinct pesel). Otrzymasz "plastikową" liczbę nurków z polskim obywatelstwem. Smile

Jeżeli miałby być to jak piszesz "jakikolwiek" plastik to nurkowie PADI zafałszują znacznie badanie oni wydają swoim nurkom takie ilości plastików że zastanawiam się jaki ma sens ich program Project Aware ? Wystarczyłoby żeby wprowadzili pieczątki w książeczkach nurkowych i pomogli by światu oczyścić się z plastiku.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
100953

Osioł

PostWysłany: 12-09-2014, 00:49    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam, a ja mam więcej plastików z CMAS niż z PADI! Smile
Ale nie o to chodzi przecież. Wink
Wyobraziłem sobie, jak można policzyć nurków Polaków. Aby zadanie było w ogóle możliwe do wykonania, przyjąłem że nurek to osoba, która ma choć jeden plastik jakiejkolwiek organizacji (niekoniecznie wydany w Polsce). Bo jak inaczej policzyć nurków Polaków? Przez badanie OBOP na ulicach Warszawy? Smile
Problem stanowi jednoznaczna identyfikacja osoby. Imię i nazwisko to za mało. bo w skali polskiej te dane nie są unikatowe. Unikatowy jest PESEL.
Jeżeli więc udałoby Ci się Adam zebrać wszystkie PESELE Polaków ze wszystkich plastików które wydano im we wszystkich organizacjach na świecie, zapytanie select count(distinct pesel) zawsze zwróci ilość niepowtarzalnych PESELI, czyli ilość ludków posiadających jakikolwiek plastik. Bez względu na to, ile będzie plastików i ile organizacji nurkowych. To taka informatyczno-programistyczna sztuczka. Smile

Jednak organizacje nurkowe nie zbierają PESELU. Zbierają imię, nazwisko i datę urodzenia. Więc w takim zbiorze informacji mogą znaleźć się powtórzenia. Poza tym moje personalia w PADI to SLAWOMIR HALKA, a w polskim KDP CMAS to Sławomir Hałka. Można oczywiście na użytek badania przekonwertować polskie diakrytyki na ogólną łacinę. To nie jest trudne. Najtrudniejsze byłoby wydobycie informacji z organizacji nurkowych (bo pewnie ich nie dadzą) nie mówiąc już o tym, żeby te informacje były w jakiejś cyfrowej postaci nadającej się dalszego numerycznego przetworzenia.

Reasumując, nie sądzę żeby komuś udało się w pewny i rzetelny sposób obliczyć ilość nurków Polaków. Smile

Powrót do góry

GUE PSAI TMX FULL CAVE

PostWysłany: 12-09-2014, 01:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Sławek Hałka napisał/a:

Reasumując, nie sądzę żeby komuś udało się w pewny i rzetelny sposób obliczyć ilość nurków Polaków. Smile

Raczej nie ma szans poza tym lepiej udawać że nas w ogóle nie ma bo jakby się okazało że jesteśmy to zaraz by się okazało że trzeba nam regulacje urzędowe wprowadzić jakieś opłaty roczne itd

Numer Gadu-Gadu
100953

Osioł

PostWysłany: 12-09-2014, 01:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Frajtak napisał/a:
Raczej nie ma szans poza tym lepiej udawać że nas w ogóle nie ma bo jakby się okazało że jesteśmy to zaraz by się okazało że trzeba nam regulacje urzędowe wprowadzić jakieś opłaty roczne itd

Podatki od nurkowania? Dodatkowo obłożone akcyzą, bo to fanaberie luksusowe posiadające dodatkowo posmak używek? Mr. Green
Eee, o to się raczej nie obawiam. A poza tym myślałem o liczeniu nurków tylko i wyłącznie na użytek tego forum. Wink

Powrót do góry

GUE PSAI TMX FULL CAVE

PostWysłany: 12-09-2014, 05:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Sławek Hałka napisał/a:

Podatki od nurkowania? Dodatkowo obłożone akcyzą, bo to fanaberie luksusowe posiadające dodatkowo posmak używek? Mr. Green
Eee, o to się raczej nie obawiam.

Nie istnieje żadna bariera dla głupoty urzędniczej której system nie byłby w stanie przekroczyć.

Sławek Hałka napisał/a:

A poza tym myślałem o liczeniu nurków tylko i wyłącznie na użytek tego forum. Wink

Zupełnie niepotrzebnie, te wartości w żaden sposób nie są ze sobą styczne. To coś jakbyś chciał na podstawie ilości napisanych postów określić ilość dobrych nurków.

Numer Gadu-Gadu
100953

Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 12-09-2014, 07:50    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Próby uregulowania już były. Tym razem się udało...

http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=10017
http://forum-nuras.com/viewtopic.php?t=5872

BTW: jakie ma znaczenie i do czego może się przydać znajomość liczby polskich płetwonurków?
Może da się to oszacować sumując liczbę wydanych certyfikatów OWD przez największe organizacje?

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Osioł

PostWysłany: 12-09-2014, 23:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Próby uregulowania już były. Tym razem się udało...

Były, były. Ale się zmyły. Mam nadzieję, że na zawsze.
Zastanawiam się, skąd one się w ogóle wzięły. Przecież normalni urzędncy (nawet ci nieco sportowi), nie mają bladego pojęcia o nurkowaniu. Kto im wtedy podsunął projekt tego na szczęście nieobowiązującego już rozporządzenia?

Jarek Andrzejewski napisał/a:
BTW: jakie ma znaczenie i do czego może się przydać znajomość liczby polskich płetwonurków?

Ojej, Jarek to przecież tylko zabawa. Choć przyznam, że sam jestem ciekaw. Wink

Cytat:
Może da się to oszacować sumując liczbę wydanych certyfikatów OWD przez największe organizacje?

Toż przecież podałem metodę. Smile

Powrót do góry

Kamil Walków Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: AOWD
PostWysłany: 15-09-2014, 14:49    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem bardzo wielu nurków owd to nie nurkowie i jak już liczyć to np od aowd. Sam znam wielu ludzi co zrobili owd i na tym skończyli przygodę z nuraniem czemu ? np cena sprzętu... Kurs owd to średnio 1300zł a zakup sprzętu w miarę dobrego to już kwestia 8-10tys zł. Po 2 wielu owd poza plastikiem nie ma pojęcia co to inflator czy jak liczyć i planować nurkowanie. Dla mnie wyznacznikiem aktywnych nurków w Polsce może być liczba ludzi w grupach nurkowych na fb:
https://www.facebook.com/groups/komis.nurkowy/ i https://www.facebook.com/groups/nurkuj/ czyli jakieś 4-5tys Smile
Powrót do góry

Odpowiedz do tematu