Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Rekord swiata w nurkowaniu glebokim
Autor Wiadomość
syn_biskupa Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Mix 3 gazowy
Stopień instruktorski: NXINSTRPSAI
PostWysłany: 16-10-2014, 10:30    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

grol napisał/a:
dziwnie dokładny wynik jest efektem przemnożenia głębokości z tabliczki przez współczynnik inklinacji liny...

no i to ma ręce i nogi, aczkolwiek profil cieszyłby oczy

Grzegorz Olszewski Płeć:Mężczyzna
grol

Stopień nurkowy: CMAS P2, Nitrox, SS
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Silver
PostWysłany: 16-10-2014, 10:37    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat z http://scoopempire.com/inside-worlds-deepest-dive-egyptian-ahmed-gabr/

"At 332.35 meters, his body shaking, aware that his goal was just over 15 meters away, aware of the almost 14 hours still ahead of him, Gabr grabbed the depth tag on the rope and turned back."

Podpis pod zdjęciem z tabliczką"

"Guinness World Record Official Adjudicator Talal Omar holds the 335 meter tag that Gabr retrieved. His dive is recorded as 332.35 meters because of a slight bend in the rope"

Krzysztof Starnawski Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: dualCCR
PostWysłany: 16-10-2014, 12:20    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

na tym zdjęciu widać kask z kamerą czyli wszystko było dokumentowane. Piotr, pozwole sobie wywołac Cię do tablicy bo sponsorowałeś to nurkowanie i podawałeś info, że jesteś z ekipą w kontakcie. Powiedz czy istnieje dokumentacja filmowo/zdjęciowa z tego zkładania tagów, opuszczania na linie i wysyłania ich przez Ahmeda na powierzchnie i czy będzie przedstawiona?no i czy istnieje zapis z twojego komputera i też czy będzie upubliczniony? to było by bardzo ciekawe przynajmniej dla mnie (dane o gazach możesz zamzać jeśli są obawy że ktoś to będzie chciał powtórzyć Wink

Uczystniczyłem w biciu rekordu przez Nuna i byłem na statku jak i w wodzie (pierwsza próba, ta nieudana). Zakładanie tagów było filmowane i oglądał to każdy na statku. tagi były na karabinkach ( wyglądały troche porządniej ) i Nuno po odpieciu go od liny wystrzelił go z głebokości około 200m na powierzchnie na boi. to było bardzo fajne rozwiazanie

U Ahmeda była relacja online w necie ale te kluczowe 2 godziny to kompletna luka. Ja wtedy śledząc te relacje byłem przekonany, że odszło do jakiejś tragedii bo przy takim nurkowaniu brak kontaktu jakiego kolwiek z nurkiem przez czas 2 godziny jest niemożliwe.

O tym ugięciu liny też czytałem ale kto mi powie jak się określa współczynnik nie znając prądów na dole?

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Grzegorz Olszewski Płeć:Mężczyzna
grol

Stopień nurkowy: CMAS P2, Nitrox, SS
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Silver
PostWysłany: 16-10-2014, 12:26    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kolejny cytat:
"The percentages of Gabr’s Trimix remain a proprietary secret, as does his exact dive plan – two major technical components that were developed and refined by Gabr’s expert team over months."
Czyli profil też tajny... napisali tylko tyle:
"On his way up, Gabr had to make over 50 stops, ranging from one minute per meter at the lowest depths – a relatively rapid ascent – to over 100 minutes just below the surface"
No i że wynurzenie trwało prawie 14 godzin.

Sławek Hałka Płeć:Mężczyzna
Osioł

Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90
PostWysłany: 16-10-2014, 23:08    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

grol napisał/a:
To wiedza poparta praktyką czy opinia?

To wiedza inżynierska z zakresu wytrzymałości materiałów.
Linka stalowa o średnicy 5 mm i długości 350 m ma masę ok. 54 kg i wisząca w powietrzu wydłuży się pod własnym ciężarem o ok. 4,5 cm. W wodzie ze względu na siłę wyporu (ok. 68N) oczywiście nieco mniej.
A więc przy głębokości 350 m błąd pomiaru spowodowany wydłużeniem linki stalowej wyniesie ok. 0,01%. Przy takiej metodzie pomiarowej podanie głębokości z dokładnością do 5 cm byłoby uzasadnione. Większa dokładność nie miałaby oczywiście sensu.

A jaką dokładność pomiaru posiadają sensory ciśnienia w komputerach nurkowych? Przyznam, że nie wiem. Choć podejrzewam, że dla nich dokładność rzędu 0,01% to czysta abstrakcja. A może się mylę?

Niech może Piotr Czernik wypowie się w tym temacie. Z pewnością posiada wiedzę na temat dokładności pomiaru głębokości w komputerach nurkowych.

"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Strona 6 z 6 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Odpowiedz do tematu