Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 08-06-2017, 13:58 Jak sobie zrobiłem reba za 250 zł
Już wiem jak od czasu do czasu działa reb lub jak powiedziałby entuzjasta ccr jak ulega awarii.
Potrzebowałem przewieźć produkty głęboko mrożone do klienta. Po przekazaniu próbek wróciłem do domu, w samochodzie został styrobox
W styroboxie został suchy lód
Rano po wejściu do auta już po kilku sekundach co raz szybszy oddech i co raz głębszy do tego arytmia/tachykardia serca totalna dezorientacja bez szans na logiczne działanie no i w końcu nastąpiło zgaszenie światła. Na szczęście kilka minut później żona wychodziła do pracy...
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Dużo szcześcia, że nie zdążyłeś uruchomić silnika i ruszyć , Chociaż wtedy zaczęła by działać wentylacja i CO2 zaczął by być wypierany przez powietrze z niedużym nadciśnieniem .
Tak czy inaczej duuuuużo szcześcia i w sumie to trochę mało przewidywania To musiało się tak skończyć . Ale , tacy mądrzy to jesteśmy wszyscy po fakcie ...
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 08-06-2017, 16:21
piotrkw napisał/a:
Dużo szcześcia, że nie zdążyłeś uruchomić silnika i ruszyć , Chociaż wtedy zaczęła by działać wentylacja i CO2 zaczął by być wypierany przez powietrze z niedużym nadciśnieniem .
Tak czy inaczej duuuuużo szcześcia i w sumie to trochę mało przewidywania To musiało się tak skończyć . Ale , tacy mądrzy to jesteśmy wszyscy po fakcie ...
Mój przykład może posłużyć jako potwierdzenie zasadności trzymania się procedur. Gdyby istniała procedura sprawdzania zawartości bagażnika i wietrzenia samochodu przed jazdą po przewożeniu CO2 to nie byłoby takiego fakapu
W każdym razie zorganizuje pracownikom szkolenie z jakimś fachowcem z Messera ( nie jest wymagane ale coś się wymyśli)
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-06-2017, 20:15
Mi tam podoba się nowe pojęcie na blackout:
"zrobić sobie reba"
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: T1
Ilość nurkowań rocznie: 60
Ubezpieczenie: DAN Silver Sport Pomógł: 39 razy Wiek: 48 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 2408 Skąd: Józefów k. W-wy
Wysłany: 09-06-2017, 08:20
Kiedyś jakiś ruski nakręcił na youtube poradnik, jak zrobić sobie chłodniej w domu w gorące lato za pomocą suchego lodu, jak się nie ma klimatyzacji. Mało brakowało, żeby się parę osób dzięki temu na tamten świat nie przeniosło...
Stopień nurkowy: nTMX, Cave, GUE FT
Ilość nurkowań rocznie: 60 Pomógł: 9 razy Wiek: 57 Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 1040 Skąd: Łódź
Wysłany: 09-06-2017, 18:09
Od dawna uważałem, że procedury w klinice Dignitas czy wykonywania wyroków śmierci w USA są przekomplikowane, kłopotliwe i niepotrzebnie kosztowne. Do tego jakieś europejskie embargo na jeden z, jakby to nazwać "leków" i klapa.
Prosta pętla z aparatu ucieczkowego za 60 zeta z allegro i klips na nosie...
Ale do tego trzeba miec wiedzę .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum