Stopień nurkowy: Full Cave, GUE T1
Ilość nurkowań rocznie: 50
Ubezpieczenie: DAN SPTSLV Pomogła: 3 razy Wiek: 54 Dołączyła: 09 Sty 2008 Posty: 445 Skąd: stolica i okolica
Wysłany: 07-07-2015, 17:36 DIR galoty
Czy ktoś wie gdzie mogę gacie z kieszeniami nabyć drogą kupna? Najlepiej realnie w stolicy lub tak, żeby do poniedziałku przesyłkę odebrać.
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.
Mo
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-07-2015, 20:16
Hej.
Kiedyś jako Dive Trek szyliśmy takie galoty - było to w czasie kiedy jeszcze mieszkałem w EG.
Wszystkie gacie były robione pod właściciela - nie było sprzedaży do dalszej odsprzedaży.
Później przez jakiś czas produkcję kontynuowała Mama Doroty Czerny.
Czy dalej tak jest - niestety nie wiem.
Najprościej będzie jeżeli napiszesz do Doroty via FB i sprawdzisz sytuację.
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Ubezpieczenie: DAN SPTSLV Pomogła: 3 razy Wiek: 54 Dołączyła: 09 Sty 2008 Posty: 445 Skąd: stolica i okolica
Wysłany: 08-07-2015, 08:29
Wygląda na to Wojtku, że wszystkie ścieżki prowadzą do tej samej osoby czyli taki galotowy monopol się stworzył. Co do zasady gacie na miarę nadal zamówić można tylko z trochę dłuższym czasem realizacji niż ten właśnie mi potrzebny .
W ramach poszukiwań podpowiem jeszcze, że spodenki do kupienia także w deepstop.de ale czas dostawy trochę za długi.
Mo
PS nie sądziłam, że gacie z kieszeniami to taki deficytowy towar
Stopień nurkowy: Tec Tmx
Ilość nurkowań rocznie: 200
Stopień instruktorski: MSDT
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: BART Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 26 Lut 2014 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-07-2015, 09:29
nie do końca mogę skumać zastosowanie dla takich galotów? po co Ci kieszenie wewnątrz suchego?
Wysłany: 08-07-2015, 09:42
Idea galotów powstała w czasie kiedy suche skafandry kieszeni nie miewały jeszcze. I nie chodzi o wewnętrzne kieszeni ponieważ rzeczone gacie zakłada się na wierzch. Jak się człowiek przyzwyczai do trzymania różności w kieszeniach suchara, a później wkłada piankę to się czuje 'goły'. Stosowałam wersję z dopinanymi kieszeniami udowymi ale to nie to. A takie gacie wciągasz na piankę i wszystko jest na swoim miejscu
Stopień nurkowy: Tec Tmx
Ilość nurkowań rocznie: 200
Stopień instruktorski: MSDT
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: BART Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 26 Lut 2014 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-07-2015, 10:10
aaa widzisz
czyli zakładasz gacie na piankę i inne gacie
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 08-07-2015, 10:17
Monika Brzózka napisał/a:
ale czas dostawy trochę za długi.
Korki na granicy PL/DE
Pogadaj z producentami sucharow, czy sprzedadza ci gotowe kieszenie (Santi, OceanPro, Galach,...), ktore mozesz przyszyc do dowolnych spodenek zakupionych n.p. w Decatlonie. Albo popros o ta usluge jakiegos krawca/szewca.
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-07-2015, 10:19
W ramach poszukiwań podpowiem jeszcze, że spodenki do kupienia także w deepstop.de ale czas dostawy trochę za długi.
Kiedy robiliśmy projekt galot Divetrekowych, poprawiliśmy te, które kupilismy dla siebie w Xdiving ? (firma produkująca później skutery X). w ciągu riku zużywałem 2 pary ich spodenek. Przyczyną było zastosowanie neoprenu jako materiału bazowego. Po obciążeniu kieszeni podstawowym zestawem sprzętu do nurkowania morskiego, neopren nie wytrzymywał takiego "obciążenia" i szwy cięły gacie.
Nie jestem pewien, bo rysunek tego nie przedstawia, ale z opisu można wywnioskować, że te deepstopowe też są oparte o neopren...
Bartek Sajkowski napisał/a:
po co Ci kieszenie wewnątrz suchego?
Na zewnątrz .
Oprócz tego co napisała Monika, warto dodać, że to najprostszy sposób na zabranie podstawowego wyposażenia na nurkowanie w wodach tropikalnych, gdzie skafander to... cienkie shorty neoprenowe .
S. Lem
Wysłany: 08-07-2015, 10:31
martin napisał/a:
spodenki sa z 680d ballistic nylonu, kieszenie z 2mm super-stretch neoprenu.
to już znacznie lepiej niż w tych z U.S.
Zamieniłbym jeszcze kieszenie na jakąś formę cordury i zawiesił je nad biodrami i bomba .
Bartek poszukaj na forum tematu "dirgaloty" - swego czasu sprawa była bardzo popularna.
S. Lem
Wysłany: 08-07-2015, 11:17
martin napisał/a:
Monika: 2 do 6 dni to dlugo? Mysle ze zalatwienie tego w kraju tez tyle potrwa.
Sprawdzałam, wyślą najwcześniej w piątek, do poniedziałku nie dojdą. Dlatego miałam (mizerną ale jednak) nadzieję, że gdzieś sobie leżą takie na półce w sklepie - ino przyjść i brać.
Innymi słowy popełnię jakowąś prowizorkę krawiecką, która da radę przez 2 tygodnie, a docelowe gacie zamówię w trybie standardowym. Kiedy przyjdą to przyjdą a na kolejny wyjazd piankowy będą leżakować w szafie gotowe do użycia .
Stopień nurkowy: T2
Stopień instruktorski: IT Pomógł: 6 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 521 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-07-2015, 11:50
Innymi słowy popełnię jakowąś prowizorkę krawiecką,
Ja mam DIRgaloty DiveTrekowe, który nie używam od hohoho. W zasadzie to użyłem tylko przed 5 dni parę lat temu i od tej pory tylko w suchaczu... Może chcesz spróbować je przerobić na swój rozmiar?
Są w Warszawie "od ręki"?
Ja bym się cieszył, że komuś się przydadzą zamiast leżeć u mnie bezproduktywnie w szafie. A jakbyś jeszcze potem opisała na jakich fajnych nurkowaniach były, to dla mnie już pełna radość.
Wysłany: 08-07-2015, 11:58
Innymi słowy popełnię jakowąś prowizorkę krawiecką, która da radę przez 2 tygodnie,
Prosty pasek na pas i 1 kieszeń (może to być jakiś stary pokrowiec z nieużywanego sprzętu) nawlekana w górnej części na ten pasek. W dolnej części kieszeni drugi pasek zapinany wokół uda.
Jeżeli koniecznie potrzebujesz 2 kieszeni, to taka sama z lewej strony.
Jeżeli nie zabierasz głównej latarki, to możesz taką kieszeń wsunąć na pasek uprzęży, albo wykorzystać kieszeń na balast - o ile wystarczy w niej miejsca.
S. Lem
Wysłany: 08-07-2015, 12:00
ElBacio napisał/a:
Są w Warszawie "od ręki"?
No i sprawa załatwiona
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum