Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Koniec Hańczy ???
Autor Wiadomość
ziemia Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: nTmx, technical cave
Pomogła: 4 razy
PostWysłany: 28-08-2015, 06:20    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Urzędasay chcą chronic jezioro, ale tam chyba nie bywają. Nie przeszkadzją im rybacy, którzy łodziami motorowymi je ogałacają z ryb, nikt nie pilnuje zarybiania. Służby widziałam jak sobie robią rajdy bez sensu i celu po całum jeziorze, bo mogą. Parę kup nurków nie zanieczyści tak środowiska jak obora bez szczelnego gnojownika. A zresztą jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Pewnie będą chcieli jkakichś opłat za nurkowanie poza strefą wydzieloną, no i wzrośnie prestiż urzędnika, od którego będzie wszystko zależało. Może trzeba by wprowadzic jakąś niedużą opłatę klimatyczną, która będzie przeznaczona na ochronę Hańczy, a nie wymyślac pozwolenia na nurkowanie.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Piotr Szpartaluk Płeć:Mężczyzna
Szpargał

Stopień nurkowy: AdvEAN
Ubezpieczenie: DAN/SPTSLV
Oznaczenie stage: SPG
PostWysłany: 28-08-2015, 07:31    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Urzędasy realizują program ochrony Hańczy. W programie jest zapisane "ograniczyć nurkowania" więc organiczą. I tym samym wywiązują się z powierzonych zadań.

Natomiast nad sensownością tego zakazu nikt się prawdopodobnie nie zastanawiał, wynika on z nieznajomości tematu.
(bo na plażowaniu przecież każdy się zna, stąd piękna plaża w Błaskowiźnie Razz )
Powrót do góry

Tomek Płociński Płeć:Mężczyzna
kiedyś Plotek :)

Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN
PostWysłany: 01-09-2015, 13:44    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Trochę więcej informacji oraz interpretacji obecnej sytuacji można przeczytać
tutaj

Wychodzi na to, że wprowadzany zakaz to jest raczej zezwolenie.

O zezwolenie na nurki na 100m i ściankę po drugiej stronie mogą się ubiegać centra nurkowe i bazy, i jest je dużo łatwiej uzyskać niż w innych rezerwatach.

"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Powrót do góry

Emil Sieńko Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: G3
PostWysłany: 01-09-2015, 14:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Z tego co wiem część baz nad Hańczą (o ile nie wszystkie) posiada aktualnie zezwolenia RDOŚ. Dlatego nurkuje się zawsze "z" jakąś bazą thumright Kwestia tylko czy w świetle nowej regulacji - czy obecne zezwolenia będą nadal obowiązywały i jak czy proces ubiegania się o zezwolenie nie będzie utrudniony... albino
Powrót do góry

Monika Płeć:Kobieta

Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS
Pomogła: 13 razy
PostWysłany: 01-09-2015, 14:25    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

http://bip.bialystok.rdos.gov.pl/wydawanie-zezwolen-na-odstepstwa-od-zakazow-obowiazujacych-w-rezerwatach-przyrody

Regulacja ustawowa nie może być zmieniona przepisem zarządzenia. Procedura pozostanie taka sama.

Nowa regulacja nie wprowadza ograniczeń, stanowi zwolnienie z zakazów w rezerwacie obowiązujących w określonym zakresie - w tym zakresie nie ma potrzeby występowania o zezwolenie. Reszta się nie zmieniła.

Myślę, że raczej warto się zastanowić jak nurkowie mogą współpracować z RDOŚ i dołożyć swoją cząstkę do ochrony środowiska Hańczy. Wspólny punkt widzenia najczęściej ułatwia otrzymanie zezwolenia.

Jeśli w RDOŚ nie ma świadomości, że nurkowie nie stanowią zagrożenia dla środowiska Hańczy to naszym zadaniem jest tę świadomość zbudować.
Myślę, że np. projekt Baseline jest niezłym pretekstem. Pod warunkiem, że przestaniemy myśleć o tych, którym mamy coś przekazać per "urzędasy".

Wielu z nas, nurków, nie wiedziało, że wymagane jest zezwolenie. To że teraz już wiemy nie oznacza, że teraz nam coś "zabrano". W sumie raczej dostaliśmy nieco szersze spojrzenie Wink

Nie bywam usatysfakcjonowana rozumieniem czegokolwiek, ponieważ wiem, że moja zdolność pojmowania może być jedynie nieskończenie małym ułamkiem tego, co chciałabym zrozumieć. (Ada Lovelace; 1815-1852)
Powrót do góry

Jarek Andrzejewski Płeć:Mężczyzna
Jarek Andrzejewski

Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA
PostWysłany: 01-09-2015, 15:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Przyznam się, że nie wiedziałem, że Hańcza to rezerwat (i to od 1963 roku!).
Parę razy byłem nad jej brzegami w różnych miejscach (np. na północy są świetne "łąki" podwodne), objeżdżałem ją na rowerze, ale nie przypominam sobie, żeby gdzieś były tablice z taką informacją (może dlatego, że nie jest to obszar ochrony ścisłej jak np. wigierskie jeziora Białe, Okrągłe, Długie i Muliczne?).

http://www.monitorpolski.gov.pl/MP/1963/s/48/244

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Szpargał

PostWysłany: 01-09-2015, 21:40    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Monika napisał/a:

Nowa regulacja nie wprowadza ograniczeń, stanowi zwolnienie z zakazów w rezerwacie obowiązujących w określonym zakresie - w tym zakresie nie ma potrzeby występowania o zezwolenie. Reszta się nie zmieniła.

Ano właśnie! W ten sposób armia i inne służby uzyskały wolny dostęp do jeziora czyniąc z niego poligon. Nie muszą już występować o zezwolenie na pływanie łodzią motorową. Evil or Very Mad

Monika napisał/a:

Myślę, że raczej warto się zastanowić jak nurkowie mogą współpracować z RDOŚ i dołożyć swoją cząstkę do ochrony środowiska Hańczy.
[...]
Myślę, że np. projekt Baseline jest niezłym pretekstem.

Oczywiście. Zamierzamy nawiązać kontakt w tej sprawie z RDOŚ, o wynikach negocjacji poinformuję ASAP.
Powrót do góry

Wojtek A. Filip Płeć:Mężczyzna
Site Admin
Autor Programu Świadome Nurkowanie

Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF
PostWysłany: 02-09-2015, 07:54    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Piotr Szpartaluk napisał/a:
Zamierzamy nawiązać kontakt w tej sprawie z RDOŚ

...a kto to "Wy" ?
W czyim imieniu i w jakiej formie chcecie ten kontakt nawiązać?
Napisz proszę co chcesz negocjować?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Szpargał

PostWysłany: 02-09-2015, 08:42    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

My - czyli osoby zaangażowane w projekt Baseline na Hańczy. Narazie jest nas niewielu, ale mnie to nie dziwi, bo Hańcza daleko, trzeba ponieść koszty na stacje badawcze, dojazdy itd.
Może grono się powiększy.

Chcemy zawrzeć porozumienie, na mocy którego będziemy mieli nieograniczony dostęp do akwenu w zamian za wyniki badań. A mogą być one interesujące zpunktu widzenia RDOŚ, bo prawadzimy rozmowy z fachowcami od badania glonów, więc dużo więcej danych będziemy mieć niż w pierwotnych założeniach projektu.
Powrót do góry

WW Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: P3 + dodatki
PostWysłany: 02-09-2015, 09:28    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Piotr Szpartaluk napisał/a:
Ano właśnie! W ten sposób armia i inne służby uzyskały wolny dostęp do jeziora czyniąc z niego poligon. Nie muszą już występować o zezwolenie na pływanie łodzią motorową. Evil or Very Mad

Tak już jest, że te formacje muszą mieć wyszkolonych nurków a Hańcza do tego szkolenia dobrze się nadaje. Oni muszą gdzieś trenować, aby w razie czego nieść pomoc innym. Dla nas to przyjemność, dla nich ciężka praca.
Musisz spojrzeć na Hańcze nieco szerzej.
Dlatego napisałem wcześniej, że w odróżnieniu od większości zabierających głos, jak popieram próbę uregulowania naszego statusu nad tym pięknym jeziorem.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
978858

Andrzej Zwetler Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: P4 KDP/CMAS
Stopień instruktorski: M2 KDP/CMAS
Oznaczenie stage: ZELMER
PostWysłany: 02-09-2015, 12:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ano właśnie! W ten sposób armia i inne służby uzyskały wolny dostęp do jeziora czyniąc z niego poligon. Nie muszą już występować o zezwolenie na pływanie łodzią motorową.

Spokojnie... Jak na razie RDOŚ nie wydał rozporządezenia, przeczytaliśmy jedynie jego projekt. To wcale nie jest pewne że ostateczna wersja będzia niezmieniona. Według GDOŚ: RDOŚ nie może udzielić odstępstwa dla wszystkich służb wpisując to do rozporządzenia. RDOŚ może wydać odstępstwo tylko temu kto o nie wystąpi.

Numer Gadu-Gadu
5991058

Strona 5 z 5 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Odpowiedz do tematu