Ten metalowy jest ok - nie rdzewieje.
Z plastykowym nie jest juz tak fajnie. Jakosc stali z ktorej zrobiony jest gwint jest niska wiec rdzewieje, a poza tym sama nakretka ma w srodku komore w ktorej zbiera sie woda i poteguje rdzewienie.
Nie pamietam ile mnie kosztowaly metalowe, plastykowe dostalem wraz z adapterem do poj. butli.
kulas napisał/a:
Co myslicie o tych nakretkach wykonane sa ze 100% Delrin
Fajne sa i nie drogie.
Pozdrawiam
Marcin
_________________ Stoisz w miejscu? Juz po tobie...
Mam inny pomysł na mocowanie płyt, balastów, znacznie lepszy niż wszelkie nakrętki razem wzięte Jednak wykonanie tego to pewnie byłby koszt balastu
Moglbys cos skrobnac o tym?
Wlodek, a jaki balast proponujesz do pojedynczej butli? Moze cos w stylu Tomka, kiedys gdzies widzialem tu na forum. Ja czasami z nia nurkuje i wyglada to tak ze mam dwa pasy z klamrami do przypiecia butli do adaptora i kolejne dwa do ciezarkow: jeden 3kg, drugi z 2x2kg. Wcale mi sie to nie podoba, z checia pozbyl bym sie tych dwoch pasow i jakos inaczej zamocowal jeden kawalek olowiu, bo terazniejsze rozwiazanie jest mi wybitnie nie na reke.
Dzieki
Pozdrawiam
Marcin
Stopień nurkowy: nTMX
Wysłany: 08-02-2009, 10:36
Włodek K napisał/a:
Mam inny pomysł na mocowanie płyt, balastów, znacznie lepszy niż wszelkie nakrętki razem wzięte Jednak wykonanie tego to pewnie byłby koszt balastu . Fabryczne i przez to tanie rozwiązania nie spełniają podstawowych warunków dla nurków.
Stopień nurkowy: instruktor Pomógł: 2 razy Wiek: 66 Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 231 Skąd: Łagów
Wysłany: 10-02-2009, 20:42
jarek6 napisał/a:
Napisz coś o tym więcej. Chętni zawsze się znajdą Smile
Mocowanie lepsze od wszelkich śrub jest to patent znany z rowerów wyścigowych do szybkiego mocowania kół, siodełek..... Mam taki specjalnie kupiony najlepszy z kilku typów. Tylko że ten najlepszy oryginał jest zrobiony z aluminium i zwykłego żelaza a to jak wiadomo będzie się elektrochemicznie gryzło, rdzewiało itd - fe paskudztwo . Nie ma możliwości logicznych przeróbek oryginału, bo wymiaru zabraknie na typową śrubę 8 mm. Przynajmniej w tych co miałem w ręce już kilkakrotnie.
Wykonanie tego z nierdzewnego żelaza, aby było dobre, wymaga albo frezowania albo spawania z wcześniej przygotowanych elementów (cięcie, gięcie, tłoczenie, spawanie). Da się tylko będzie pracochłonne czyli kosztowne. Oryginały są robione w formie metodą proszkową i wygrzewania lub metodą odlewów wysokociśnieniowych (obie technologie osiągają podobne rezultaty trudne do rozpoznania). W każdym razie masowa, pewnie chińska, produkcja pewnie milionów szt (w kantońskim to tylko Marcin operuje .
Koresponduję z producentem na temat nakrętek z nierdzewki lub mosiądzu. Myślę o dwóch rożnych typach do płyty i do balastu. Czekam na odpowiedź dotyczącą ceny. Jak coś sensownego ustalę to dam znać.
Forest Gump napisał/a:
Wlodek, a jaki balast proponujesz do pojedynczej butli?
Mam w głowie taki do pojedynczej i adaptera. Niestety nie mam adaptera w rękach więc na razie luźne myśli. Jak się nawinie jakiś adapter to przyłożę butlę popatrzę (wzrokowcem jestem) i pewnie zrobię formy. W każdym razie idea jest taka że montujesz całość wraz z butlą bez żadnych specjalnych pasów ale na autonomicznym układzie mocującym jako komplet z balastem.
Koresponduję także z kolegą z DiW na temat jego ciekawego pomysłu i może coś z tego wyjdzie.
Pozdrawiam
Fajnie byloby miec mozliwosc latwego i szybkiego zdjecia i zalozenia V-weighta z jednego twinsetu na drugi. Mysle ze rozwiazanie stosowane do rowerow swietnie by sie nadawalo. Jestem zainteresowany tym sposobem mocowania i z niecierpliwoscia czekam na jakies wiadomosci.
Zeby utrzymac trym musze miec 6-7 kg z tylu butli. Moze cos w stylu pierscienia albo litery "U" ktory zaklada sie na butle.
Oto moja butla z adapterem.
Gdy zakladam plyte mam troche problemy z chwyceniem gwintu z adaptera, poniewaz plyta zachodzi na ciezarek 3kg.
Daj znac jak bedziesz mial jakas idee.
Pozdrawiam
Marcin
Stopień nurkowy: -)
Stopień instruktorski: OWSDI, MSDT Pomógł: 24 razy Wiek: 54 Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 1577 Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-02-2009, 23:43
Włodku
o szybkozaciskach rowerowych mogę Ci opowiedzieć "wszystko"
A najchętniej to, że:
- kiepsko trzymają, dużo gorzej od nakrętki
- mocno zaciskane chętnie się zacierają, zwłaszcza zapiaszczone
- nie znam wystarczająco nierdzewnych a zarazem mocnych
(istnieją tytanowe ale są baardzo drogie i jeszcze słabsze - typowo wyczynowe)
- są podatne na otwarcie przy pomocy "zaczepów" (jeśli planujesz dźwigienkę na zewnątrz nurka)
Tylko samoróba i liczne próby dobrania krzywizny "mimośrodu" mogą dać niezły efekt ale na pewno duuży gabarytowo.
Moim zdaniem stanowczo szkoda pary.
Nakrętki szerokoprofilowe typu Agir / DSS uważam za najszczęśliwszą ścieżkę poszukiwań.
Stopień nurkowy: instruktor Pomógł: 2 razy Wiek: 66 Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 231 Skąd: Łagów
Wysłany: 11-02-2009, 01:06
Widzę że inni tez mają zaburzony tryb życia nocnego .
TomS napisał/a:
o szybkozaciskach rowerowych mogę Ci opowiedzieć "wszystko" Smile
Ja niestety nie bo jak byłem zapalonym rowerzystą to takie miały tylko Jaguary a mnie było stać na markę wolnobieżki eros i to po całomiesięcznej pracy w elewatorze ze zbożem
- Tak, pisałem o paskudnej rdzewności. Ale to wynik nie tych materiałów co trzeba.
- do balastu będą w sam raz trzymały bo sprawdzałem
- żelazo+aluminium bez smarowania musi się zatrzeć
- też nie poznałem wystarczająco nierdzewnych ale o tytanowych nie wiedziałem. Jednak i tak nie podpasują bo my stosujemy śruby 8 mm a tam stosuje się szpileczki 4 mm. Nijak się nie da dostosować i też o tym wspomniałem.
- tak, są podatne na otwarcie przy pomocy zaczepów jednak w główce wychowanej na A Słodowym i na to jest rada. Wg zasady dokładnie takiej samej jak z motylkami. Chowasz zamknięcie w odpowiednim zagłębieniu w balaście Nic nie wystaje i nic się nie zaczepi .
Samoróbka, tak to bodaj jedyne wyjście no i drogie i wspominałem. Ale już z próbami mimośrodu nie jest tak źle jakby się zdawało - to proste zadanie. I wcale to nie musi być gabarytowo dużo większe niż te od rowerów .
Właśnie przed chwilą wysłałem następny list do ewentualnego producenta nakrętek jak ładnie nazwałeś szeroko profilowanymi. Czekam na wycenę być może będzie bardziej logiczna niż te dostępne.
Forest Gump napisał/a:
Zeby utrzymac trym musze miec 6-7 kg z tylu butli. Moze cos w stylu pierscienia albo litery "U" ktory zaklada sie na butle.
A nie gniotą Cię te balasty w zadek?
Jak powszechne jest tak niskie jak u Ciebie noszenie butli z adapterem?
Są w zasadzie dwie możliwości jedna to patent kolegi z którym wymieniamy się korespondencją czyli to co podajesz jako pierścień lub U. Są z tym problemy wykonawcze ze względu na specyfikę form do odlewania. Drugi sposób to zastąpienie standardowych kafli, kaflami specjalnymi do tego rozwiązania. Widzę możliwość przygotowania balastu dopasowanego do butli ale mocowanego za pomocą pasa od KRW albo innego patentu. Pomyślę o formie i postaram się przygotować taki jak wymyślę sposób prowadzenia pasa w ołowiu.
Pozdrawiam
Mam takie i faktycznie są mocne (choć nie wyglądają) no i pozwalają na wyróżnienie się z tłumu zwyczajnych motylkowiczów. Przyznam jednak, że pick-upa na nich nie wieszałem...
A tak na serio, to wziąłem, bo zamawiałem obudowy do kompa i kompasu i te nakrętki jakoś tak mi się spodobały
A nie gniotą Cię te balasty w zadek?
Jak powszechne jest tak niskie jak u Ciebie noszenie butli z adapterem?
Jakos nie gniota, nie odczuwam zadnego dyskomfortu. Tak jak napisalem, plyta zachodzi na ciezarek 3 kilogramowy wiec moj zadek nawet nie dotyka ciezarkow.
Jak powszechne jest takie noszenie butli? Nie wiem.
Moja butla to nic innego jak 12l butla euro - 68 cm dl, srednicy dokladnie nie znam. Nic nadzwyczajengo - aparat moze ja troche wydluzyl, jak kiedys argonowke.
Dlugosc adaptera to 30 cm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum