Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Kłopot w tym miejscu może oznaczać koniec nurkowania...
Autor Wiadomość
Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 01-04-2015, 18:15    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Frajtak napisał/a:
/.../złodziej może mi ukraść 3,5 EUR bo tyle wynosi mój stan konta na karcie wirtualnej./.../

... teraz. A gdyby poczekał i trafił w moment między zasileniem karty a jej obciążeniem za Twoje zakupy?
Tak czy siak nauka jest taka: zawsze spojrzeć, gdzie prowadzi link, który zamierzamy kliknąć. Nie: jak jest opisany w mailu czy na stronie (bo tam może wyglądać dowolnie), ale adres, ggdzie prowadzi (dobre przeglądarki pokazują tę informację po najechaniu kursorem na link). I upewniać się, że adres odwiedzanej strony jest tym, który chcieliśmy odwiedzić.

http://www.apple.com

Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Adam Frajtak Płeć:Mężczyzna
GUE PSAI TMX FULL CAVE

Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 01-04-2015, 18:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jarek Andrzejewski napisał/a:

... teraz. A gdyby poczekał i trafił w moment między zasileniem karty a jej obciążeniem za Twoje zakupy?

Ja jestem oszczędny i kupuję tylko tanie rzeczy Mr. Green
Oczywiście przede wszystkim profilaktyka tak jak piszesz. W każdym razie jak się komuś wydaje że płatności w sieci są bezpieczne to jest troszkę alien
Sądzę że żyjemy wszyscy a może należymy do nich wśród ludzi którym od miesięcy? lat? różnej maści oszuści ściągają po 3 -6 EUR miesięcznie/kwartalnie za abonamentu prowizje i co tylko sobie można wymyślić. W końcu kto z nas ma czas na studiowanie wyciągów bankowych tym bardziej że my dbający o ekologię pewnie zrezygnowaliśmy z wyciągu papierowego...
Praktyka pokazuje że nawet skromnie zarabiający potrafią miesiącami nie zauważać comiesięcznych drobnych kilku kilkudziesięcio złotowch płatności. Embarassed

Ile razy zdarzyło się wam wykupić abonament za gazetę elektroniczną np Rzeczpospolita? Albo prenumeratę miesięcznika? NG Ile razy płacąc za "coś" w sieci ostatecznie nie kupiliście bo "Jakiś" błąd uniemożliwił dokończenie transakcji? Oczywiście już po wklepaniu nr karty Cool
Problem polega na tym że za jakiś czas karta jest obciążana drobnymi kwotami nieraz przez wiele miesięcy. Niestety nie wystarczy zablokowanie takiej płatności na przyszłość, to nie działa. Trzeba zastrzec kartę i ją wymienić.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
100953

Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 01-04-2015, 19:08    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Przyznam się, że ja przeglądam wyciągi kart i takiego "skubania" nigdy nie doświadczyłem. Ale to może geny: ojciec jest z Poznania Smile
Ja nawet umowy czytam przed podpisaniem...

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Adam Frajtak Płeć:Mężczyzna
GUE PSAI TMX FULL CAVE

Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
PostWysłany: 01-04-2015, 19:28    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Przyznam się, że ja przeglądam wyciągi kart i takiego "skubania" nigdy nie doświadczyłem. Ale to może geny: ojciec jest z Poznania Smile
Ja nawet umowy czytam przed podpisaniem...

Ja widzę zależność im więcej transakcji kartami tym więcej nadzwyczajnych obserwacji.
Najgorsze doświadczenia wiążę z zakupem softu w necie i żeby nie było że jakiś dupereli niewiadomego pochodzenia bo np
Norton Security
Photomatix
Clean My Drive
Parallels
Aperture
Choć na pierwszy rzut oka widać jakbyś kupował od producenta to najczęściej kupujesz od dystrybutora/sprzedawcy i na bank skończy się prędzej czy później wałkiem.
Kuriozum to mega promocja cena z 199$ tylko 99$ ... i później 18,5$ przez 24 miesiące abonament za support on-line Twisted Evil

Drugie miejsce w moim rankingu podejrzanych są wypożyczalnie samochodów. Tylko odważnym polecam wypożyczenie samochodu na Fuerteventurze Shocked
Trzecie to kelnerzy w greckich i francuskich knajpkach, jak tylko zaczyna coś kombinować z terminalem a to zasięg a to bateria i jak tylko próbuje się oddalić z karta od stolika to właśnie zaczynacie być okradani. Każdy kelner wie że nie ma prawa oddalić się od was z waszą kartą. Nr karty i CVV to powierzenie kelnerowi pinu do waszej karty i hasła do waszego konta bankowego. Tylko zastrzeżenie karty uniemożliwi mu ściągnięcie forsy.

Jest jeden wyjątek Idea
Włochy tam nawet nie posługiwanie się kartą może skończyć się z jej wyczyszczeniem Mr. Green

taka moja rada kto chce to skorzysta: Ja zawsze proszę o kartę kolorową najlepiej z delfinkiem albo z logo dla oszczędnych studentów. Tak zwane karty prestiżowe to błazenada i prowokowanie do kłopotów. Opcje karty można przypisać do karty bez względu na jej kolor.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
100953

martin Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST
PostWysłany: 01-04-2015, 20:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Frajtak napisał/a:
Włochy tam nawet nie posługiwanie się kartą może skończyć się z jej wyczyszczeniem

Ja mam akurat podobne doswiadczenie z Hiszpania. Ale - mialem z 6..8 prob obrobienia karty kredytowej. Za kazdym razem mialem telefon z banku, z prosba o potwierdzenie operacji nie pasujacej do mojego profilu. Za kazdym razem proba zakonczyla sie wymiana karty po tym telefonie.
Adam Frajtak napisał/a:
i później 18,5$ przez 24 miesiące abonament za support on-line

Klasyka przy kupnie dojscia do internetu na lotniskach.
Adam Frajtak napisał/a:
jak tylko próbuje się oddalić z karta od stolika to właśnie zaczynacie być okradani.

Kuriozalnie, w DE i USA oddalanie sie z karta jest norma.

A gdyby poczekał i trafił w moment między zasileniem karty a jej obciążeniem za Twoje zakupy?

Malo prawdopodobne zeby proba nastopila w ciagu tych paru minut miedzy przelewem na karte i przelewem za zakup.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Tomek Płociński Płeć:Mężczyzna
kiedyś Plotek :)

Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
PostWysłany: 02-04-2015, 09:03    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja nie mam bardzo poważnych doświadczeń, tylko dwa razy wymieniłem kartę po transakcjach internetowych i ściągnięciu kasy z karty ... za każdym razem bank uznał reklamację i zwrócił kasę ... teraz mam PayPala na zakupy internetowe salut

martin napisał/a:
Strona banku jest wywolywana przez specjalny URL, zawierajacy dane do transakcji. Po zalogowaniu jestes w twoim koncie, front end banku przejmuje dane ktore byly przekazane przy pomocy wywolujacej URL.

Druga mozliwosc (stosownana w DE) - strona wywolujaca jest tylko front-endem, czyms w rodzaju graficznej nakladki, calosc operacji odbywa sie przy pomocy HBCI.

Dzięki za info salut
Słyszałeś aby w trakcie tego procesu jakieś złośliwe oprogramowanie było w stanie podmienić np. numer konta ?????
W tego typu transakcjach ja mogę skojarzyć tylko kwotę, bo konto odbiorcy nie ma w tym momencie żadnego znaczenia, nie jest to konto osoby od której coś kupuję, a danego systemu płatniczego/pośredniczącego, więc nie jestem w stanie go zweryfikować scratch

"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Powrót do góry

PostWysłany: 02-04-2015, 10:28    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tomek Płociński napisał/a:
Słyszałeś aby w trakcie tego procesu jakieś złośliwe oprogramowanie było w stanie podmienić np. numer konta ?????

Nie. Dane sa przekazywane w postaci zaszyfrowanej.

bpiotrek Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: GUE T1
PostWysłany: 02-04-2015, 11:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Adam Frajtak napisał/a:

taka moja rada kto chce to skorzysta: Ja zawsze proszę o kartę kolorową najlepiej z delfinkiem albo z logo dla oszczędnych studentów. Tak zwane karty prestiżowe to błazenada i prowokowanie do kłopotów. Opcje karty można przypisać do karty bez względu na jej kolor.

To może pokusimy się o jakieś podsumowanie?

Moje luźne podsumowanie i przemyślenia:
- nie używaj prestiżowych kart rzucających się w oczy
- do transakcji internetowy używaj kart wirtualnych lub przedpłaconych
- w ryzykownych miejscach używaj kart przedpłaconych lub gotówki
- oddziel konto na wydatki bieżące od oszczędności życia
- ustal limity kartowe transakcji internetowych/MOTO lub je wyłącz (nie każdy bank to oferuje)
- na karcie zaklej taśmą numer CVV/CVV2
- wyłącz transakcje NFC offline lub wszystkie zbliżeniowe jeśli z nich nie korzystasz
- staraj się wykorzystywać przelewy zdefiniowane
- dokładnie sprawdzaj dane do przelewu w smsie weryfikacyjnym (najlepiej z numerem konta zapisanym poza komputerem)
- nie instaluj podejrzanego oprogramowania na telefonie (np. fałszywych "certyfikatów" z banku)
- nie rób ważnych, dużych przelewów zmęczony, w pośpiechu itd.
- w przypadku podejrzanych transakcji kartowych korzystaj z procedury Chargeback
Powrót do góry

aleXandra Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: NTmx, Full Cave
Pomogła: 4 razy
PostWysłany: 03-04-2015, 08:14    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Alternatywne zabiezpieczenie przy transakcjach zdalnych wykonywanych kartą kredytową.

Zamiast wirtualnej e-karty kredytowej operuje limitami na transakcje internetowe. Jesli musze zrobic płatność - podnosze limit, wykonuje płatność a później znów go obniżam do niezbędnego minimum.
Powrót do góry

PostWysłany: 03-04-2015, 08:30    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jesli uzywasz kredytowki tylko do zaplat w internecie, jest to ok. Jesli uzywasz kredytowki na codzien, mocno uciazliwe. Jesli operujesz wiecej niz jedna karta kredytowa (ja mam w portfelu 5 i kazda z nich ma jakies warunki w ktorych jest najlepsza) jest to raczej niewykonalne.

PostWysłany: 03-04-2015, 08:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ustawiam limit osobno na transakcje internetowe/telefoniczne/korespondencyjne.

Takie płatności normalne, "sklepowe" mam z całkiem innym limitem.
Powrót do góry

PostWysłany: 03-04-2015, 09:07    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Mimo wszystko mocno uciazliwe. Zamiast jednej operacji, masz trzy - podniesc limit, zaplacic, zmniejszyc limit.

BTW: moj bank potwierdza mailem kazda operacje wykonana karta kredytowa. Natychmiast. Bardzo skuteczne zabezpieczenie - w dobie telefonow z poczta wiesz gdy dzieje sie cos nie tak.

Warto jeszcze zwrocic uwage na to, kto inicjuje transfer. Pieniadze ktore sa sciagane z twojej karty (inicjacja z zewnatrz) moga byc cofniete. Stosunkowo bezproblemowo.
Zupelnie inaczej jest, gdy ty inicjujesz przelew - te pieniadze sa wydane bezpowrotnie.

PostWysłany: 03-04-2015, 09:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

martin napisał/a:
Mimo wszystko mocno uciazliwe. Zamiast jednej operacji, masz trzy - podniesc limit, zaplacic, zmniejszyc limit.

Trzy zamiast dwoch - przelac kase na wirtualna karte, zaplacic, Jakos przezyje Smile szczezgolnie ze takich platnosci staram sie unikac jak ognia i robie ich nie wiecej niz jedna, dwie na kilka miesiecy.

Za to nie musze placic za wirtualna kredytowke - akurat w mbanku gdzie mam konto, jest on płatna 25PLN/rok i uwazam ze przy mojej czestosci placenia utrzymywanie jej nie ma sensu.

Potwierdzanie płatnosci karta mailem/SMS-em - bardzo dobry pomysl, tez stosuje tam gdzie moge.
Powrót do góry

PostWysłany: 03-04-2015, 11:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Trzy zamiast jednej - zaplacic karta. Tutaj nie ma nic nadzwyczajnego albo niebezpiecznego.
Zdecydowanie bardziej niebezpieczne sa przelewy.

Nie uzywam wirtualnych kart - nie maja moim zdaniem najmniejszego sensu. Jesli cos jest nie tak, cofam operacje. Z kartami kredytowymi, tak jak pisalem, nie ma najmniejszego problemu, wystarczy wcisnac w portalu banku przycisk "anuluj". Thats all.

Placenie za karty kredytowe to przezytek. Jest wystarczajaco duzo ofert bezplatnych kart. Lacznie z opcjami typu bezoplatowe wyciaganie pieniedzy w kraju i zagranica, oprocentowanie nadwyzek.

Problemem jest to, ze wiekszosc ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, ze pod przyciskiem "zaplac" moze kryc sie wiecej niz jeden kanal. Oraz z tego, ze uzycie roznych kanalow nosi za soba rozne konsekwencje.

Strona 3 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Odpowiedz do tematu