Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90 Pomógł: 8 razy Wiek: 62 Dołączył: 10 Wrz 2012 Posty: 1082 Skąd: Koszalin
Wysłany: 25-09-2014, 23:53
Jarek Andrzejewski napisał/a:
zgrubnie - tak Smile
11,1*207*90=206 793
Jarek, podstawową arytmetyką posługuję się raczej bez problemów.
Moje wyliczenia dotyczyły zużycia gazu przez samego Ahmeda, a nie całego zespołu.
Jeżeli Ahmed zużył powiedzmy 80000 litrów, to cały support ok. 115000 litrów. Nie wiem, czy tak rzeczywiście było, ale może doczekamy się i takich oficjalnych informacji.
_________________ Pozdrawiam
-----------------------------------------------------
"Wiem tylko to, co sam widziałem." - Ernest Hemingway
"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Pewnie nic , tylko przydała by się jednak informacja jakie to były urządzenia które
" pokonał " Twój wyrób , i w jakim trybie pracowały, co pozwoliło by zorientować się do jakich głębokości max projektowane było ich użycie .
Ale właściwie to nieważne , nam od tego nic nie przybędzie
Na starszych zdjęciach z przygotowań widać też chyba któryś ostc - wyświetla profil z nurka na 159m więc niewykluczone że był też używany podczas bicia rekordu
Ilość nurkowań rocznie: 90 Pomógł: 8 razy Wiek: 62 Dołączył: 10 Wrz 2012 Posty: 1082 Skąd: Koszalin
Wysłany: 27-09-2014, 00:57
Piotr Czernik napisał/a:
Swiss Military.
Cytaty z podrzuconego przez Ciebie linku.
"Marka bardzo szybko określa reputację wyjątkowego zegarmistrzostwa. Koncentruje się na zegarkach sportowych z czego rodzi się Swiss Military Hanowa. Obecnie marka stanowi potęgę zegarków w globalnym pojęciu. odzwierciedla sportowy i wyrafinowany styl życia, który przylega do filozofii poszukiwania wartości i elegancji w rozsądnej cenie."
Oj, nie wątpię, nie wątpię!
"Zegarki Swiss Military Hanowa: kolekcja damska i męska; szkła mineralne i szafirowe; pasek – skóra, tworzywo; bransoleta – stal; wodoszczelność 3 ATM – 10 ATM; 2 lata gwarancji"
Deklarowana wodoszczelność to max 10 atm, czyli 90 m. Czyli co, Ahmed sprawdzał, czy ten zegarek wytrzyma 36 atm? Czy może założył go na deco stopie do fotki?
Piotr, retoryka Twoich wypowiedzi jest taka jak sobie zorganizowałeś. Sądzisz, że to dobry sposób na reklamowanie X-deepa, a może też Swiss Military?
A może jednak nieco większa doza skromności byłaby odebrana lepiej? Wzbudzałaby więcej zaufania do marki?
"Ze względu na ogromne zainteresowanie jakim cieszą się urządzenia BLACK TMX, BLACK EANx i BLACK TMX na całym świecie, czas oczekiwania na obecnie zamawiane urządzenia może sięgać kilku miesięcy."
Gratulacje! Xdeep zdobywa cały świat! Już dziś jest all around the wolrd desired and big!
100% chwalonych na stronie funkcjonalności dostępnych jest w innych podobnych produktach. Na dodatek od kliku co najmniej lat.
Retoryka marketingowo-promocyjna tego produktu dosięgnęła mentalnego dna.
"Mimo zastosowania pojemnej baterii i dużego, czytelnego wyświetlacza OLED, BLACK TMX jest niezwykle kompaktowy.
A do tego wytrzymuje głębokość aż 200m! "
Czyli tak jak przypuszczałem wcześniej, Ahmed miał niesłychane szczęście, że jego egzemplarz wytrzymał 335 m. Ryzykant z tego Ahmeda - nie zastosował się do zaleceń producenta. I w dodatku został przez niego za to pochwalony!
Drogi przeciętny użytkowniku, nie gwarantujemy Ci że Twój seryjny Xdeep komputer wytrzyma głębiej niż 200m. Jednak na ręce Ahmeda ten sam seryjny zdjęty z półki komputer wytrzyma 400 m!
Cóż za przewrotność!
Stopień nurkowy: P1 Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 26 Lip 2013 Posty: 20 Skąd: Gliwice
Wysłany: 27-09-2014, 05:37
Sławek Hałka napisał/a:
Piotr Czernik napisał/a:
Swiss Military.
"Zegarki Swiss Military Hanowa: kolekcja damska i męska; szkła mineralne i szafirowe; pasek – skóra, tworzywo; bransoleta – stal; wodoszczelność 3 ATM – 10 ATM; 2 lata gwarancji"
Deklarowana wodoszczelność to max 10 atm, czyli 90 m. Czyli co, Ahmed sprawdzał, czy ten zegarek wytrzyma 36 atm?
Stopień nurkowy: NTMX+
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 08 Paź 2012 Posty: 221 Skąd: Łódź
Wysłany: 27-09-2014, 14:30
Sławek Hałka napisał/a:
Cóż za przewrotność!
Czym innym jest cecha produktu gwarantowana przez producenta, a czym innym to ile taki sprzęt wytrzyma. Ubooty też schodziły głębiej niż stocznia gwarantowała.
Stopień nurkowy: Adv TMX Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lis 2007 Posty: 588 Skąd: Belgia
Wysłany: 27-09-2014, 16:09
Sławek Hałka napisał/a:
Drogi przeciętny użytkowniku, nie gwarantujemy Ci że Twój seryjny Xdeep komputer wytrzyma głębiej niż 200m. Jednak na ręce Ahmeda ten sam seryjny zdjęty z półki komputer wytrzyma 400 m!
Cóż za przewrotność!
Prowadzisz jakas krucjate czy tylko bezinteresownie postanowiles sie przypieprzyc ? Wiem, Piotr pewnie zmusza Cie na sile do kupna XDeepa i Swiss Military w jednym pakiecie, a tu skucha bo wlasnie sie wybierasz na 400 ?
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 27-09-2014, 18:26
Sławek
Nie ma co sie czepiać zegarek pochodzi z świetnej stajni. Nie potrafię rozkminić na czym polega patent ale swiss military to nie zawsze ta sama manufaktura w każdym razie chyba tak jest. Zobacz na filmiki http://www.20000feet.com/?play=explosion
Kiedyś od nich miałem model Argonaut http://www.swiss-military.info/collection.php?argonauttq
I serwis oraz dystrybutor tego znanego swiss military u nas w Polsce i wtedy mi klarowano ze to inna firma.
Podobnie jest z zegarkami Doxa. Są niby w każdym sklepie w PL ale zapytaj o sharkhuntera
A co do xdeepa to czepiasz sie. Może i Piotr mało finezyjnie promujeh markę ale wszystkiego sie nauczy a dla nas lepiej tak niż gdyby zlecił to agencji zewnętrznej bo wtedy by musiało być +50 eurasow do sztuki
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Wysłany: 27-09-2014, 23:31
Adam Frajtak napisał/a:
A co do xdeepa to czepiasz sie. Może i Piotr mało finezyjnie promujeh markę ale wszystkiego sie nauczy a dla nas lepiej tak niż gdyby zlecił to agencji zewnętrznej bo wtedy by musiało być +50 eurasow do sztuki Mr. Green
Adam, jasne że się czepiam.
Marketing jest raczej agresywny i w najgorszym wydaniu. Krzykliwy, w pewnym sensie nierzetelny i bez poszanowania konkurencji. Może gdybym miał ochotę kupić XDeepa, czepiałbym się mniej.
Ale ok, życzę Piotrowi jak największej sprzedaży komputerów Xdeep.
Stopień nurkowy: 3= Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Mar 2011 Posty: 133 Skąd: Neverland
Wysłany: 01-10-2014, 09:42
Sławek Hałka napisał/a:
Drogi Panie Hałka. Przykro mi bardzo że nazywa Pan to co robię mentalnym dnem. Ale ok. Niestety to normalne, że sukces pociąga za sobą pewne konsekwencje. Wyjaśnię Panu na czym polega rozbieżność pomiędzy owymi 200m a 350m w przypadku komputera używanego w rekordzie.
Kiedy BLACK przechodził testy certyfikacyjne CE, jednostka notyfikowana dysponowała komorą o maksymalnej głębokości operacyjnej wynoszącej 250m. Pociągnęło to za sobą maksymalną głębokość certyfikacji CE na poziomie 200m, gdyż urządzenie musi być testowane na 120% głębokości operacyjnej.
Dlatego też w specyfikacji produktu podajemy "Głębokość certyfikacji CE" a nie "Głębokość operacyjną".
Początkowo na stronie WWW widniała informacja "Do tego wytrzymuje aż 350m!". Jednak naszej konkurencji się to nie podobało i "życzliwi" poinformowali gdzie trzeba że podajemy głębokość 350m podczas gdy urządzenie jest certyfikowane do 200m. Dlatego też zgodnie z sugestią jednostki notyfikowanej, zmieniliśmy tę informację by była zbieżna z głębokością certyfikacji CE a nie z faktyczną głębokością operacyjną.
Sławek Hałka napisał/a:
"Zegarki Swiss Military Hanowa: kolekcja damska i męska; szkła mineralne i szafirowe; pasek – skóra, tworzywo; bransoleta – stal; wodoszczelność 3 ATM – 10 ATM; 2 lata gwarancji" Deklarowana wodoszczelność to max 10 atm, czyli 90 m. Czyli co, Ahmed sprawdzał, czy ten zegarek wytrzyma 36 atm? Czy może założył go na deco stopie do fotki?
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 01-10-2014, 11:48
Masz dokladnie ten sam dylemat - jesli jest sprzedawany do 30 bar, musi byc testowany/projektowany z zapasem. Zazwyczaj jest to faktor x1.5. Co nie oznacza ze producent nie moze zastosowac jakiegos cyfrowego zabezpieczenia, n.p. limitujac wskazania do jakiejs wartosci (saturacja).
Z dokumentacji wynika, ze sensor ma dynamike 2^16*0.003= 196.608 bar - czyli moze mierzyc duzo glebiej (czesc z tej wartosci odpada ze wzgledu na wstepny offset).
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Stopień nurkowy: Mix 3 gazowy
Stopień instruktorski: NXINSTRPSAI Pomógł: 5 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Lip 2011 Posty: 123 Skąd: obywatel swiata
Wysłany: 01-10-2014, 14:10
o widzisz - mądrego to i warto posłuchać....
Ciekawe dlaczego odpadły inne urządzenia pomiarowe, te same sensory ma VR3, Digital i wiele innych nadających się na temu podobne głębokości komputerów. Swoją drogą Miodek tez używał chyba Uwa Dig 330 i działał- przynajmniej w fazie pomiaru miejsca zanurzenia w Egipcie- może dlatego ze wtedy jeszcze nie było Xd- albo nie mógł się na niego doczekać
_________________ Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idoiotę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum