Stopień nurkowy: 3= Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Mar 2011 Posty: 133 Skąd: Neverland
Wysłany: 01-10-2014, 15:00
Producent podaje dla MS5541-30C maksymalne ciśnienie 30bar z możliwością "overpressure" do 35bar. Mechanicznie czujnik ma wytrzymać ponad 40 bar. Czujnik pokazuje głębokość do 35 bar i zatrzymuje się przy tym ciśnieniu. Po zmniejszeniu ciśnienia znów wskazuje właściwą wartość. Wynika to z wielkości rejestru.
Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90 Pomógł: 8 razy Wiek: 62 Dołączył: 10 Wrz 2012 Posty: 1082 Skąd: Koszalin
Wysłany: 10-10-2014, 00:27
Piotr Czernik napisał/a:
Drogi Panie Hałka. Przykro mi bardzo że nazywa Pan to co robię mentalnym dnem. Ale ok. Niestety to normalne, że sukces pociąga za sobą pewne konsekwencje. Wyjaśnię Panu na czym polega rozbieżność pomiędzy owymi 200m a 350m w przypadku komputera używanego w rekordzie.
Drogi Panie Czernik , bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
Niech Pan aż tak nie uogólnia mojego stwierdzenia. Stwierdzenie "mentalne dno" nie dotyczyło rzecz jasna samego produktu, lecz sposobu w jaki jest on promowany. I podtrzymuję swoje zdanie w tej sprawie.
Piotr Czernik napisał/a:
Początkowo na stronie WWW widniała informacja "Do tego wytrzymuje aż 350m!". Jednak naszej konkurencji się to nie podobało i "życzliwi" poinformowali gdzie trzeba że podajemy głębokość 350m podczas gdy urządzenie jest certyfikowane do 200m. Dlatego też zgodnie z sugestią jednostki notyfikowanej, zmieniliśmy tę informację by była zbieżna z głębokością certyfikacji CE a nie z faktyczną głębokością operacyjną.
Niemniej cieszę się, że potrafi wyciągać Pan wnioski z tego, co inni mówią na temat szumu informacyjnego stworzonego przez Pana w sprawie rekordowego XDeepa.
Piotr, życzę Ci wielu sukcesów i wielkiej sprzedaży Xdeepa. Nie wątpię, że Xdeep to dobry produkt. Jednak.
1. Czy faktycznie jest najlepszy i jak długo będzie najlepszy, pokaże czas.
2. Nie można promować komputera nurkowego jak margaryny albo szamponu.
Piotr Czernik napisał/a:
Nie rozumiem dlaczego pytasz o to właśnie mnie?
Dlatego Piotr, że odpowiedziałeś na pytanie w sprawie zegarka.
_________________ Pozdrawiam
-----------------------------------------------------
"Wiem tylko to, co sam widziałem." - Ernest Hemingway
"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 10-10-2014, 08:12
Sławek Hałka napisał/a:
2. Nie można promować komputera nurkowego jak margaryny albo szamponu.
Hmmm, dla mnie X-Deep na ręce Ahmeda ma jednak inną "wymowę" niż opinia wynajętej do reklamy "gospodyni z Gdyni" czy zachwyt p. Ibisza nad stanem jego włosów.
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 10-10-2014, 08:58
Jasne. Gospodyni z Gdyni nurkuje tylko do 50 metrów. Ibisz przeszczepił tyle włosów, że można za to kupić pewnie cały karton xdeepów. A Ahmed wziął właśnie tego kompa, bo taki został w bazie na wieszaku - nikt go nie chciał, bo wszyscy nurkujący bili się o Maresy i Sunciaki
Stopień nurkowy: dualCCR Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 218 Skąd: zakopane
Wysłany: 15-10-2014, 06:35
Minoł już prawie miesiąc od nurkowania Ahmeda. Na forum są osoby, które wytrwale śledziły ten, projekt i osoby które go wspierały. Ja jestem ostatnio troche zabiegany i ciężko mi spędzać dużo czasu w necie wiec zadam pytanie tutaj: Czy gdzieś pojawiły się infomacje o tym na jakiej podstawie został uznany wynik 332,35m i jakieś dowody to potwierdzające? lub czy podany jest jakiś termin kiedy takie informacje zostaną upublicznione ?
"Księga Rekordów Guinessa postawiła bardzo ścisłe warunki jeśli chodzi o uznanie rekordu. Na linie umieszczone były markery, które zostały poświadczone przez sędziego.
Jeśli chodzi o samą linę, to wymóg był taki, by była w jednym kawałku, co okazało się być sporym wyzwaniem (została sprowadzona z UK). Z tego co wiem, lina została również przebadana laboratoryjnie na uniwersytecie w Kairze pod kątem zmiany długości w funkcji obciążenia swoim ciężarem, chłonności wody oraz temperatury. Chodziło o to, by nikt nie miał wątpliwości że osiągnięto taką a nie inną głębokość.
Inklinacja to inaczej nachylenie, więc być może chodzi o korektę z powodu nachylenia liny. Zawieszona w wodzie lina pod wpływem prądów będzie się odkształcała i koniec wypadnie nieco płycej."
_________________ Daniel Kowalski 668 016 570 / 600 439 472
Stopień nurkowy: dualCCR Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Gru 2009 Posty: 218 Skąd: zakopane
Wysłany: 15-10-2014, 19:18
Warunki warunkami, brzmią groźnie ale czy gdzieś jest materiał czy i jak one zostały w praktyce zastosowane? Czyli nagrania z kamer zakładania znaczników na linie i nagranie jak Ahmed je zdejmuje i wyjmuje na powierzchnie? W dobie ogólnie dostepnych kamerek to chyba powinno być wymóg obligatoryjny.
Był tez komputery na rekach Ahmeda, jeden tez Xdeepa (podobno jeden który to przeżył) to czy jest dostępny profil z tego komputera? czy jest gdzies nagranie z kamery na kasku Ahmeda komputerów i znacznika na dole?
W dobie gdzie słowo rekord świata otwiera wiele drzwi, sponsoring nakłada presje na sportowca a sami sponsorzy czerpią z tego zyski, tego typu wyniki powinny być żetelnie dokumentowane i w miare możliwości szybko publikowane chocby z tak prozaicznego powodu jak zachowanie standartów.
Ja po swoim nurkowaniu opublikowałem, profil i nagranie z kamerki wszystkich komputerów jakie miałem na ręce, a za wynik uznałem ten co wskazywał najmniej korzystną głebokość. Uznałem, że jak podaje do publicznej wiadomości wynik o standarcie rekord świata to moim
obowiazkiem jest to udokumentować jednoznacznie i niepodwazalnie tego co zrobiłem.
Domyślam się, że zwłoka w opublikowaniu nagrań i profili to strategia marketingowa i to potrafie zrozumieć. Wiec tylko pytam kiedy zostanie to przedstawione i czy Piotr może przedstawić profil z jego komputera. Taki profil nie może przecież nikomu zaszkodzić ani też ułatwić drogi następcą Ahmeda a tylko umocnił by jego mistrzostwo.
A swoja droga to fascynująca jest cyfra po przecinku czyli te 35cm. kurcze czy ktoś mi moze wyjaśnić jak to mogło być policzone z niby wygięcia się liny???? przy założeniu że miejsce nurkowania nie było obstawione dziesiatkami czujników prądów i temperatury?
Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90 Pomógł: 8 razy Wiek: 62 Dołączył: 10 Wrz 2012 Posty: 1082 Skąd: Koszalin
Wysłany: 16-10-2014, 00:45
KowiKowi1979 napisał/a:
Jeśli chodzi o samą linę, to wymóg był taki, by była w jednym kawałku, co okazało się być sporym wyzwaniem (została sprowadzona z UK). Z tego co wiem, lina została również przebadana laboratoryjnie na uniwersytecie w Kairze pod kątem zmiany długości w funkcji obciążenia swoim ciężarem, chłonności wody oraz temperatury. Chodziło o to, by nikt nie miał wątpliwości że osiągnięto taką a nie inną głębokość.
Inklinacja to inaczej nachylenie, więc być może chodzi o korektę z powodu nachylenia liny. Zawieszona w wodzie lina pod wpływem prądów będzie się odkształcała i koniec wypadnie nieco płycej."
Przedziwne rzeczy ten Guiness wymyśla. Przecież wystarczyłoby opuścić stalową linkę (nie nasiąka, pod własnym ciężarem nie rozciągnie się w zauważalnym stopniu, nie ma żadnego problemu z dostępnością takiej linki w jednym kawałku) z wystarczająco ciężką kotwicą na głębokość nieco większą niż maksymalna głębokość nurkowania i kazać Ahmedowi np. zawiązać tasiemkę na maksymalnej osiągniętej przez niego głębokości. Nie widzę też żadnego problemu, aby uchronić taką opustówkę od inklinacji naciągając ją i zabezpieczając boją na powierzchni.
Krzysztof Starnawski napisał/a:
Czy gdzieś pojawiły się infomacje o tym na jakiej podstawie został uznany wynik 332,35m i jakieś dowody to potwierdzające?
Taka dokładność podanego wyniku wskazuje raczej na to, że został odczytany z komputera nurkowego. Jeżeli tak, moim zdaniem nie może to być uznane za wskazanie miarodajne (czujnik ciśnienia w komputerze musiałby mieć laboratoryjną dokładność, a tak w przypadku komputerów nurkowych na pewno nie jest). Jeżeli Guiness przyjąłby dowód z zapisu głębokości w komputerze nurkowym, uczyniłby wieeelki ukłon w stronę producenta tego komputera. Nie wierzę, że Guiness chciałby w ten sposób grzecznościowo promować XDeepa (bo przecież innych sprawnych komputerów Ahmed podobno ze sobą nie miał).
Zaiste groteskowa jest dokładność, z jaką podano rekordową głębokość. Nawet gdyby do pomiarów użyć omawianej przeze mnie linki stalowej z oznaczoną na niej osiągniętą największą głębokością, dokładność pomiaru rzędu 0,1 m uznałbym za rewelacyjną. Za wystarczającą uznałbym 1 m.
_________________ Pozdrawiam
-----------------------------------------------------
"Wiem tylko to, co sam widziałem." - Ernest Hemingway
"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Stopień nurkowy: RD Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lis 2011 Posty: 53 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-10-2014, 07:46
A ja mam pytanie bardzo proste. Dlaczego podczas bicia takich rekordów nie stosuje się aparatury oceanograficznej. Sonda CTD mierzy ciśnienie, temperaturę i zasolenie naprawdę ze znacznymi dokładnościami i są stosowane w zakresach do 500 metrów albo do kilku kilometrów. Pozwoli to na naprawdę precyzyjne określenie głębokości uwzględniając nawet różnice w gęstości wody, a więc wartości wpływające na przeliczenie ciśnienia na rzeczywistą głębokość. Wielkość sond CTD jest naprawdę nieznaczna, bo są one mniejsze niż kanistry latarki, a niektóre są wielkości latarki typu back-up.
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 16-10-2014, 07:49
Trzeba rozróżnić rozdzielczość od dokładności.
Nie ma nic niewłaściwego w zapisaniu 332,35m, choć należy sobie zdawać sprawę, że ten wynik może różnić od prawdziwej wartości o X (i to w obie strony).
Piszę X, bo nie wiem, jaka jest dokładność tego pomiaru.
A liny stalowe także się rozciągają...
Stopień nurkowy: CMAS P2, Nitrox, SS
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Silver Pomógł: 5 razy Wiek: 56 Dołączył: 05 Sie 2009 Posty: 409 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 16-10-2014, 09:59
Krzysztof Starnawski napisał/a:
na jakiej podstawie został uznany wynik 332,35m i jakieś dowody to potwierdzające?
Z tego co doczytałem - Ahmed oderwał od liny tabliczkę z zapisem głębokości.
I chyba dziwnie dokładny wynik jest efektem przemnożenia głębokości z tabliczki przez współczynnik inklinacji liny...
Stopień nurkowy: CMAS P2, Nitrox, SS
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Silver Pomógł: 5 razy Wiek: 56 Dołączył: 05 Sie 2009 Posty: 409 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 16-10-2014, 10:16
Sławek Hałka napisał/a:
pod własnym ciężarem nie rozciągnie się w zauważalnym stopniu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum