Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-11-2015, 21:56 Jestem Polakiem !
Każdy kraj może być z czegoś dumny.
Ja jestem Polakiem .
...i mieszkam w Polsce
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: OWD
Stopień instruktorski: brak
Wysłany: 10-11-2015, 19:16
Filmy fajne, ostatnimi latami bylem dumny, ze mieszkam w kraju, ktory rozwija sie i jest postrzegany bardzo pozytywnie przez przyjezdzajacych obcokrajowcow. Szkoda tylko, ze po ostatnich wyborach do sejmu oraz reakcji spoleczenstwa na temat emigrantow to lepiej chowac glowy w piasek...
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 10-11-2015, 19:43
Nie trzeba chować głowy w piasek. Wystarczy nie kierować się kolektywizmem
I chyba miałeś na myśli imigrantów, a nie emigrantów? Wydaje mi się, że wobec tych ostatnich nie są wyrażane jakieś szczególnie negatywne emocje w naszym kraju.
Stopień nurkowy: OWD
Stopień instruktorski: brak
Wysłany: 10-11-2015, 19:49
Piszac "emigranci" mialem na mysli ludzi, ktorzy uciekajac od biedy i wojny emigruja z terenow Bliskiego Wschodu do Europy zachodniej. Moze nieprecyzyjnie wyrazilem sie, ale zdaje sie, ze w tym sensie dobrze uzylem slowa.
Co do nie kierowania sie kolektywizmem to prawda. Niestety to nie zmieni ogolnego postrzegania naszego kraju, ktore w ostatnim czasie mocno zmienilo sie.
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-11-2015, 19:55
Zanim pojawi się dyskusja na tematy polityczne, proszę zwrócić uwagę na to, że zakładając ten temat miałem na myśli:
1. Jestem dumny z tego że jestem Polakiem
2. Jestem dumny, że mamy w Polsce tak wielu fenomenalnych ludzi
3. Za granicą zawsze podkreślam skąd jestem*
4. Uważam, że Polska jest jednym z ładniejszych miejsc do życia
Pod żadnym pozorem temat ten nie miał i nie ma na celu dyskusji o uchodźcach czy partiach politycznych. Chętnych do takowej proszę o założenie oddzielnego wątku
*Kiedy zamieszkałem za granicą, wydawało mi się, że nie mam po co wracać do Polski, że gdzie indziej wszystko jest lepsze, ludzie bardziej przyjaźni, a tam u nas, w tej Polsce, to tylko się wszyscy zabijają o swoją rację. Do takiego wniosku doszedłem w 2001 roku.
Potrzebowałem blisko 10 lat, żeby przekonać się jak bardzo się myliłem.
Jesteśmy różni - tak jak ludzie na całym świecie i to jest w nas najcenniejsze.
Być Polakiem to powód do dumy, a nie wstydu.
S. Lem
Wysłany: 10-11-2015, 21:48
Sebastian Zieliński napisał/a:
Tą małą flagę robiliśmy razem z synem. W planach chcemy zostawić ją pod grobem nieznanego żołnierza.
Super pomysł .
Wojtek
S. Lem
Wysłany: 10-11-2015, 22:12
Jarek - po kiego grzyba wyjaśniasz w tym temacie co to jest imigracja?
Naprawdę nie potrafisz się powstrzymać?
S. Lem
Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70 Pomógł: 35 razy Wiek: 61 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 2578 Skąd: Katowice
Wysłany: 12-11-2015, 22:06
Wojtek A. Filip napisał/a:
1. Jestem dumny z tego że jestem Polakiem
2. Jestem dumny, że mamy w Polsce tak wielu fenomenalnych ludzi
3. Za granicą zawsze podkreślam skąd jestem*
4. Uważam, że Polska jest jednym z ładniejszych miejsc do życia
(...)
Być Polakiem to powód do dumy, a nie wstydu.
Niestety , w pewnych sytuacjach za granicą , bedąc wsród naszych rodaków , niekiedy nie przyznaję się do bycia Polakiem , i uwierz Wojtku, nie czuję wtedy powodu do dumy. Raz z tego, że nie mogę się przyznawać, dwa, że w tych sytuacjach duma byłaby zupełnie nie na miejscu.
Stopień nurkowy: P4 full TMX
Ilość nurkowań rocznie: 90 Pomógł: 8 razy Wiek: 62 Dołączył: 10 Wrz 2012 Posty: 1082 Skąd: Koszalin
Wysłany: 14-11-2015, 01:36
My (40- i 50-latkowie) dźwigamy na sobie brzemię przeszłości tego kraju. Wspomnienia, z których pamiętamy, że byliśmy "gorsi" od zachodu (biedni, bez swobody poruszania się po świecie). Stale mamy pewien kompleks wynikający z obserwacji zachodnich obcokrajowców, którzy pojawiali się w naszym kraju latach 70, 80 czy nawet 90. Oni mieli swobodę poruszania się i pieniądze. Ten kompleks pozostał i nie jest łatwy do usunięcia. Pomimo wielkich zmian w latach 200-201, powolnego zacierania różnic materialnych i swobodnego dostępu do Zachodniej Europy stale jesteśmy czuli na stare różnice. Na to, jak nas tam widzą.
I pewnie ten "osad" leży u podstaw deklaracji typu "jestem Polakiem i jestem z tego dumny". To tak jakby obcym deklarować "nie jestem przecież tak cienki, jak sądzicie", znajdując oparcie we własnej "dumie" narodowej podpartej starymi kompleksami.
Mam inną propozycję: wrzućmy po prostu na luz. Jestem jaki jestem i tyle. Staram się tego uczyć i trochę się już nauczyłem. Wiem, że nie jest to takie proste, ale daje efekty. Bariery budujemy my sami. Nie tylko wobec innych, ale przede wszystkim sami dla siebie.
_________________ Pozdrawiam
-----------------------------------------------------
"Wiem tylko to, co sam widziałem." - Ernest Hemingway
"Zwieść cię może ciągnący ulicami tłum..." - Michał Zabłocki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum