Stopień nurkowy: Full Cave
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: AK Pomógł: 4 razy Wiek: 57 Dołączył: 17 Wrz 2007 Posty: 429 Skąd: Ottawa Ontario
Wysłany: 12-02-2009, 14:45
Plotek napisał/a:
Mógłbyś wstawić zdjęcie z większym zbliżeniem na powłokę?
Oddalem je do VIP powinny byc gotowe w piatek, jak odbiore to sfotografuje i wstawie zdjecia. Tak na marginesie jedyne stalowe jakie kiedykolwiek dokupie to tylko ocynk
mam zle doswiadczenie z malowanymi
Stopień nurkowy: ARTmx
Ilość nurkowań rocznie: 40
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 18 Mar 2008 Posty: 2766 Skąd: w-wa
Wysłany: 13-02-2009, 17:25
thx za zdjęcia
Czy ten biały nalot, świadczący o korozji cynku nie powoduje u Ciebie zaniepokojenia?
Czy w ostatnim czasie rozkręcałeś obejmy aby zobaczyć jak wygląda powłoka pod nimi?
Generalnie jestem zwolennikiem butli ocynkowanych, i z pewnością, pierwszą rzeczą jaką zrobię po zakupie twina, będzie ogniowe ocynkowanie butli
Zastanawia mnie jednak dlaczego dostępne ocynkowane twiny mają założone obejmy ze stali austenitycznej? Różnica potencjału elektrochemicznego pomiędzy tymi materiałami jest większa niż pomiędzy cynkiem z zwykłą stalą. Takie połączenie powoduje korozję elektrochemiczną cynku (ochrona protektorowa stali - stosowana często np. do ochrony kadłubów statków). Połączenie cynku z materiałem o wyższym potencjale elektrochemicznym, powinno powodować jeszcze szybszą korozję cynku, co w połączeniu z korozją szczelinową jaka występuje przy założeniu szerokiej obejmy na butlę, powinno "zeżreć" powłokę dość szybko.
Dlatego ja bym odizolował powłokę od obejmy jakąś cienką przekładką z tworzywa.
Pewnie, jak zwykle się mylę, bo jak widzę takie twiny są w powszechnym użytku
Może jednak użytkownicy ocynkowanych twinów z obejmami z kwasówki, szczególnie Ci nurkujący w słonych wodach, powiedzą coś na temat ich żywotności?
_________________ Pozdrav
"And remember; any diver can abort any dive at any time for any reason."
Moja strona www.podlustremwody.pl
Stopień nurkowy: Full Cave
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: AK Pomógł: 4 razy Wiek: 57 Dołączył: 17 Wrz 2007 Posty: 429 Skąd: Ottawa Ontario
Wysłany: 13-02-2009, 19:42
Plotek napisał/a:
thx za zdjęcia
Niema sprawy
Plotek napisał/a:
Czy ten biały nalot, świadczący o korozji cynku nie powoduje u Ciebie zaniepokojenia?
Jakos sie tym nieprzejmuje
Plotek napisał/a:
Czy w ostatnim czasie rozkręcałeś obejmy aby zobaczyć jak wygląda powłoka pod nimi?
Tak, sa rozkrecone i zanioslem je zeby mi zrobili VIP jak odbiore to zrobie zdjecie przed zlozeniem twina. Na obejmach tez sie osadzil nalot (od strony butli) i jest trudny do usuniecia wiec dalem sobie z tym spokoj.
Stopień nurkowy: instruktor Pomógł: 2 razy Wiek: 66 Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 231 Skąd: Łagów
Wysłany: 14-02-2009, 12:19
Witam
Mam dwie informacje.
Pierwsza dotyczy wykonania śrub do płyty - tych fajnych ze stali nierdzewnej. Przy małym zamówieniu - 100 szt w firmie X, koszt 1 śruby musiał by się oprzeć o około 25 zł/szt. To dużo czy mało?
Druga, to czytając stronę o balaście doszedłem do przekonania że jednak trzeba ją uzupełnić o fakty a nie tylko o jakieś suche założenia i ilustracje rodem z komiksu.
Dlatego uzupełniłem stronę z balastem www.balastnurkowy.yoyo.pl o ważny przykład tego jak niepoprawny trym i inne takie równie ważne (do uzyskania już na kursie podstawowym...) ujawniają "wolno mularzy podwodnych"
Cieszy w tym smutku to, że nurek ze zdjęcia zdał sobie sprawę z tego na jakim etapie się znajduje a na jakim powinien i zgłosił chęć powtórki kursu nurkowania lub warsztatów z podstaw przebywania w wodzie.
Zapraszam na stronę.
Stopień nurkowy: instruktor Pomógł: 2 razy Wiek: 66 Dołączył: 03 Lis 2008 Posty: 231 Skąd: Łagów
Wysłany: 14-02-2009, 17:20
Przy 15 zet też bym wchodził. Mosiądz był by nieco tańszy a brąz droższy. Problem jest z kosztem materiału 316. lub długością serii. Zupełnie inaczej by to wyglądało gdybyśmy rozmawiali o 1000 szt dziennie Ale wtedy pewnie hasło "każdy osesek to tech nurek fan gładkich śrubek do desek" Sprawdzę jeszcze derlin.
Pozdrawiam
Wysłany: 14-02-2009, 18:22
Plotek napisał/a:
scratch Zastanawia mnie jednak dlaczego dostępne ocynkowane twiny mają założone obejmy ze stali austenitycznej?
To proste, bo nie rdzewieją z zewnątrz, ładnie wyglądają, mnóstwo się ich produkuje, są trwałe
Ale z ciekawości powiem że swego czasu w PL butle też się cynkowało - miałem jedną aż mi zgubili
Cytat:
Pewnie, jak zwykle się mylę, bo jak widzę takie twiny są w powszechnym użytku
A czemu masz się mylić? Po prostu nikt się tym nie przejmuje jak Ty
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum