Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 28-08-2015, 22:46
Jeśli chodzi o certyfikat CE i deklarację zgodności zgodnie z dyrektywą unijną,
producent zaświadcza, że dany produkt jest zgodny z taka a taką dyrektywą i z taką a taką normą bez względu czy jest to norma polska niemiecka czy rumuńska.
To producent bierze na siebie odpowiedzialność wystawiając deklarację zgodności i certyfikat CE.
Owszem są jednostki certyfikowane i notyfikowane, którymi można się wesprzeć wystawiając deklarację zgodności, zgodnie z obowiązującymi unijnymi przepisami ale jest to tylko dodatek.
całą odpowiedzialność bierze na siebie producent.
Stąd:
jeśli wyprodukuje sobie w domu oddycharkę i będą chciał ją komus sprzedać mogę wystawić deklarację zgodości i certyfikat CE bez pytania nikogo o zgodę.
oczywiście jeśli coś się komuś stanie prokurator zapukado mnie.
jesli będę umiał się wybronić żadna jedostak certyfikowana czy notyfikowana nie jest mi potrzebna.
więc jakby ktoś chciał mogę podpowiedzięc jak uzyskac CE na HH
_________________ Ocena Ryzyka dla Nurków
Szkolenia BHP dla Nurków
Audyty BHP Prac Podwodnych
www.activebhp.pl
Stopień nurkowy: AdvEANx, FullCave
Ilość nurkowań rocznie: 70
Ubezpieczenie: DAN Sport Silver
Oznaczenie stage: GALA Pomógł: 4 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Lut 2009 Posty: 179 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-08-2015, 09:57
MaRkY napisał/a:
jesli będę umiał się wybronić żadna jedostak certyfikowana czy notyfikowana nie jest mi potrzebna.
więc jakby ktoś chciał mogę podpowiedzięc jak uzyskac CE na HH
Trochę offtop, ale co tam. Chyba warte wydzielenia, bo temat pojawia się to tu, to tam.
MaRkY, o ile generalnie podoba mi się, to co napisałeś (to producent odpowiada za zgodność z min. wymaganiami bezpieczeństwa) o tyle trudno mi zaakceptować stwierdzenie, że nie potrzebujesz jednostki notyfikowanej do wystawienia deklaracji zgodności.
Rebreathery podlegają dyrektywie PPE 89/686/EEC jako sprzęt III kategorii (art. 8 pkt. 4).
Zgodnie z artykułem 10, aby legalnie wystawić deklarację zgodności producent musi przejść proces oceny typu WE w jednostce notyfikowanej (ocena dokumentacji, wzoru, systemu jakości).
Natomiast - co pewnie dla większości z nas jest oczywiste - dla przejścia oceny typu WE oraz dla wystawienia przez producenta deklaracji zgodności nie jest wymagana zgodność z normami, nawet zharmonizowanymi (art. 5, pkt. 2)
Stopień nurkowy: nTMX
Ilość nurkowań rocznie: 99
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: MaRkY Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 09 Sty 2012 Posty: 317 Skąd: Łódź
Wysłany: 29-08-2015, 14:27
Marcin Gala napisał/a:
Rebreathery podlegają dyrektywie PPE 89/686/EEC jako sprzęt III kategorii (art. 8 pkt. 4).
Dyrektywa 89/686/EWG została zmieniona dyrektywami: 93/68/EWG, 93/95/EWG, 96/58/WE i rozporządzeniami nr 1882/2003, 1025/2012.
fakt faktem nie wczytywałem się dogłębnie bo dopiero gdzieś z tyłu głowy rozważam posiadanie reba, jak również dotychczasowe audyty nie poruszały tego tematu. Ale dzięki za wskazówkę zaczynam zgłębiać temat.
Ponadto upoważniona jednostka ≠ jednostka notyfikowana
_________________ Ocena Ryzyka dla Nurków
Szkolenia BHP dla Nurków
Audyty BHP Prac Podwodnych
www.activebhp.pl
Jeśli ktoś ma możliwość i ochotę zapraszam na Śląsk, na rzut oka na oba reby (HH i XCCR) we czwartek 12.11.2015 w Tarnowskich Górach o 18:30 w naszym klubie. Będzie można porównać obie jednostki zarówno pod kontem budowy jak i oprogramowania. Będzie też można się umówić na intro na XCCR-ze. Zainteresowane osoby proszę o kontakt mailowy adi@z4.pl, w odpowiedzi prześlę szczegóły.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum