Stopień nurkowy: Full Cave
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: AK Pomógł: 4 razy Wiek: 57 Dołączył: 17 Wrz 2007 Posty: 429 Skąd: Ottawa Ontario
Wysłany: 09-06-2009, 14:52 Wiek a nurkowanie
Na jednym z cave forum znalazlem ciekawy temat wiek a nurkowanie.
Do kiedy jest bezpiecznie nurkowac, w jakim wieku macie zamiar przestac nurkowac itd.
Co wy o tym myslicie.
Stopień nurkowy: Full Cave
Ubezpieczenie: DAN
Oznaczenie stage: AK Pomógł: 4 razy Wiek: 57 Dołączył: 17 Wrz 2007 Posty: 429 Skąd: Ottawa Ontario
Wysłany: 09-06-2009, 16:24
Ja zaczalem jak mialem 34 lata. I niemam zamiaru zrezygnowac do kiedy bede na silach wejsc z butla do wody. Nurkowalem kiedys z gosciem sporo po 60 siadce przy ktorym niejeden 20 latek pod woda by wysiadl
Stopień nurkowy: GUE PSAI TMX Cave
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: DAN Pomógł: 11 razy Wiek: 53 Dołączył: 25 Wrz 2007 Posty: 2601 Skąd: Śląsk
Wysłany: 09-06-2009, 19:31
Marek Łącki napisał/a:
Zobaczymy co powiesz jak osiągniesz ten wiek.
Pozdrawiam
Marek
Że właśnie zostałem pełnoletnim nurem, pełnowartościowym rozsądnym partnerem
Tak poważnie to uważam że lekarz o tym decyduje na podstawie badań. Wersji nie poddawania się okresowym badaniom w przypadku nurka nie biorę pod uwagę.
_________________ Instruktor NAUI # 49419 http://www.naui.org
"God is at the bottom of the sea and I dive to find him" Enzo Maiorca
W zeszłym roku w Chorwacji kiedy robiłem kurs, na turystyce był ojciec z synem .
Syn miał 53 lata a ojciec hmm 8) . Nurkowali też na Francesce która leży pomiędzy 40 a 50 m więc ze względu na wiek ojca uważam to za osiągnięcie
Stopień nurkowy: T1, Full Cave
Ubezpieczenie: DAN/SPTGLD
Oznaczenie stage: SUS Pomogła: 13 razy Dołączyła: 07 Lut 2006 Posty: 960 Skąd: koniec świata:)
Wysłany: 10-06-2009, 11:23
Skojarzyła mi się z tematem ciekawostka Pewnie wielu z Was zna podwodny film Leni Reifenstahl - od czasu do czasu jest wznawiany na TV kanałach przyrodniczych.
Za to chyba niezbyt powszechnie znany jest fakt, iż fotografka i reżyserka urodziła się w 1902 roku zatem w czasie realizacji filmu była po siedemdziesiątce
Za wikipedią:
Cytat:
W późnych latach 70. Riefenstahl skłamała na temat swojego wieku, aby zdobyć uprawnienia płetwonurka i rozpocząć karierę w fotografii podwodnej. W swoje setne urodziny, 22 sierpnia 2002 wydała film zatytułowany Impressionen unter Wasser, przedstawiający życie w oceanach.
Stopień nurkowy: CMAS P2
Ilość nurkowań rocznie: 100
Ubezpieczenie: ZUS Pomógł: 4 razy Wiek: 54 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 176 Skąd: Gdynia
Wysłany: 11-06-2009, 10:46
jeden z naszych kolegow klubowych nurkuje praktycznie co tydzien, ma na swoim koncie 70 wiosen , jezdzi z nami na wraki, nurkuje pod lodem (w piance), jako lowca podwodny (ma stosowne uprawnienia) uwielbia plywanie na bezdechu. Jako kompan nurkowy jest fantastycznym partnurem i ogromnym autorytetem dla wszystkich, w tym najmlodzych kolegow (najmlodszy ma 17 lat) .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum