Stopień nurkowy: AOWD Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Posty: 409 Skąd: Kielce
Wysłany: 22-12-2014, 10:22
Sławek Hałka napisał/a:
... i czasem zaglądam do Sephory
Uff.... W pierwszej chwili myślalem że przegapiłem jakas nową dystrybucje.
Adam Frajtak napisał/a:
IT twierdzi że są a management twierdzi że nie ma.
Cały urok 'managementu' - jak nie ma na stole 'cyfry' którą umie zinterpretować, uważa że wina leży po drugiej stronie.
Dlatego ciesze się że z biegiem czasu środowisko zrównoważy się poprzez 'żelowe ludki'. Kurs jest dory więc jestem pewny że za jakiś czas będziemy jak środowisko ksiegowych, czyli jak zauważyła Monika czy kolega Bartek :
Bartek Sajkowski napisał/a:
To tak jakby księgowa musiała być starsz mało zadbaną kobietą...
A tymczasem może ona być super laską dbającą o siebie posiadającą taką samą robotę jak informatyk
... i będzie można odsapnąć od stereotypów, iść w spokoju po parówki a jak będą jajka kupić dziesięć.
P.S.
Chciałbym nadmienić że może być gorzej - dla przykładu środowosko logików. Kto miał do czynienia ten wie
Stopień nurkowy: D-Diver
Ilość nurkowań rocznie: 120
Oznaczenie stage: Teoś Pomógł: 6 razy Wiek: 60 Dołączył: 17 Maj 2006 Posty: 400 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-12-2014, 11:01
Cytat:
że i dla tych sweterkowych i garniturowych jest miejsce.
Dokładnie tak. Na swojej drodze "handlarza" spotykam takich w sweterkach z kulturą i wiedzą pana Kaczyńskiego ( nie tego od niby polityki) jak i top managment ktoremu firmy życie uratowały. Bo nigdy porządnego garnituru by sobie nie kupił a tak korpo dało auto, angaż no i talon na koszulkę,krawat ( kolega zawiązał bo umiał). Na butki już talonu nie było wiec są zajebiste..... z noskami do góry zawadiacko sterczącymi.
A no i już taki czasem top managment nie ma pojęcia co to pasta do butów czy żelazko.
Wiec nie ma kolego Adamie co klasyfikować ludzi po ubiorku ani po zapachu. Mozna to robić tylko po kulturze ( tej wyzsanej z mlekiem mamy, nie zdobytej na studiach) i wiedzy
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 22-12-2014, 12:05
waterman napisał/a:
Wiec nie ma kolego Adamie co klasyfikować ludzi po ubiorku ani po zapachu.
To takie zaklinanie rzeczywistości, wygląd, elegancja, umiejętność dostosowania ubioru, zachowanie higieny osobistej to elementarne składniki oceny każdego z nas to jest savoir-vivre który jest na tyle oczywisty i obowiązkowy że nikogo nie dziwi dyskwalifikacja z powodu braku jego znajomości w miejscu pracy, teatrze, pogrzebie itd
Tak więc koszula flanelowa/ golf broda taliba i silny naturalny zapach spod pachy - MOŻE a NAWET MUSI BYĆ ELEMENTEM OCENY w przestrzeni publicznej. Co więcej nie przestrzeganie dress code może być oficjalną przyczyną dyskwalifikacji pracownika daltego miSZcz informatyki we flanelowej koszuli z włosami "na wysoki naturalny połysk" na spotkanku z członkiem zarządu klienta klasyfikuje miSZcza informatyki jako przeznaczonego do dalszego rozwoju poza strukturami organizacji
waterman napisał/a:
Mozna to robić tylko po kulturze
Tak zgadzam się dlatego też nie zgodziłem się z tym co napisałeś powyżej bo savoir-vivre i kultura idą w parze.
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Oznaczenie stage: Teoś Pomógł: 6 razy Wiek: 60 Dołączył: 17 Maj 2006 Posty: 400 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-12-2014, 16:18
Adam Frajtak napisał/a:
savoir-vivre i kultura idą w parze.
JAk napisalem wyżej nie do końca....... dobre wychowanie wynosi się z domu, a kultury się można nauczyć już w piątym pokoleniu Tak samo jak noszenia garnituru, o fraku nie wspominając
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 29-12-2014, 17:17
Adam Frajtak napisał/a:
Wtedy trzeba wziąć chłopaków w rurkach z żelem na włosach po prostu estetów krótko potem zaczynają się przewalać tabuny dziwnych ludzi z SAPA aż nagle pewnego dnia zostaje uruchomiony BiAj http://www.sap.com/poland/pc/analytics/business-intelligence.html
I ci sami "głupi" managerowie mają dane wiedzą co idzie źle nawet wiedzą jak to zmienić i wtedy zaczyna się nowy rozdział przynajmniej jeżeli chodzi o jasność w biznesie od strony danych
SAP to porażka
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90 Pomógł: 8 razy Wiek: 62 Dołączył: 10 Wrz 2012 Posty: 1082 Skąd: Koszalin
Wysłany: 30-12-2014, 01:05
Adam Frajtak napisał/a:
ak więc koszula flanelowa/ golf broda taliba i silny naturalny zapach spod pachy - MOŻE a NAWET MUSI BYĆ ELEMENTEM OCENY w przestrzeni publicznej. Co więcej nie przestrzeganie dress code może być oficjalną przyczyną dyskwalifikacji pracownika daltego miSZcz informatyki we flanelowej koszuli z włosami "na wysoki naturalny połysk" na spotkanku z członkiem zarządu klienta klasyfikuje miSZcza informatyki jako przeznaczonego do dalszego rozwoju poza strukturami organizacji Mr. Green
Której organizacji Adam? Tej sprzedającej, czy kupującej?
Takiego miSZcza nikt rozsądny nie wysyła na spotkanie z członkiem zarządu klienta. Taki miSZcz siedzi w głębokiej piwnicy korpo IT i tam smaruje kod. Bo do tego jest przeznaczony i tam nikt go nie zdyskwalifikuje. Wprost przeciwnie, korpo będzie mu donosić żarcie i hodować. Dopóki będzie wystarczająco pomysłowy i wydajny.
_________________ Pozdrawiam
-----------------------------------------------------
"Wiem tylko to, co sam widziałem." - Ernest Hemingway
"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 30-12-2014, 09:40
Sławek Hałka napisał/a:
Taki miSZcz siedzi w głębokiej piwnicy korpo IT i tam smaruje kod. Bo do tego jest przeznaczony i tam nikt go nie zdyskwalifikuje. Wprost przeciwnie, korpo będzie mu donosić żarcie i hodować. Dopóki będzie wystarczająco pomysłowy i wydajny.
Dzięki, opisałeś doskonały świat " Równi ale osobno" ech.. rozmarzyłem się
Stopień nurkowy: NTmx, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN Pomogła: 4 razy Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 209 Skąd: Śląsk
Wysłany: 30-12-2014, 13:09
Bozszz.. pierniczycie jak potłuczeni...
W ogóle nie doceniacie potencjału tej grupy zawodowej... Na przykład tu taki pan informatyk: stereotypowo w okularach, z kilkudniowym zarostem, ale za to bez flanelowej koszuli
Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90 Pomógł: 8 razy Wiek: 62 Dołączył: 10 Wrz 2012 Posty: 1082 Skąd: Koszalin
Wysłany: 30-12-2014, 23:58
aleXandra napisał/a:
W ogóle nie doceniacie potencjału tej grupy zawodowej... Na przykład tu taki pan informatyk: stereotypowo w okularach, z kilkudniowym zarostem, ale za to bez flanelowej koszuli Razz
Hmm, nie czuć czym pachnie...
Niemniej chyba się rozmijamy w rozmowie. My o zjawisku socjologicznym w sferze HR, a Ty?...
aleXandra napisał/a:
Dla koleżanek nurkujących i nie tylko, więcej fotek tu Razz :
No to wyjaśnia sprawę! Widzisz tam jakieś ciacho?...
_________________ Pozdrawiam
-----------------------------------------------------
"Wiem tylko to, co sam widziałem." - Ernest Hemingway
"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 31-12-2014, 11:32
Adam Frajtak napisał/a:
A koszule flanelową też masz ? Mr. Green
Adam nie mam flanelowej koszuli i nie jestem IT
Cała ta dyskusja to próba zaszufladkowania ludzi, bazująca na stereotypach którą próbujesz uwiarygodnić jakimis pseudo doświadczeniami.
Na forum jest kilka osób które są IT ale również sa i tacy którzy są w kadrze zarządzej firm będacych liderem usług IT na rynku ... nikt z nich nie zabierze głosu w tej parodii dyskusji bo ludzie, którzy chcą zachować jakiś poizom nie zechcą sobie pobrudzić swoich koszul (zarówno tych flanelowych jak i jedwabnych) w tym g........
Jako moderator proszę uprzejmie abyście nie dyskryminowali żadnych grup społecznych oraz utrzymywali poziom dyskusji oraz tematykę nurkową adekwatną do grona jego czytelników
Jako zwykły nurek prosze abyście przestali pierniczyć o takich bzdurach na ogólnym Forum
Wysłany: 31-12-2014, 12:12
Tomek Płociński napisał/a:
Jako zwykły nurek prosze abyście przestali pierniczyć o takich bzdurach na ogólnym Forum
Koszula flanelowa cię uciska? To wyjmij ze spodni i zmień nazwę działu z "OGÓLNEGO" Na "Tylko nurkowe"
Nie przypisuj mi czegoś co jest szeroko znanym zjawiskiem socjologicznym - Informatycy to najgorzej ubrana grupa zawodowa.
http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107881,12859823,Informatyk_w_pracy_musi_wygladac__Nasi_informatycy.html
Ignorują zasady ubierania się, stawiając na wygodę i swobodę ruchów. Z reguły jednak kończy się na ciuchach bez fasonu w odcieniach szarości, jeansach, polarze i nieśmiertelnej flaneli. Specjaliści od stylu i etykiety zaznaczają - to jedna z najgorzej ubranych grup zawodowych. Niestety obrazuje także szerszy problem: mężczyźni w Polsce mają obojętny stosunek do estetyki.
Wysłany: 31-12-2014, 13:05
Adam mysle, że Tomek ma rację. Jak wcześniej pisałem brak dbałości o wygląd nie dotyczy tylko IT ale i tak zwanego top manadzmentu ZAcznij sprzątanie od wlasnego podwórka, zobacz jak wygladają czasem ludzie reprezentujący firmę która tobie placi. Tomek niczemu nie jest winien wiec atak na niego nic nie da Dziś pijemy bąbelki i witamy nowy rok.... oby lepszy od starego
Wysłany: 31-12-2014, 13:55
waterman napisał/a:
Adam mysle, że Tomek ma rację. Jak wcześniej pisałem brak dbałości o wygląd nie dotyczy tylko IT ale i tak zwanego top manadzmentu ZAcznij sprzątanie od wlasnego podwórka,
Nie, Tomek nie ma racji bo o nic się nie sprzeczamy. Dział jest "ogólny" wątek dotyczy softu do planowania nurkowań i jest rozwinięciem pytania " dlaczego ludzie inwestują hajs w hardware a instalują na nim darmowy soft" oczywiście żeby to wiedzieć trzeba być na bieżąco z Forum.
Tomek przypisał mojej osobie coś co jest opinia znaną na całym świeci i nikt normalny z tym nie dyskutuje i nie przypisuje mi powstania takiej opinii 😃
Ja słabo nadaje się do leczenia cudzych kompleksów więc chłopaki wyciągnijcie koszule flanelowe z sztruksów spakujcie się zipem i wyślijcie sie eftepem na jakiś Sylwestrowy bal.
Szczęśliwego Nowego Roku
Wysłany: 01-01-2015, 15:29
Adam Frajtak napisał/a:
Tomek przypisał mojej osobie coś co jest opinia znaną na całym świeci i nikt normalny z tym nie dyskutuje i nie przypisuje mi powstania takiej opinii 😃
Tia tak samo jak to, że blodynki są głupie, nurkowie w jacetach pływają konikiem a handlowcy notorycznie kłamią ...
Adam odłącz się od swojej chmury i przetań wierzyć we wszystko co wyczytasz w necie powtarzając to jako prawdę objawioną. ...powtarzanie takich uogólnień jest tak samo mądre jak powtarzanie plotek wyczytynych w tabloidach ..... w realnym świecie nie widuję IT we flanelowych koszulach, a Ci którcyh znam (obojga płci) wyglądają i pachną jak milion dolarów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum