Stopień nurkowy: GUE T1 Pomógł: 27 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Cze 2010 Posty: 965 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-02-2014, 19:14
Adam Jaworski napisał/a:
4. Pracodawca
Dla mnie osobiście problem jest pomijalny - mało który pracodawca obecny bądź potencjalny jest na forum. Dodatkowo - forum jest zamknięte, większa część niedostępna dla google ani innej osoby, która chciałaby węszyć. IMHO ryzyko, że ktoś będzie chciał się zarejestrować tylko po to, żeby zobaczyć, co pisze ktoś, kto prawdopodobnie jest uczestnikiem forum, jest pomijalne, podobnie jak potencjalna szkodliwość takiego działania.
Yavox,
Forum wcale nie jest aż tak mocno zamknięte jakby mogło się wydawać. Wystarczy zadać odpowiednie pytanie googlowi. Wojtek kiedyś starał się uzyskać efekt "jak zamknąć forum, a pozostać wysoko w wyniakch googla". Nie wiem czy się to udało, ale wiele tematów jednak jest dostępnych.
Niestety coś raz wysłane do Internetu zostaje tam zazwyczaj na długo.
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 24-02-2014, 19:32
Piotrek - tak, ale trend związany z mocniejszym promowaniem nicków w postaci imion i nazwisk jest czasowo dosyć zbieżny z odcięciem google od wielu miejsc na forum. Ktoś piszący od wielu lat jest oczywiście dalej wyszukiwalny we wcześniej zindeksowanych archiwach. Natomiast jeżeli komuś nowemu zależy w ekstremalny sposób na prywatności: wylogowuje się, patrzy jakie działy są dostępne dla osób niezalogowanych - i ich po prostu unika.
Stopień nurkowy: PSAI Adv.EAN
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Silver
Oznaczenie stage: TJK Pomógł: 2 razy Wiek: 51 Dołączył: 22 Sie 2012 Posty: 267 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 25-02-2014, 10:37
Adam Jaworski napisał/a:
1. Ludzie nie chcą się wygłupić na własne konto.
Moim zdaniem nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
Adam Jaworski napisał/a:
2. W branży nurkowej występuje pewne zjawisko, które ja sobie roboczo określam mianem "foch instruktorsk
Padłem. Na prawdę? Nigdy o czymś takim nie słyszałem.
Ale to nie znaczy że tego nie ma.
Wczoraj słyszałem w radio , że jest gdzieś forum dla osób mających dostęp do informacji niejawnych. Agenci, doradcy w kancelariach rządowych etc. Setki użytkowników. Ale to już nie na temat.
Stopień nurkowy: bubblemaker;)
Wysłany: 05-05-2014, 10:07
Jako osoba całkowicie nowa na forum i dopiero stawiająca pierwsze kroki w nurkowaniu poczułem się nieco zaskoczony prośbą o rejestrację "z imienia i nazwiska". Jednak po krótkim przemyśleniu, tudziez wizycie na innych forach nurkowych, można powiedzieć ze jest to dobry sposób na ograniczanie różnych wojenek, często wśród ludzi znających się i lubiących w realu, a w internecie toczących swoje spory na poziomie rynsztoku, tyle że pod pseudonimami.
Co do obaw o "nieanonimową" krytykę ze strony braci nurkowej? Cóż, jakoś musze to przeżyć... pewnie się zdarzy bo wiedzę dopiero zdobywam i niektóre pytania z mojej strony mogą się wydawać doświadczonym całkiem niepoważne...
Jeśli chodzi o pracodawcę, to właśnie wszystko zależy od miejsca i stanowiska pracy. Mój wymaga ode mnie bym przychodził do pracy w miarę punktualny i w miarę trzeźwy, reszta moich "aktywności" go nie interesuje. Ot, uroki bycia "fizycznym"
Stopień nurkowy: AOWD
Wysłany: 24-06-2014, 14:09
I ja też jestem świeżo zarejestrowana (i bardzo świeżo nurkująca), ale prośba o zarejestrowanie pod własnym imieniem mnie nie zaskoczyła. Może dlatego, że przeglądałam wcześniej otwartą część forum i widziałam te nazwiska i twarze w awatarach?
I prawdę mówiąc, myślę że pomysł jest świetny. Co do "głupich pytań", to zgadzam się z Tomkiem - każde pytanie jest dobre (powtarzanie jest sensem uczenia ), a brak Anonimów ogranicza ilość farmazonów w odpowiedziach i innych aspołecznych internetowych zachowań.
A a propos pracodawcy - nie wyobrażam sobie, co na forum nurkowym mogłoby przeszkadzać szefowi. No, chyba że ktoś by się zamierzał pochwalić fajnym nuraniem w ciągu tygodnia, w którym wziął urlop zdrowotny, albo nowym rebriderem po wyjęczeniu podwyżki "bo dziecko". Ale to nie jest problem anonimowości forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum