Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2017, 15:47 Sprawdzian dla każdego ;)
Gwara zmienia się pokoleniowo i miejscowo.
Sprawdźcie jak sobie poradzicie z quizem typowych słówek używanych przez młodych ludzi w 70 latach
Stopień nurkowy: full cave, full tmx
Ilość nurkowań rocznie: 70 Pomógł: 35 razy Wiek: 61 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 2578 Skąd: Katowice
Wysłany: 06-10-2017, 19:25 Re: Sprawdzian dla każdego ;)
Wojtek A. Filip napisał/a:
jak sobie poradzicie z quizem
Eeee tam... 12/12, chociaż (ja lata 60-te) polemizowałbym ze stosowalnością określenia "czajnik" - w mojej bajce to nie był "osobnik niezdecydowany", tylko ktoś, komu lepiej zejść z celownika, bo "czaji", "zaczaja" i "wyczaja", jednym słowem "kapuś".
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2017, 20:17
TomM napisał/a:
polemizowałbym ze stosowalnością określenia "czajnik"
zgadza się - może to jakiś bardziej warszawski czajnik .
Generalnie test stosunkowo prosty, ale fajna przypominajka
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
ja z wachlami sie wahałem, ale dobrze ustrzeliłem, reszta pewniaki
wynik 12/12
co do czajnika nie miałem wątpliwości - u nas mówiło się, ze ktoś "czajnikuje się"
Wysłany: 07-10-2017, 17:25 Re: Sprawdzian dla każdego ;)
TomM napisał/a:
... chociaż (ja lata 60-te) polemizowałbym ze stosowalnością określenia "czajnik" - w mojej bajce to nie był "osobnik niezdecydowany", tylko ktoś, komu lepiej zejść z celownika, bo "czaji", "zaczaja" i "wyczaja", jednym słowem "kapuś".
Na moim Dolnym Śląsku, "czajnik" to była (bez wątpliwości) osoba niezdecydowana. Natomiast kapusia określało się zawsze mianem "kapusta".
Tak czy inaczej - 12/12.
_________________ W gruncie rzeczy nie chodzi wcale o to co umiesz, lecz o to w jaki sposób korzystasz ze swoich umiejętności.
Stopień nurkowy: GUE FT, Adv Rec TMX
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN SptSlv Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Cze 2013 Posty: 74 Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-10-2017, 12:02
12/12 poniżej minuty. Tylko nie wiem czy się z tego cieszyć
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 17-10-2017, 09:57 Re: Sprawdzian dla każdego ;)
kjar napisał/a:
Na moim Dolnym Śląsku, "czajnik" to była (bez wątpliwości) osoba niezdecydowana. Natomiast kapusia określało się zawsze mianem "kapusta".
Tak czy inaczej - 12/12.
U mnie też "czajnik" to ktoś kto się wahał, miał trudność z podjęciem decyzji np iść do szkoły czy na wajsy ale najczęściej "czajnik" było stosowane do kogoś kto się przyczajał w czasie gry w karty np w 1000ca
Kapuś to był "uchol"
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum