Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-10-2008, 13:48 GPS zabroniony w Egipcie?
Hej.
Właśnie przeczytałem, że rząd egipski zabronił używania jakichkolwiek odbiorników gps (w tym modułów wbudowanych np. w telefony komórkowe).
Aby móc skorzystać z nawigacji trzeba uzyskać stosowne zezwolenie.
Dorota - Bartek, czy wiecie coś bliżej na ten temat?
Jeżeli to prawda to czy właściciele łodzi mają procedurę uzyskania stosownego zezwolenia jakoś uproszczoną?
Stopień nurkowy: Instruktor
Wysłany: 18-10-2008, 17:44
mhm.... jestem w trakcie sprawdzania.
Jedno zrodlo informacji podalo: "e?".
Drugie: "Tak. Jest to zakazane i trzeba miec pozwolenie z wielu instancji, ale.... jak go uzywasz i nikt z tego nie robi probemu to jest ok ". Czyli na zasadzie - nie chwalic sie, ze sie ma i jest ok. Jak zreszta z wieloma rzeczami tutaj...
Uzywamy gps'a na morzu - nie mam zadnego problemu. Uzywamy telefonow satelitarnych - tez nie ma problemu .
Wysłany: 19-10-2008, 08:39
Coś nieprawdopodobnie to brzmi
Byłem w wielu miejscach na Bliskim Wschodzie i jedynym miejscem w którym mają świra na punkcie GPS jest Syria.
Dookoła zawsze było ze 30-40 odbiorników GPS: ręcznych i geodezyjnych pracujących w RTK.
Ja sam mam w samochodzie 3 sztuki: VTS, telefon sat i zwykly reczny Garmin
Stopień nurkowy: Instruktor
Wysłany: 20-10-2008, 21:26
kaczka czy nie, nieprawdopodobne czy prawdopodobne... informacje pochodzą ze sprawdzonego źródła - czyli od reprezentanta prawa 8) - GPS jest prawnie zabroniony, co nie bynajmniej nie przeszkadza tutejszym w jego używaniu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum