Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Stopień nurkowy: Adv Ean + OWD Pomógł: 3 razy Wiek: 58 Dołączył: 24 Paź 2009 Posty: 195 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-01-2016, 22:44
Cześć,
Jarek, mam "stare" Scubapro Jety w rozmiarze XXL ze sprężynami do sprzedania. Jakbyś był zainteresowany, daj znać - możemy się umówić na przesłanie do przymiarki, nie ma problemu.
Stopień nurkowy: Bubblemaker Pomógł: 7 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2010 Posty: 126 Skąd: Oplau
Wysłany: 29-01-2016, 10:59
Jarek. mam podobny zestaw jak ty: noga 46, grube skarpety, na to walonki Weezle'a i rockbooty.
Z jetów, które na pewno pasują: Scubapro stare XXL (mogłyby być nawet mniejsze), Manty 112 wysokie (obecnie moje ulubione).
Z kolei kalosz Mant 111 w poszczególnych rozmiarach różni się tylko długością wewnętrznego klina dystansowego- szerokość i wysokość jest bez zmian. 111 XXL lub XL też od biedy pasują, ale tu jest już ciasno.
Pływałem też w Turtlach, pasują dobrze, lecz dla mnie są za miękkie i w OMS Slipstream XXL- super płetwa, ale bardzo ciężko dostać.
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 31-01-2016, 18:20
Miałem dziś okazję zabrać 111 i 112 medium na basen.
Pomimo różnicy w wielkości piór nie zauważyłem jakiejś diametralnej róznicy w napędzie.
Testowałem przede wszystkim style "do pływania", a ze sprzętu miałem kąpielówki, rockbuty (albo buty do pianki albo obie pary), płetwy i deskę (więc manewrowanie czy pływanie do tyłu raczej nie były w tym teście najważniejsze, szczególnie, że na torze w aquaparku nie byłem sam).
Czasy kraulem "na maksa" (ok. 13,5-14s) i liczba kopnięć żabą (8) na tej samej odległości bardzo podobne, mam nawet wrażenie, że mniejsze 112-tki były w żabie skuteczniejsze.
Kształt kalosza (z zaokrąglonym sklepieniem) w 112-tce też jest wygodniejszy.
Style zmodyfikowane też bez problemu.
Na razie nie porównywałem z cressi frog używanymi przeze mnie z pianką i kaloszowymi stratos fp (do free i jeziorowej czy rzecznej "turystyki"), bo i tak dziwnie wyglądałem na "Fali" z czterema butami i czterema płetwami
Stopień nurkowy: AdvEAN
Ilość nurkowań rocznie: 41
Oznaczenie stage: PTJA Pomógł: 51 razy Wiek: 53 Dołączył: 08 Paź 2011 Posty: 2707 Skąd: Łódź
Wysłany: 06-04-2016, 22:39
Zamówiłem 112tki, ale przez pomyłkę dostałem hard zamiast medium. Porównałem z cressi frog:
- żabka potężna: 5 ruchów/25m w porównaniu do 7-8 we frogach
- żabka tyłem łatwiutka
- kraul: porażka: 17-18s we frogach i ponad 20 w mantach przy znacznie większej pracy
- style zmodyfikowane: nie istnieją, końcówki się nie uginają w ogóle
Jutro porównam z medium i - najprawdopodobniej - poproszę o wymianę na zgodne z zamówieniem ( czylimedium).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum