Forum Dive Trek Group

Zastanów się zanim coś napiszesz - ktoś może to przeczytać...

"  Strona główna "  FAQ "  Szukaj "  Użytkownicy "  Grupy "  Statystyki "  Rejestracja "  Zaloguj "  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Płyta aluminiowa TomS rev.5.2 2009
Autor Wiadomość
TomS Płeć:Mężczyzna

Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT
PostWysłany: 30-01-2009, 11:40   Płyta aluminiowa TomS rev.5.2 2009 Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Lada dzień ruszam z malutką serią płyt.

Poprzednie produkcje są łatwo namierzalne na forum.
Co się zmieni:

- 4 szczeliny do bezadapterowego mocowania butli z workiem singlowym typu Halcyon Pioneer lub DTD / Dir Zone serii CUB i RING (i podobnych z wbudowanym adapterem, o ile rozstaw szczelin będzie odpowiedni)
- dodatkowe 4 szczeliny do mocowania dwóch niezależnych butli 4 pasami - system działa z workami Anhinga z serii T** i TDG** lub innymi po ich przerobieniu (wycięciu nożem 4 szczelin w części wewnętrznej)
- zmniejszony kilkanaście mm rozstaw szelek bez zmiany kąta wyprowadzenia szelek aby ciężki "plecak" pewniej trzymał się na ramionach
- węższa rynna centralna (zawężenie linii gięcia) aby lepiej układały się adaptery wbudowane w worki (te 2 podłużne pręciki)
- podcięcie pod karkiem pomiędzy szelkami aby było więcej miejsca na kolanko inflatora (niektóre worki mają bardzo ciasno w tej okolicy)
- zamiast okrągłego otworu na dolną śrubę twina będzie otwór fasolkowy (taki podłużny) aby ułatwić montaż różnych worków i "obcych" twinów - regulacja bezstopniowa rozstawu). Dzięki temu zamiast otworów fi 10mm będzie otwór fi 8mm i szczelina 8x ~30mm

Jak tylko będzie co pokazać to pokażę.
Cena nie powinna przekroczyć 380 zł po pooksydowaniu.
Gotowe powinny być do połowy marca.
Do sprzedania będę miał ~3 sztuk.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

PrzybylakMarcin Płeć:Mężczyzna
GUE DIR Fundamentals

Stopień nurkowy: były nurek :)
PostWysłany: 05-02-2009, 00:39    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Zastanawiam się Tomku czy nie skusić się na kolejną Twoją płytę. Poprzednia służy mi bardzo dobrze już od 2 lat, ale poprawki są zachęcające.
Z wyjątkiem tej jednej.
TomS napisał/a:
- dodatkowe 4 szczeliny do mocowania dwóch niezależnych butli 4 pasami - system działa z workami Anhinga z serii T** i TDG** lub innymi po ich przerobieniu (wycięciu nożem 4 szczelin w części wewnętrznej)

Czy w ogóle ktoś używa to rozwiązanie? Jedyne co mi przychodzi na myśl to żeby w Egipcie zmajstrować na szybko twina. Tyle że w Egipcie zawsze można poprostu poprosić o twinset.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

zbigniewb19 Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 05-02-2009, 09:31   Re: Płyta aluminiowa TomS rev.5.2 2009 Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomS napisał/a:
Poprzednie produkcje są łatwo namierzalne na forum.

Coś nie mogę znależc. Możesz napisac gdzie?
Powrót do góry

tec Płeć:Mężczyzna
tec

PostWysłany: 05-02-2009, 11:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

np.:
Powrót do góry

GUE DIR Fundamentals

PostWysłany: 05-02-2009, 11:12    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tomku czy masz jakiś rysunek/szkic jak będzie wyglądała nowa płyta?

PostWysłany: 05-02-2009, 23:51    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

W sumie to nie pomyślałem, da się zrobić Smile :

[rysunek usuniętey na prośbę TomS]

Małe kropeczki określają linie zagięć.

Szczeliny do "independent" nie przeszkadzają a znacząco zwiększają uniwersalność.
Niektórzy jaskiniowcy wciąż hołdują tej technice a przynajmniej stosują ją jako środek do celu. Są miejsca beztwinowe na świecie i tam 4 niegroźne szczelinki pokazują, że warte były posiąścia Smile
Już za późno na ich usunięcie. Poszło do cięcia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

GUE DIR Fundamentals

PostWysłany: 06-02-2009, 01:17    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomS napisał/a:
Już za późno na ich usunięcie. Poszło do cięcia.

W sumie masz rację. Szczeliny te nie będą przeszkadzać.

Jakiej grubości będzie aluminium?

Ja bym jeszcze dorobił po jednej dziurce nad i pod górną dziurką na śrubę.

Jak tylko będziesz miał gotowe po cięciu, nawet bez oksydacji to wrzuć zdjęcie.
Wstępnie bym się pisał na jedną sztukę.

PostWysłany: 06-02-2009, 01:21    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

PrzybylakMarcin napisał/a:
Jakiej grubości będzie aluminium?

3 mm
Ja bym jeszcze dorobił po jednej dziurce nad i pod górną dziurką na śrubę.

Wiercenie w alu jest tak banalne, że wszelkie otwory okrągłe wolę robić sam "na życzenie" lub pozostawić to odbiorcy do samodzielnej zabawy.
Powrót do góry

GUE DIR Fundamentals

PostWysłany: 06-02-2009, 01:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TomS napisał/a:
Wiercenie w alu jest tak banalne, że wszelkie otwory okrągłe wolę robić sam "na życzenie" lub pozostawić to odbiorcy do samodzielnej zabawy.

Czy to znaczy, że dolnej fasolki też może nie być? Nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania.

PostWysłany: 06-02-2009, 01:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Poszło do cięcia. Według projektu powyższego. Otwory mogę dodawać po odebraniu półproduktu. Odejmować otworów nie umiem.
Powrót do góry

PostWysłany: 09-02-2009, 18:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Miecze Laserowe pocięły ofiarę po czym Moc zadziałała i oto jest:

Jeszcze tylko pot, krew i łzy...

Następne fotki po oszlifowaniu i pooksydowaniu. Za kilka dni...
Powrót do góry

GUE DIR Fundamentals

PostWysłany: 09-02-2009, 22:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Czy kolor będzie taki jak poprzedniej czyli czarny typu Stealth?

Ostatnio zmieniony przez PrzybylakMarcin dnia 10-02-2009, 08:32, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

PostWysłany: 09-02-2009, 22:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Uwaga wszyscy mniej lub bardziej zainteresowani:

Piszcie do mnie śmiało na PW jeśli chcecie, podotykać, przymierzyć lub ponurkować.

Zawsze gdy będziecie w Warszawie możemy się umówić.

Jeśli nie to napiszcie, że chcecie pożyczyć i skąd jesteście.
Do tego poproszę o info czy tylko z ciekawości czy rozważacie zakup mojej płyty.
(nie będzie to miało wpływu na pożyczenie, jedynie na moje plany krótkoterminowe)

Jestem gotów przy odpowiedniej ilości chętnych puścić uzbrojoną płytę "w Polskę" "na testy".

Tester po otrzymaniu płyty testuje ją (myślę, że 3-5 dni wystarczy) po czym na własny koszt puszcza ją do następnego, którego nick dostanie ode mnie a adres osobiście od następnego testera.

Na koniec w tym wątku napisze dowolnie zjadliwą lub pochlebną opinię pod warunkiem, że rzetelną. Szczególnie zależy mi na sugerowanych zmianach oraz wymiarach testera: płeć, wzrost, szerokość pleców na wysokości łopatek i szerokość pleców na wysokości dolnej krawędzi płyty po dopasowaniu uprzęży.

O kolejności otrzymania zadecyduje kolejność zgłoszenia z zastrzeżeniem, że postaram się skoordynować przekazywanie jeśli zdefiniujecie najwygodniejszy dla Was termin testowania. Wczesne zgłoszenie z późnym terminem zaowocuje wstawieniem w kolejkę w odpowiednim czasie.

Czy kolor będzie taki jak poprzedniej czyli czarny typu Stealth?
Kolor czarny to niejako standard. Możliwy jest czerwony, złoty, niebieski no i srebrny. Czy coś jeszcze to sprawdzę, "mój" galwanizer ogranicza paletę bo pracuje tylko na trwałych barwnikach, jak twierdzi.

Ostatnio zmieniony przez TomS dnia 10-02-2009, 09:12, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

GUE DIR Fundamentals

PostWysłany: 09-02-2009, 23:20    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No to ja się piszę jako pierwszy Smile

Odpowiedz do tematu