Stopień nurkowy: instruktor Pomógł: 2 razy Wiek: 66 Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 231 Skąd: Łagów
Wysłany: 10-11-2008, 00:05 Balast nurkowy v-veight, x-veight, p-veight oraz nerki
Witam
Zapraszam do obejrzenia oraz zakupu balastu nurkowego. Obecnie wszystkie realizacje balastu pokrywam warstwą specjalnego tworzywa (polietylen) dostępnego w jednym z kolorów: czarny, niebieski, żółty, szary.
Każdy balast wykonuję indywidualnie w zależności od potrzeb nurka. Podstawą do wykonania jest zwymiarowanie jak na poniższym obrazku oraz konsultacja szczegółów telefoniczna bądź meilowa.
Poniżej zdjęcia zrealizowanych projektów balastów dedykowanych do twinsetów.
Balast trzy elementowy na wody słone i słodkie. Masa tego projektu to około 14 kg.
Balast typowy, stosowany na końcach zestawu popularnie zwany X-veight. Masa tego projektu to około 8 kg.
Balast zakładany między plecami a płytą popularnie zwany P-veight. Masa tego projektu to około 6 kg. Balast ten może być stosowany przez nurków używających płyty z pojedynczą butlą gdzie często nie ma jak zamocować ołowiu.
Balast w formie najpopularniejszej zwany nerką.
Nerka duża 3 kg. Cena 45zł.
Stopień nurkowy: instruktor Pomógł: 2 razy Wiek: 66 Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 231 Skąd: Łagów
Wysłany: 12-11-2008, 00:49
Dzięki za docenienie rękodzieła.
Właśnie dziś kolejny kawałek rzeźby pojechał do Twojego pierwszego grodu.
Pewnie by się dało w krajach ościennych ale ja w Suahili nie bardzo kumam. Może po rosyjsku dał bym radę bo kiedyś trochę mnie rusyfikowano w szkołach
A więc są konkretne ograniczenia w komunikacji nie polskiej. A musisz wiedzieć że niektóre realizacje projektów wymagają wielu telefonów w trakcie wycinania i formowania surowych odlewów, uściślających potrzeby nurka do możliwości konfiguracji jego zestawu i miejsca na potrzebną ilość balastu. Wynika to z tego że robiąc balast pod potrzeby nurka oprócz wymiarów czy wagi jeszcze jest sporo zmiennych trudnych do uchwycenia na odległość. Takich jak to gdzie nurek chce mieć rozmieszczony balast (trym), jaki on faktycznie ma być, czy nurek jest dokładnie przekonany że wie czego w tym zakresie oczekuje, jaki rodzaj mocowań mu odpowiada, częstych wątpliwości dotyczących innych nietypowych wymiarów czy inne preferencje.
Efektem tego są dwie istotne sprawy. Pierwsza to ta że nie zrobiłem dwu identycznych projektów i druga to to że jak na razie tylko jeden zestaw nie bardzo pasował odbiorcy do zestawu ale to akurat wynikało z tego że nie bardzo udawało się zmieścić wymaganą wagę w tym zestawie (mało miejsca).
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-02-2009, 10:32
Włodek, czy można zlecić Ci samo pokrycie już posiadanego balastu?
Jeżeli tak, to ile to może potrwać?
Jeżeli nie, to nie
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
Wysłany: 03-02-2009, 12:40
Można.
Ile tego masz i jakie?
Ile to może potrwać?
Chyba poprawna odpowiedź jest taka. Jedna partia to około 3 do 4 godz zabawy.
Pozdrawiam Włodek
Jakbyś chciał szczegóły to tel. 501 109 697
"Są rzeczy i sprawy obok których nie da się przejść obojętnie"
anonymus 1 -Usunięty-
Gość
Wysłany: 03-02-2009, 14:51
O! Widzę też mojego balasta No to zaraz mi się przypomniała walka sprzed tygodnia. Nie rozumiem, co się stało, ale otwory się zmniejszyły: konkretnie ten rozwiert pod motylka w "P" na płytę. Najnormalniej motylek przestał się mieścić. Wyciąłem powlekanie: pomogło, ale tylko na dobę. Już następnego dnia rano wycinałem ołów... Wiem, że brzmi to nie prawdopodobnie, sam nie wierzę(od czasu jak go dostałem kilkanaście nurkowań i nie było problemów), ale wyglądało to tak, jakby przez noc otwór się zmniejszał(albo wszystkie motylki rosły). Włodku czy Ty nie zadarłeś ostatnio z dziwnie wyglądającymi osobnikami ?
Wysłany: 03-02-2009, 15:42
Kurna śpię dobrze, omamów ie zauważam, UFO widziałem dawno już. Więc chyba z siłami nieczystymi nie zadarłem jeszcze.
Patrzę na obrazek i widzę że masz tam dość wąską dziurką i motylki mogą mieć ciasno. Prawdopodobnie przeznaczyłem tam zwykłe śruby M8?
A nie okładałeś P. młotem bo się nie słuchał?
Motylki są wzoru amerykańskiego i z żelaza twardego jak skała
Ołów jest "mniękcijszy) ale nie aż tak Bo to żelazo nieżelazne jakby nie było W każdym razie to nie jest materia ożywiona aby sama z się, się ruszała
I co zdarłeś to "łanne"?
Przyślij mi to uparte, to coś rozwiercimy (zmierz czy masz średnicę 35 mm - stawiam że nie i dlatego motylkom zrobiło się ciasno ) i pokryjemy ponownie łannym. Takiego obdartego świństwa nie wypada na grzbiecie nosić. A fe......
Pozdrawiam
"Są rzeczy i sprawy obok których nie da się przejść obojętnie"
anonymus 1 -Usunięty-
Gość
Wysłany: 03-02-2009, 15:53
Na razie będę wkładał nakrętke. Problem w tym, że motylek działał, aż nagle za wąsko mu się zrobiło... Nie będę wysyłał Myślę, ze dodatkowy powód do odwiedzenia Twoich wód się przyda
Wysłany: 03-02-2009, 16:02
Może się śruby z obejmami nieco rozjechały? Ty masz tego P na 2 śruby czy na jedną?
E tam nie zawitasz bo okropnie daleko ten Chorzów leży od Łagowa a jak już to może nie być czasu na manewry
Dlatego rozważ wysyłkę.
Pozdrawiam Włodek
Stopień nurkowy: GUE T2+, Cave
Ilość nurkowań rocznie: 365
Stopień instruktorski: emeryt :)
Ubezpieczenie: DAN/PROGLD
Oznaczenie stage: WAF Pomógł: 125 razy Wiek: 54 Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 11932 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-02-2009, 16:23
Włodek K napisał/a:
Można.
Ile tego masz i jakie?
Kilka różnych do kilku twinów, więc zaczaję się na jakąś okazję i albo wysyłkowo, a pewnie zdecydowanie lepiej osobiście - obecność w Twoich okolicach grozi mi od dłuższego czasu...
Się odezwę .
Pozdrawiam,
Wojtek
_________________ Bądź dobrej myśli, bo po co być złej ?
S. Lem
anonymus 1 -Usunięty-
Gość
Wysłany: 03-02-2009, 16:25
Mam dokładnie ten z fotek wyżej(3-częściowy, pod niebieskim) Piszę ten, bo nie taki jak ten, a ten Włodku, nie napisałem tego jako zarzut/reklamację. Podziało się coś nie z tej ziemi i traktuję jako ciekawostkę: żeby działający otwór się zepsuł Tam nie działają żadne siły, prócz tajemnych.
Wysłany: 03-02-2009, 16:53
Wojtek napisał/a:
Kilka różnych do kilku twinów, więc zaczaję się na jakąś okazję i albo wysyłkowo, a pewnie zdecydowanie lepiej osobiście - obecność w Twoich okolicach grozi mi od dłuższego czasu...
Się odezwę Smile.
Wysłany: 03-02-2009, 20:21
Cytat:
Mam dokładnie ten z fotek wyżej(3-częściowy, pod niebieskim) Piszę ten, bo nie taki jak ten, a ten Smile Włodku, nie napisałem tego jako zarzut/reklamację. Podziało się coś nie z tej ziemi i traktuję jako ciekawostkę: żeby działający otwór się zepsuł scratch Tam nie działają żadne siły, prócz tajemnych.
To tym bardziej chciał bym go zobaczyć, bo w cuda nie wierzę (choć UFO widziałem Nic nie dzieje się bez przyczyny. Puść mi chociaż na priv fotkę tej zakleszczającej się dziury.
Cytat:
Jacek, wielkie sorki ale nie moge sie powstrzymac:
A co się dziwisz, taki duży chłopak z Ciebie . Nie widziałeś jak się dziury zamykają?
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum