Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-08-2008, 21:51
Czas zatem podziękować Organizatorom za zaproszenie...
...natomiast testerom za wytrwałość.
Uczestnikom warsztatów "jacket v.s płyta z workiem" za determinację (Grzegorz 50% balastu mniej i poprawny trym robi wrażenie nawet jeżeli się tego nie widzi )
Uczestnikom wykładu na temat "konfiguracja dirracja" za ciekawe uwagi, a krakowskiemu CD za zadanie pytań i samodzielne udzielenie nań odpowiedzi 8) .
Kolejne testy sprzętu z Grupą ECN już niedługo w Szczecinie - mam nadzieję, że ktoś, coś skrobnie na ten temat...
Witam wszystkich,
przede wszystkim chciałem podziękować wszystkim za przybycie do Krakowa mimo specyficznej pogody.
jednocześnie chciałbym zaprosić wszystkich zainteresowanych na kontynuację imprezy 24.08 o 10 rano do bazy Dive Devil w Ińsku.
Przypominam że ufundowany przez Bare suchacz Trilam HD Tech Dry wciąż czeka na szczęśliwego testera
1. Automat Atomic B2 dostał mi się taki jak na fotce powyżej - czyli sam I i II stopień.
Ponieważ nie chciało mi się przekonfigurować automatów na twinie, więc rzuciłem hasło 'może do stage'a' - na co Szanowni Wystawcy dorzucili, że nawet nie trzeba dokręcać manometru... no bo po co właściwie stage na Zakrzówku... Więc kończąc sobie nurkowanie wyciągam węża zza gumy, mimo jego krótkości a dzięki przegubowi kulowemu bezproblemowo daje się włożyć do paszczy, miękki i wygodny ustnik....
podawał ciut gorzej od mojego DS4 - ale to może kwestia regulacji. za to wyraźnie głośniej.
Problem powstał po powrocie do domu - czytam, że B2 to tytanowy model......
więc biegiem do stage'a i czytam nalepki -uff, zabrałem ten z 50% .........
Nikt nie zapytał, co miałem w tym stage'u......
W modelu B2 tytanowe są elementy 2 stopnia jednak jest on fabrycznie przystosowany do nitroxu. Sposób podawania jest charakterystyczny dla automatów tłokowych ( pamiętam jakie miałem problemy z przesiadką w drugą stronę tj z tłokowego na membranowy). Dla potrzebujących automatów czystości tlenowej przewidziany jest model M1.
Te_Pe napisał/a:
zawory Apexa - to że podawczy jest przesunięty z powodu zamka, przez minutę powodowało problem z trafieniem - aczkolwiek dodanie powietrza wymaga dokładnego trafienia przycisku - potem podawał precyzyjnie. gorzej z upustowym - wypuszczał wyraźnie wolniej niż Sitech, wymagał większej uwagi (dłuższego wypuszczania)
Z tego co wiem to nasze skafandry mają zawory Si-Techa
Te_Pe napisał/a:
rękawice checkup - po raz pierwszy nie miałem problemu z wsunięciem reki przez wielki otwór - w sitechach muszę łamac rękę niczym oswobadzanie się z kajdanek... bardzo gruba guma - 1mm - miałem momentami wrażenie 'pływania' - ale bezproblemowo operowałem karabinkami czy zaworami....; ściąganie - przy pierwszej poprosiłem o pomoc, przy drugiej nie było już problemu - trzeba znaleźć właściwą metodę....
brak kryzy wewnątrz powodował znaczna różnice objętości przy podnoszeniu i opuszczaniu ręki...
Jest to skafander testowy prezentujący jedno z możliwych rozwiązań-jeśli ktoś chciałby przetestować CheckUp'y w wersji z manszetą to nie ma problemu.
Te_Pe napisał/a:
chodzą słuchy o długim okresie oczekiwania na serwis - jeżeli to nieprawda, to z całą pewnością może to być Bare....
rzeczywiście były z tym problemy jednak od wiosny mamy wreszcie autoryzację Bare na serwis i wykonujemy prawie wszystkie przeróbki/naprawy na miejscu.
Stopień nurkowy: IANTD nTMX Pomógł: 10 razy Wiek: 63 Dołączył: 31 Sty 2006 Posty: 339 Skąd: Kraków
Wysłany: 19-08-2008, 16:31
ecn napisał/a:
Z tego co wiem to nasze skafandry mają zawory Si-Techa Very Happy
sprawdź, proszę, testowany suchacz XL z checkupami - jeżeli się mylę, to głośno odszczekam....
jak wiadomo, darowanemu się w zamek nie patrzy..... opisałem luźne spostrzeżenia dotyczące testowanej konfiguracji - wybierając docelowy model pozmieniałbym ciut konfigurację.... że można to się już dowiedziałem ......
Nie ma co sprawdzać wszystkie Bare od 6 lat mają Si-Techy. Jeśli nie podobał się suchy z wklejonymi spróbuj takiego z montowanymi samodzielnie-mają manszetę
jednocześnie chciałbym zaprosić wszystkich zainteresowanych na kontynuację imprezy 24.08 o 10 rano do bazy Dive Devil w Ińsku.
Przypominam że ufundowany przez Bare suchacz Trilam HD Tech Dry wciąż czeka na szczęśliwego testera
Będziemy będziemy Jakie są reguły brania udziału w losowaniu/konkursie?
Ińsko
Byłem, zobaczyłem, przymierzyłem .....testowałem -> tu już rym uciekł
Mając wolną niedzielę wybrałem się, wiadomo z kim 8) aby popływać z czymś czego jeszcze nie miałem na sobie.
1. Agir HID 24W - aktualnie pływam z Seamonster'em 24W w obudowie alu. w agirze odczułem zdecydowaną lekkość na powierzchni a pod wodą na plus IMO lepsze ułożenie w goodmanie, który ma zdecydowanie większo powierzchnię styku na wierzchni dłoni. Dla mnie idealnie stabilizuje zestaw.
2. Agir Niord-44 -> Aktualnie pływam w 2x12 (13,8kg/szt) z 8kg v-weightem oraz 4,5Ah akku. Gdy zestaw napompowałem nie tonął. Do tej pory pływałem z podkówkami. Moim zdaniem powiększyli litraż robiąc zdecydowanie za dużo materiału w górnej części, co powiduje obciskanie wężami.
3. Trilam HD Tech Dry - Po włożeniu czułem się jak w dresie w porównaniu do mojego sztywnego cortexa. Wygodę ruchów powiększa jeszcze rozciągliwy materiał. Dodatkowe buty nie przemawiają do mnie, kolejny element, który można zapomnieć zabrać.
Dobrze zwężone przejście do butów, które ogranicza przepływ powietrza. Obecnie w ecn można określić dokładne miejsce zaworów, więc nasze indywidualne zachcianki mogą być realizowane.
Podziękowanie dla organizatorów i wystawcy ECN za organizację spotkania.
Uwagi: Szkoda, że DD posiada bardzo bardzo ograniczone miejsce w swojej bazie. Gdyby padał deszcz to nawet nie było by miejca gdzie się przebrać.
Stopień nurkowy: DW Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Maj 2006 Posty: 219 Skąd: Piaseczno KS
Wysłany: 25-08-2008, 18:29
Dzinks jakby padał deszcz to na pewno nie pozwoliłbym ci zmoknąć .Niestety mamy do dyspozycji tylko ten hangar .Nic więcej nie można tam zrobić bo to teren Ińskiego Parku Krajobrazowego .A to dla leśników rzecz święta.
Dzinks jakby padał deszcz to na pewno nie pozwoliłbym ci zmoknąć
Dzinks nie przepada za mokrym deszczem
salps napisał/a:
Niestety mamy do dyspozycji tylko ten hangar .Nic więcej nie można tam zrobić bo to teren Ińskiego Parku Krajobrazowego .A to dla leśników rzecz święta.
Wysłany: 25-08-2008, 22:36 testy sprzetu na insku 24 sie 08
Witam Wszystkich! To Ciekawe co pisze Dzinks z jednej strony stroni od deszczu a potem dobrowolnie wchodzi do wody ,jakiś dziwny kot.
Co do sprzetu to pływałem z automatem Atomic B2.Nie mam wielkiego doswiadczenia w automatach ze względu na fakt że nurkuję dopiero 3 sezon.Używam automatu Scubapro MK17 oraz s555.Porównując pracę tych dwóch konstrukcji to mogę śmiało stwierdzić że atomic ma wyraźnie mniejsze opory oddechowe i przy srubie skręconej na maksa na plus i minus.Konstrukcja ustnika też jakby wygodniejsza mimo dużego przyzwyczajenie mojej szczęki do s-pro.Ciekawe było osiowe wyprowadzenie węza z I do II,czyli sugestia do montażu I stopnia poziomo-może do twina?Natomiast bardzo wygodny przegub kulisty przy wejściu weża do II stopnia.Wyraźnie ułatwia rozglądanie się pod wodą i nie wyrywa się ustnika.Duża zaleta-serwis co dwa lata.
Płetwy Atomic tez miałem okazję przetestować.Pływam w jetach scubatecha i niestety nie zamieniłbym tych płetw na żadne inne.Atomic ma fajne wzornictwo i materiał z których jest wykonany.Zresztą od jetów wszystkie płetwy są ładniejsze Dosyć twarde,spory ciąg do przodu kraulem.Szybkie.Żaba mi w nich nie wychodziła .Manewry typu helikopter-ciężko.Do tyłu -nie da rady.
Pozdrawiam organizatorów-pokazy fajne trochę nowych rzeczy poznalem.Dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum