Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-08-2015, 18:21 Amatorski monitoring domowy - jak to zrobić?
Hej.
Czy istnieje sposób na to, żeby w mieszkaniu uruchomić czasowo 5 kamerek, które wykorzystywałyby istniejący router ze stałym adresem IP, umożliwiając łączenie się z nimi z końca świata? Kamerki tylko wewnątrz mieszkania, z zasilaniem z gniazdka. Nie trzeba niczego maskować, kopać rowów na przewody, ani obliczać martwych pól w których mógłby się schować złoczyńca .
Wracam do domu, chowam wszystko do kartonu i rozkładam przy innej okazji.
Kluczowa ma być prostota przygotowania całego systemu, czyli coś na zasadzie "push & play": naciskam guzik w kamerce, ona łączy się z routerem i wita się ze mną na ekranie kompa i tak każda kolejna ).
Skontaktowałem się z firmą zajmującą się monitoringiem i... niestety nie umiem powtórzyć większości z tego co usłyszałem , no może poza tym, że zrobią to w max 2 dni.
Skusiłem się natomiast wynalazkiem kumpla, który na wczasach podglądał na telefonie, czy mu kwiatki nie schną , korzystając z kilku kamerek ze sklepu "Młody szpieg".
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 21-08-2015, 18:35
Jakieś wymagania co do jakości, szczegółów (rozdzielczości) minimalnego poziomu oświetlenia?
Prostym rozwiązaniem jest niedrogi rejestrator + kilka kamer analogowych - dostęp masz do jednego urządzenia, jedno hasło itp., możliwość przełączania źródeł obrazu, strumienie różnej przepustowości (czyli albo szybko ogólny podgląd albo większe pasmo, ale szczegółów więcej).
Masz potrzebę rejestracji?
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-08-2015, 18:38
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Masz potrzebę rejestracji?
Nie, chyba że to uprości sprawę podłączenia kamer.
Jakość obrazu: "żeby było widać kota" , czyli jeżeli będzie w kolorze to ok, a jak nie, to nic się nie dzieje. HD i inne takie niepotrzebne.
Podgląd raczej tylko w czasie dnia.
S. Lem
Stopień nurkowy: Tech.Cave
Ubezpieczenie: DAN/VDST Pomógł: 55 razy Dołączył: 28 Sty 2006 Posty: 3501 Skąd: NUE
Wysłany: 21-08-2015, 19:31
Wojtek A. Filip napisał/a:
Czy istnieje sposób na to, żeby w mieszkaniu uruchomić czasowo 5 kamerek, które wykorzystywałyby istniejący router ze stałym adresem IP, umożliwiając łączenie się z nimi z końca świata?
Tak. Nie ma znaczenia czy robisz profesjonalny monitorog przemyslowy czy prywatny monitoring nocnika - wykonanie jest mniej wiecej takie samo.
Wprawdzie nie do konca moja dzialka, wiec nie podpowiem dokladnego sprzetu - po prostu nie znam rynku, ale w zasadzie potrzebujesz:
1) kamerki potrafiace transmitowac obraz w siec (n.p. to co pokazal Tomek), najlepiej z front endem WWW. Musisz tez dobrac rozdzielczosc pod upstream internetu, inaczej bedziesz ogladal jedna klatke co 10 minut.
2) router z mozliwoscia przekierowania portow
Ja robie to troche inaczej - dodaje OpenVPN, wtedy po polaczeniu jestem wewnatrz mojej sieci.
Wybierz kamery i napisz jakiego routera uzywasz, pomozemy
_________________ [quote:e1aa1c559f="KasiaK"]ja sie nie boje siebie
boje sie tych z ktorymi mialabym plywac[/quote]
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 21-08-2015, 19:36
Tomek, cennik kończy się na 4 kamerach (do ceny urządzenia dochodzi koszt subskrypcji).
Rejestrator to koszt 200-300 zł + cena kamer (od 20 paru zł wzwyż + cena kabli).
Wysłany: 21-08-2015, 19:44
Tomek Płociński napisał/a:
Wojtek a patrzyłeś na kamerę np. taka z orange ?
Teraz już tak . Potrzebowałbym ich 5. Jedyny minus to sieć Orange - wolałbym uniknąć kolejnych sieci.
...ale system działa mniej więcej tak, jakbym chciał .
Może da się tak samo, ale bez Orange?
martin napisał/a:
apisz jakiego routera uzywasz
Fibrain FSR RG1
martin napisał/a:
Wybierz kamery
no właśnie...
S. Lem
Stopień nurkowy: AOWD Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Posty: 409 Skąd: Kielce
Wysłany: 21-08-2015, 20:57
Wojtek A. Filip napisał/a:
no właśnie...
Tak strzelam, poniższy link jest z google by zobaczyć jak to działa.
Łaczność po WiFi i funkcja śledzenia kota. Koszt w zasadzie żaden. Minus - aplikacja w chmurze takze chyba osobiście wolalbym rozwiązanie Martina z VPN. Zależy odzywiście co tam bedziesz miał w tym mieszkaniu poza kotem, by swobodnie podzielic się widokiem z Wielkim Bratem.
Wysłany: 21-08-2015, 21:45
Lukciu napisał/a:
martin napisał/a:
przekazywania portow.
Większość routerów ma forwardery.
a nie piszecie o tym samym, z angielska zwanym "port forwarding"?
Wojtek, czy to Twoje stałe IP jest publiczne czy prywatne, w ramach sieci dostawcy (te drugie zaczynają się od 10.x.x.x, 172.16.x.x do 172.31.x.x lub 192.168.x.x)?
Jeśli to drugie, to nie każde rozwiązanie dostępu z zewnątrz da się zastosować.
Wysłany: 21-08-2015, 22:32
- Nie mam instrukcji do routera.
- Budżet nie ma jakiś specjalnych limitów, ale mając na uwadze czasowość rozwiązanie, idealnie byłoby zrobić to po kosztach.
- Mam adres publiczny.
- Nie chcę korzystać z chmury i dzielić się zawartością kuchni (jeszcze ktoś wypatrzy mój blender, a pewnie znacie film z Willem Smithem... ) .
S. Lem
Stopień nurkowy: AOWD, Ean ,Full Cave
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 2 razy Wiek: 62 Dołączył: 05 Paź 2006 Posty: 184 Skąd: Szczecin
Wysłany: 21-08-2015, 22:40
Wojtku
router PoE i 4 kamery IP plus parę metrów skrętki...
lub istniejacy router , zasilacz i 4 kamery IP plus parę metrów skrętki i 2 żyłowego zasilającego
podgląd przez IE lub zainstalowany soft producenta kamer
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum