Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Hej.
Przed nami jubileuszowy, zorganizowany w 20 lat po pierwszym takim spotkaniu Techmeeting.
Będzie po czesku czyli jak mówią Czesi "spolecne", czyli dobra zabawa bez napinania
Będę miał przyjemność poprowadzić jedną z prezentacji.
Będę mówił o rekordach, będę mówił o eksploracji ale przede wszystkim będę mówił o sprzętowych "błędach młodości" jakie popełniają doświadczeni nurkowie techniczni nawet o tym nie wiedząc oraz o tym jakie to powoduje ograniczenia w realizacji złożonych planów eksploracyjnych.
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-02-2018, 15:09
Silvestr Peknik napisał/a:
Wojtka osobisce zapraszam na browara. Nie, na dwa browary.
no... uz to vidim
Moc dekuji Silvo!
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Wysłany: 24-03-2018, 16:47
Blisko 400 osób i... tylko 7 czy 8 z Polski .
Zwykle stanowiliśmy jakieś 30% składu Techmeetingu.
Co ciekawsze w tym roku rzecz się dzieje raptem 50min od Katowic.
Tak czy inaczej: bardzo fajne prezentacje. Ciekawe podsumowanie 20 lat i 20 konferencji.
Świetni goście i bardzo dobra atmosfera .
S. Lem
Wysłany: 26-03-2018, 19:47
Niespodzianki, niespodzianki...
Wszyscy je lubimy ... no może nie zawsze wychodzą tak jakbyśmy chcieli.
Niemal do końca imprezy nieznany był szczegółowy program prezentacji.
Pomyślałem, że moja będzie pewnie gdzieś po obiedzie, więc zamiast w piątek, przyjadę w sobotę przed południem.
Na wszelki wypadek napisałem do Davida czy wie o której mam się prężyć na scenie?
Odpisał, że spoko, nie pamięta dokładnie, ale podeśle mi stosowną listę.
Dostałem ją godzinę później. Leniwym wzrokiem przeglądam program od tyłu i znajduję swoją prezentację jako... otwierającą Techmeeting, tuż po przedstawieniu jego 20 letniej historii - no i tyle było porannego luzu .
Poniżej druga z moich prezentacji "terenowych" czyli w praktyce o tym co w sprzęcie przeszkadza w nurkowaniach technicznych i eksploracyjnych .
Fajnie jest wiedzieć, że jest bardzo dużo osób zainteresowanych tym aby nurkowania były... sprzętowo wygodne.
S. Lem
Wysłany: 27-03-2018, 06:48
Kilka zdjęć, których autorką jest Andrea Kiss
Jeden z organizatorów - David Skoumal
dusza towarzystwa i główny organizator David Cani.
David zaprezentował film z akcji wydobycia ROV'a bartka Gryndy, którego wydobywał inny ROV, którego też trzeba było wydobyć . Obydwie maszyny utknęły na blisko 200m w Hranickej Propasti.
Phil Short
Frantisek Novomesky - patolog pracujący od kilkudziesięciu lat nad ofiarami wypadków nurkowych - jedna z ciekawszych prezentacji pokazująca jak pomocny w ocenie przebiegu wypadku jest komputer.
Frantisek zaprezentował serię świetnych (bo rzadkich) zdjęć z sekcji nurków po wypadkach spowodowanych jak to zwykle bywa banałami
David i Silva Peknik. Bez nich nie byłoby Techmeetingu. Pasjonaci nurkowania, doskonali w tym co robią. Silva to już chyba bardziej Polak niz Czech
Jedna z głównych nagród losowana w tradycyjnej, czeskiej "Tomboli" - ocieplacz Flex 360
Nagroda główna Techmeetingu 2018 - skafander SANTI Emotion + i jego nowy właściciel !
Moja prezentacja miała dosyć... dynamiczny wymiar
Postanowiłem zachęcić blisko 400 osób do wspólnych ćwiczeń
Czesi błyskawicznie podchwytują naukę przez zabawę, więc wszyscy z uśmiechami uczyli się wykorzystywać swoje naturalne możliwości do dopasowania sprzętu
Jak osiągnąć lepsze wyniki w nurkowaniach eksploracyjnych wprowadzając drobne poprawki w konfiguracji sprzętu - w tle zdjęcia z naszej wyprawy na Britannic'a
Zawsze fajnie jest się czegoś nauczyć - jakie skrzydło najlepsze do nurkowań multistage + DPV w trudnych warunkach? Jak w mniej niż 3 sekundy przeregulować uprząż z jednego kawałka taśmy z nurkowań w suchaczu na nury w cienkiej piance?
Zabawa była doskonała, a czasem brakowało mi rąk
S. Lem
Wysłany: 27-03-2018, 12:01
bpiotrek napisał/a:
W jakich językach są prelekcje
Zwykle na Techmeetingu językiem wiodącym był czeski. W tym roku było podobnie.
Prezentacje w poprzednich latach były robione też po polsku i angielsku. Tym razem tylko czeski i angielski.
W tym roku dostępne były tłumaczenie robione przez native speaker na języki:
polski, czeski i angielski (všechno přes sluchátka ) .
S. Lem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum