Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS Pomogła: 13 razy Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 960 Skąd: koniec świata:)
_________________ Nie bywam usatysfakcjonowana rozumieniem czegokolwiek, ponieważ wiem, że moja zdolność pojmowania może być jedynie nieskończenie małym ułamkiem tego, co chciałabym zrozumieć. (Ada Lovelace; 1815-1852)
Stopień nurkowy: zawsze** Pomógł: 2 razy Wiek: 62 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 102 Skąd: Gliwice / Jastarnia
Wysłany: 12-01-2015, 14:57
Tak Torpedowaffenplatz Hexengrund, czyli ośrodek badań i produkcji torped Babi Dół, wyglądał onegdaj...
[kliknąć a obrazek otworzy się w pełnym rozmiarze]
źródło: Szlak Historii Militarnej Kaszub Północnych
Stopień nurkowy: OWD,Nitrox. Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Lis 2012 Posty: 159 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 13-01-2015, 11:10
No tak. Jak architekci popuszczą wodze fantazji to głowa mała. Szkoda ,że na tych studiach nie każą pod projektem zrobić tabelki z kosztami inwestycji i wyliczenia przychodów z niej.
Oznaczenie stage: SUS Pomogła: 13 razy Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 960 Skąd: koniec świata:)
Wysłany: 13-01-2015, 11:19
Robert Langowski napisał/a:
No tak. Jak architekci popuszczą wodze fantazji to głowa mała. Szkoda ,że na tych studiach nie każą pod projektem zrobić tabelki z kosztami inwestycji i wyliczenia przychodów z niej.
Ale serio? Chcesz, żeby wizja młodego architekta zaczynała się i kończyła na tabelce w excelu?
_________________ Nie bywam usatysfakcjonowana rozumieniem czegokolwiek, ponieważ wiem, że moja zdolność pojmowania może być jedynie nieskończenie małym ułamkiem tego, co chciałabym zrozumieć. (Ada Lovelace; 1815-1852)
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 13-01-2015, 11:39
A po co? Jeśli inwestora stać, to niech powstają budowle zapierające dech w piersiach
Jeśli chodzi o mnie, to architektura jest jedną z ważnych cech, jakie biorę pod uwagę oceniając miejsca, które odwiedzam. Bardzo podobała mi się np. różnorodność w Pradze, wielkie gmachy w Monachium, fabryczny rozmach w Łodzi czy nawet Piotrkowska.
Stopień nurkowy: jakis jest Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Gru 2011 Posty: 162 Skąd: ...
Wysłany: 13-01-2015, 12:38
I teraz Pan Szymon Biegaja z Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej do końca zycia bedzie sie zastanawiał co by było gdyby zrealizowano jego projekt....Niestety Pan Szymon urodził sie w kraju niezbyt przychylnym wizjonerom
Stopień nurkowy: cały czas - uczeń :) Pomogła: 7 razy Dołączyła: 18 Sie 2011 Posty: 257 Skąd: Polska
Wysłany: 13-01-2015, 13:46
Monika napisał/a:
Ale serio? Chcesz, żeby wizja młodego architekta zaczynała się i kończyła na tabelce w excelu?
ja to bym nawet sobie życzyła, żeby i ci starsi nie musieli się ograniczać
Robert, gdyby architekci, projektanci wszelkiej maści mieli w swojej działalności patrzeć od strony kosztów, to żylibyśmy wszyscy w kwadratowych pudełkach, skrojonych na jedną modłę wykonanych z żelbetonu, samochody sportowe nie istniałyby ( a jak żyć bez lamborgini na drogach ) , a taki Blahnik, czy J.P. Gaultier zajmowaliby się produkcją odzieży BHP
Stopień nurkowy: OWD,Nitrox. Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 02 Lis 2012 Posty: 159 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 13-01-2015, 14:33
Jakby projektanci nowoczesnych obiektów liczyli koszty budowy, to by stadiony po Euro przynosiły dochody. Z tego co wiem wszystkie w Polsce są zadłużone na potęgę. Żadne miasto po wybudowaniu obiektów olimpijskich nie zwróciło kosztów. Calgary do dziś jest zadłużone tamtymi kredytami
Luksusowy hotel z mariną zwraca się po 20 latach. Ale wtedy wymaga kolejnego remontu a więc i kredytu.
Ale kto bogatemu zabroni wtopić kasę.
Skoro odbudowa Torpedowni to byłby dobry interes, samo miasto wzięłoby kredyt i zbijało kokosy dla miasta. Tyle ,że pierwszy bank, patrząc w biznes plan sprowadziłoby Gdynię na ziemię.
Ale projekt ładny.
Wysłany: 13-01-2015, 15:05
Robert,
to co mówisz to, w mojej opinii, są takie narzekania z klucza "wszystko jest źle i za drogo".
Zamieściłam te informację bo projekt jest wizjonerski, kojarzy mi się ze zdjęciami z Dubaju i bardzo chciałabym żeby Polska kiedyś (może za 50 a może za 100 lat) wyglądała w zakresie architektury chociaż jak daleka kuzynka takich miejsc.
To jest praca dyplomowa, z założenia praca, gdzie student ma się popisać wszystkim co wie, swoją wrażliwością i właśnie wizją. Nikt nie powiedział, że te projekty będą realizowane.
To wizualizacja, którą można się zachwycić, jak piękną grafiką i pomarzyć, że kiedyś może koszt wzniesienia takiej budowli będzie adekwatny do zysków, które może ona przynieść.
Można tez od razu przyjąć pozycję Kubusia Fatalisty i założyć, że to się nie uda i "o Boże, Boże wszyscy zginiemy".
Co do stadionów (choć kompletnie to od hotelu oderwany przykład) to:
Cytat:
Dwa lata po Euro 2012 Stadion Narodowy wreszcie zaczął na siebie zarabiać. W maju po raz pierwszy obiekt zanotował zysk - 1,6 mln złotych. Zarobi także w czerwcu - 800 tys. zł. Stadion Narodowy nie będzie dłużej finansowany z pieniędzy podatników - wynika z informacji "Bloomberg Businessweek Polska".
Skoro odbudowa Torpedowni to byłby dobry interes, samo miasto wzięłoby kredyt i zbijało kokosy dla miasta.
Dyskutujesz z założeniem, które sam przyjąłeś - nikt w tym wątku tego nawet nie zasugerował.
pozdrawiam
Monika
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 13-01-2015, 17:33
Jakby projektanci nowoczesnych obiektów liczyli koszty budowy, to by stadiony po Euro przynosiły dochody.
mylisz myślowo różne systemy walutowe.
Architektura to jedno, a gospodarka urzędnicza to coś zupełnie innego.
To, o czym wspomniałem (np. fabryki w Łodzi, kamienice w stolicach Czech i Bawarii) powstały bez dotacji urzędnika.
Wątpię czy jakiekolwiek oszczędności na projekcie architektonicznym byłyby w stanie zbić cenę stadionu z dwóch miliardów na tyle, by stał się dochodowy. Same odsetki od zadłużenia to jakieś 80 mln rocznie.
Stopień nurkowy: zawsze** Pomógł: 2 razy Wiek: 62 Dołączył: 18 Cze 2011 Posty: 102 Skąd: Gliwice / Jastarnia
Wysłany: 13-01-2015, 19:24
Ale kto bogatemu zabroni wtopić kasę.
Skoro odbudowa Torpedowni to byłby dobry interes, samo miasto wzięłoby kredyt i zbijało kokosy dla miasta. Tyle ,że pierwszy bank, patrząc w biznes plan sprowadziłoby Gdynię na ziemię.
"Torpedownia" o której mowa, a konkretnie pozostałości nawodnej hali ze stanowiskiem wystrzeliwania torped, nie znajdują się w Gdyni. Tak więc, nawet gdyby był w tym dobry interes, miasto Gdynia nie ma to co szukać.
To akwen wodny, więc to "teren" Urzędu Morskiego, a brzeg należy do gminy Kosakowo.
Stopień nurkowy: tmx
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: dan Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Sie 2012 Posty: 399 Skąd: Stolyca
Wysłany: 13-01-2015, 20:22
Jakiś czas temu oglądałem w tv o stadionie narodowym.
Podczas fazy projektowej planowano że zacznie zarabiać po około 4 latach - realnie zaczął po 2. Wystarczy tylko dobry plan i dobre gospodarowanie zasobami. Mieszkam rzut beret od stadionu i co tydzień organizowane są imprezy na skalę krajową, a i w tygodniu sporo się dzieje.
_________________ DiveProject-nurkujemy nawet w wodzie
Stopień nurkowy: p1, AOWD
Ilość nurkowań rocznie: 30
Ubezpieczenie: Hestia Pomógł: 1 raz Wiek: 55 Dołączył: 29 Lis 2014 Posty: 65 Skąd: Wrocław
Wysłany: 13-01-2015, 20:42
Jakby projektanci nowoczesnych obiektów liczyli koszty budowy, to by stadiony po Euro przynosiły dochody.
Projektanci nie mają żadnego wpływu na to czy ich zrealizowany projekt będzie przynosił dochód czy też nie.
Według tego co piszesz to powinniśmy budować tylko banki i centra handlowe.
Wysłany: 13-01-2015, 20:50
Jesteście nieobiektywni . Nie dalej jak tydzień temu słuchałem w tv że stadion w Poznaniu czy Wrocławiu ma zadłużenie ,że końca nie widać. Warszawski zaczął zarabiać? Czyli co? Już się całkiem wróciły koszty inwestycji i teraz jest na górkę?
Mniejsza z tym. W Bydgoszczy są stare młyny. Od 20lat kilka firm je kupowało a po roku zostawiali tylko ślady po koparkach i deski w oknach. Pomimo że to zabytek w centrum miasta stojący w rzece,i mógły być pięknym szklanym hotelem, wszyscy stwierdzili że taniej i bezpieczniej jest zburzyć i postawić od nowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum