Stopień nurkowy: CMAS P2
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: ZUS Pomógł: 4 razy Wiek: 54 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 176 Skąd: Gdynia
Wysłany: 10-02-2018, 09:45
Proponuję zapytać w bazie w której będziesz nurkował czy jest możliwość podłączenia automatu ze złączem DIN. To kwestia wykręcenia inbusem z zaworu butli "kółeczka z oringiem".
Sam adapter dość sporo waży, a chcesz zabrać 2 szt, mi zawsze było szkoda cennych kg w bagażu.
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-02-2018, 10:36
Tomek napisał/a:
To kwestia wykręcenia inbusem z zaworu butli "kółeczka z oringiem".
Gdyby standard INT oznaczał wyłącznie wkręcane adaptory życie było by proste .
Tylko w nielicznych krajach (np. Egipt, choć i tu nie jest to zasadą) stosuje się to rozwiązanie.
W większości wypadków zawory INT są nierozbieralne
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Stopień nurkowy: CMAS P2
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: ZUS Pomógł: 4 razy Wiek: 54 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 176 Skąd: Gdynia
Wysłany: 11-02-2018, 11:37
Wojtek A. Filip napisał/a:
Tomek napisał/a:
To kwestia wykręcenia inbusem z zaworu butli "kółeczka z oringiem".
Gdyby standard INT oznaczał wyłącznie wkręcane adaptory życie było by proste .
Tylko w nielicznych krajach (np. Egipt, choć i tu nie jest to zasadą) stosuje się to rozwiązanie.
W większości wypadków zawory INT są nierozbieralne
.... podpowiedziałem na podstawie własnych doświadczeń (Egipt, Grecja, Tajlandia, Brazylia), najwyraźniej od 10 lat mam po prostu szczęście i omija mnie niemiła niespodzianka.
Centrum w Tajlandii nie gwarantuje że trafimy na takie zawory ...
Ale możesz zapytać, czy na miejscu dysponują przejściówkami INT/DIN. Na ostatnim naszym wyjeździe lokalne centrum nurkowe samo zorganizowało dla nas kilka takich przejściówek (bezpłatnie) gdy tylko o to poprosiliśmy.
_________________ W gruncie rzeczy nie chodzi wcale o to co umiesz, lecz o to w jaki sposób korzystasz ze swoich umiejętności.
Stopień nurkowy: GUE T1 Pomógł: 27 razy Wiek: 41 Dołączył: 08 Cze 2010 Posty: 965 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-04-2018, 12:03
Kilka zdań o nurkowaniu w Tajlandii opiszę w innym miejscu, a w temacie zaworów i adapterów: na jeden łodzi były butle z zaworami bez możliwości wykręcenia "pestek" - takie jak ze zdjęcia Wojtka, na drugiej część "pestek" dała się wykręcić, ale nie każda
Centrum nurkowe, z którym nurkowaliśmy (Asian Divers) bez problemu zorganizowało nam adapter na wszelki wypadek .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum